Így történik a fonalak csoportosítása vastagság szerint (x)

A kötőfonalak 8 csoportba oszthatók aszerint, hogy milyen vastag egyik vagy másik fonal. A kötés megkezdése előtt minden esetben sort szükséges keríteni a megfelelő vastagságú darab kiválasztására, amelyhez a kötésminta nyújthat segítséget. Az alábbiakban bemutatjuk a különböző vastagságú fonalak jellemzőit!

  • Nagyon vékony fonal

A nagyon vékony fonal – amelyet általában a super, fine, a lace, az ultrafine vagy a fingering elnevezéssel illetnek a gyártók – használatához 1,75-2,75 mm-es kötőtű javasolt. Egy ilyen fonalból 10 cm-t kb. 28-32 szem tesz ki, 100 gramm fonal pedig 600-800 m hosszú. Számos finom kivitelezést igénylő termék készíthető belőle, többek között például babacuccok, stólák, kendők és egyéb csipke dolgok.

  • Vékony fonal

A Butika.hu webshopban is kapható kötőfonalak eggyel vastagabb változata a fine vagy a fingering névre hallgat, és az előző fonaltípushoz hasonlóan zoknik, stólák, kendők, babaholmik köthetők belőle, valamint vékony pulóverek és kardigánok is. Ehhez a fonalvastagsághoz 2,75-3 mm vastagságú kötőtű használata ajánlott.

  • Közepes vastagságú fonal

A sport, light vagy DK nevű, közepesen vastag fonal használatához 3,5-4 mm-es kötőtű javasolt. 10 cm elkészült kötés kb. 20-24 szemet tartalmaz, a kötőfonal 100 g-ja pedig 300-400 m hosszú. És hogy mi készülhet belőle? Pulcsik, kardigánok, bébiholmik és egyéb kiegészítők.

  • Vastagabb fonal

A közepesen vastag kötőfonalnál egy picivel vastagabb a medium vagy DK névre hallgató kötőfonal. Ez az egyik legsokoldalúbban használható fonaltípus, hiszen lényegében szinte minden elkészíthető belőle: sálak, sapkák, kesztyűk, pulcsik és kardigánok is. 100 g-nyi fonal kb. 240-300 m hosszúságú.

  • Vastag fonal

A bulky, worsted vagy heavy weight névre keresztelt fonalak jellemzője, hogy 10 cm kötés 16-20 szemet tesz ki, 100 g-nyi termék pedig 200-240 m hosszú. A hozzá ajánlott 4,5-6,5 mm-es kötőtűvel vastagabb takarók és kiegészítők is alkothatók a már korábban említett termékek mellett.

  • Nagyon vastag fonal

A nagyon vastag fonalat az aran névről ismerheted fel, és a sálak pulcsik, kesztyűk mellett lakásdekor is készíthető belőle 6,5-9 mm-es kötőtűvel. 100 g fonal hosszúsága 120-160 m.

  • Extra vastag fonal

Chunky vagy super bulky fonallal 9-15 mm-es kötőtűvel köthetsz különböző meleg sapkákat, pulcsikat, sálakat és kesztyűket.

  • Szuper vastag fonal

A szuper vastag fonalak általában a jumbo, a super bulky vagy a roving nevet viselik és vastag takarók vagy lakáskiegészítők, dekorációk készíthetők belőle. A kötéshez 10-15 mm-es vagy annál is vastagabb kötőtűt érdemes választani. 100 g termék hossza maximum 100-120 m.

Összesen 8-féle fonaltípus különíthető el vastagság alapján. Ezek mindegyike más-más termékek elkészítésére alkalmas, és különböző vastagságú kötőtű szükséges a használatukhoz. Minden esetben a kötésminta alapján lehet eldönteni azt, hogy milyen vastagságú fonalra, ehhez pedig milyen méretű kötőtűre van szükség a gyönyörű munka kivitelezéséhez.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés