Az áramvédő kapcsoló szerepe az elektromosság területén

Az áramvédő kapcsoló igencsak hasznos, már-már kihagyhatatlan kelléknek számít a modern épületek felszereltségét tekintve. Gyakorlatilag az egészen nagy kockázattal bíró elektromos jellegű problémák kiküszöbölésére is adott lesz a lehetőség, ha a készülék rendeltetésszerűen tud működni.

A cikkben az áramvédő kapcsoló, vagy másik nevén FI relé működésének és hasznosságának az ismertetésével foglalkozunk. (x)

Pontosan milyen szerepet tölt be az áramvédő kapcsoló?

Az áramvédő kapcsoló, vagy másik nevén a FI relé szerepe a villamossági balesetek elkerülése kapcsán jelentkezik leginkább. Méghozzá úgy, hogy ez a kisegítő eszköz gondoskodik arról, hogy az emberi élet mellett az elektromos hálózat is védve legyen.

Ezt úgy éri el maga a készülék, hogy a szivárgó áram észlelésekor automatikusan lekapcsolja a teljes hálózatot. Ezzel gyakorlatilag az elektromos hálózat érintésvédelmi kikapcsolásának jelenleg legkorszerűbb és leginkább hatékony módja valósul meg, ami komoly hozzáadott értékkel bír a biztonságunk szempontjából.

Hogyan működik a FI relé a gyakorlatban?

Az áramvédő kapcsoló működése az úgynevezett Kirchhoff csomóponti törvényével van szoros összefüggésben. Ennek értelmében a fázisvezetőben folyó áram értéke egyenlő a nullavezetőben folyó árammal. Hogyha a fázisvezetőn folyó áram eltér a nulla vezető áramától, akkor valahol szivárgásnak kell lennie.

FI-relé

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a FI relé a fázis- és a nulla vezetékekben kialakult aszimmetriát érzékelve lép működésbe a gyakorlatban. A folyó áram okának és pontos helyének az azonosítására a készülék egyébként nem képes.

Működés közben csakis a biztonság fenntartását hivatott szolgálni, vagyis az eltérést érzékelve a kockázat minimalizálása végett rögvest bontani fogja az elektromos hálózatot.

Mik az áramvédő kapcsoló leggyakoribb felhasználási helyei?

A FI relé működésének hozzáadott értéke tehát megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor a rendeltetésszerű működése csakis olyan helyen lesz garantált, ahol a hálózat kivitelezése az érvényben lévő szabványoknak képes megfelelni.

Az új építésű lakóházak és társasházak egyébként szinte kivétel nélkül olyan helyeknek számítanak, ahol az áramvédő kapcsoló biztonságos működéséhez adottak a feltételek. Persze nemcsak ezekben az épületekben van létjogosultsága a használatnak.

Ki lehet emelni többek között a kisebb és nagyobb gyárépületeket, logisztikai telephelyeket, irodaházakat vagy üzlethelyiségeket is, ahol ennek a hasznos kelléknek igencsak jelentkezik a haszna. Ha csak a bent tartózkodók testi épségét, valamint a vagyontárgyak értékének megóvását vesszük alapul, akkor az áramvédő kapcsoló zavartalan működésének a biztosítása nem is lehet kérdés.

Hirdetői tartalom, azt nem a Vipcast készítette. (x)

 

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés