Nevet vált a Telenor Magyarország, búcsúzik az HBO GO, a 4iG lett a DIGI tulajdonosa – interjú Koi Tamással, a HWSW újságírójával

Koi Tamás, a HWSW szakújságírója volt a Media1 podcast- és rádióműsorának e heti vendége hétfőn.

Koi Tamás, a HWSW újságírója
Koi Tamás, a HWSW újságírója. Fotó: LinkedIn

Koi Tamást a műsorvezető, Szalay Dániel először arról a hírről kérdezte, hogy néhány napja nem működik az HBO GO applikáció egyes okostévéken, ami sokakat feldühített. Megbeszélték ennek jogi és egyéb szakmai aspektusait, például azt, hogy egy okostévé tulajdonosa mire számíthat a terméktámogatások kapcsán.

Majd szó esett arról, amit a Media1.hu írt meg elsőként a napokban, hogy március 8-án váltja le a WarnerMedia az HBO GO-t HBO Max streamingszolgáltatásra. A beszélgetésből kiderült, miért lesz jó ez a felhasználóknak, illetve szó esett arról, mit tehetnek azok, akiknek a tévéjét már nem támogatja az HBO / WarnerMedia

Szó esett arról is, hogy milyen más fejlemények várhatók idén a streamingpiacon idehaza (több új szereplő is érkezik, például ilyen a Disney Plus), valamint átbeszéltük vendégünkkel azt a nagy nyomulást, amit a kormányközeli 4iG Nyrt. végez: néhány hete például a DIGI-t vásárolták fel. Átbeszéltük, mi vezethetett el oda, hogy a román tulajdonos eladta a DIGI Kft.-t, és mi várható most, illetve hogyan hatnak az események a hazai televíziós- és internetes piacra.

A beszélgetésben az is szóba került, hogy a Telenor Magyarország várhatóan dobja a nevét – méghozzá már nagyon hamarosan bekövetkezhet a márkaváltás… (A hétfőn rögzített beszélgetés óta meg is érkezett a hivatalos bejelentés, lásd erről a Media1 hírét ITT.)

A Media1 podcastja az alábbi lejátszó segítségével hallgatható meg. Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcastunk a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 hírportál napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja jelenleg 10 rádióban is hallható hétről-hétre.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

 

Nehéz helyzetben a kisebb hazai kábelszolgáltatók – interjú Kéry Ferenccel, Ökrös Gergellyel és Ballai Ferenccel (Media1, 2022.01.17.)

Nehéz helyzetbe hozta a kisebb hazai kábelszolgáltatókat, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a televíziós műsorterjesztői piac több éve húzódó átfogó ágazati vizsgálatának lezárásaként végül idén januárban csak egy ajánlást fogalmazott meg, de érdemben nem lép fel (azaz nem szankcionál) a televíziós műsorszolgáltatók azon gyakorlata ellen, hogy a médiaszolgáltatók (azaz a tévétársaságok) a nagy kábelszolgáltatóknak nagyon jelentős árkedvezményeket biztosítanak a tévécsatornák (például RTL Klub, TV2) terjesztési díjából, míg a kisebb kábelszolgáltatók nem kapják meg ugyanezen kedvezményeket.

Ez a kisebb szolgáltatók számára hátrányt okoz, hiszen a nagy kábelszolgáltatók (például a Telekom, DIGI, Vodafone) könnyebben biztosítanak kedvező árakat előfizetőiknek, mint a kisebb, jellemzően hazai tulajdonú kkv-k.

televízió, tévé, TV
Fotó: depositphotos.com / stock

A Media1 legutóbbi podcastjában Szalay Dániel erről beszélgetett Kéry Ferenccel, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) elnökével, Ökrös Gergellyel, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MHKSZ) elnökével és Ballai Ferenccel, a Nemzeti Műsorterjesztő Klaszter menedzserével, de a kábelszolgáltatók képviselői beszámoltak arról is, hogy milyen súlyos problémákat okoz az is, hogy az Orbán Viktor kormányfő által 2020-ban először egy hónapra elrendelt, majd később további időszakra meghosszabbított ingyenes internetszolgáltatás ellenértékét a kormány nem kompenzálta az internetszolgáltatók felé, akiknek ez súlyos bevételkiesést okozott, amit máshonnan kellett elvonniuk. A szolgáltatók átverve, megkárosítva érzik magukat, amiért ingyen kellett szolgáltatást nyújtaniuk.

A beszélgetésben egyébként szóba kerültek egyéb, a televíziós piacra vonatkozó kérdések is, például, hogy miért nem válogathatják össze maguknak a tévénézők, hogy milyen tévécsatornákra fizetnek elő, azaz hogy mi kerül a csomagjukba, és amire nincs szükségük, azt miért nem mondhatják le. A műsorterjesztő cégek beszéltek arról is, hogy milyen nehézségeket okoz az, hogy számos kisebb, jellemzően ismétlő tévécsatornát rájuk erőszakolnak a tévétársaságok.

A Media1 podcastja az alábbi lejátszó segítségével hallgatható meg. Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcastunk a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 hírportál napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja jelenleg 10 rádióban is hallható hétről-hétre.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Interjú Czeglédy Csabával (Magánbeszélgetés, 2022.01.20.)

Czeglédy Csaba DK-s ügyvéd volt néhány nappal ezelőtt Juszt László Magánbeszélgetés című műsorának vendége.

A beszélgetést most Juszt engedélyével podcast formájában is közzétesszük. Juszt László ezekkel a szavakkal ajánlja a hallgatók figyelmébe a beszélgetést:

„Czeglédy Csaba vas megyei ügyvéd, kemény harcos. A szombathelyi politikus kérlelhetetlen ellenfele a kormányoldalnak. És nem csupán helyi erős emberként, hanem ügyvédként is aktív. Alapvetően sajtópereket visz, dolgozott pártjának, Botka Lászlónak, illetve DK-s politikusoknak, köztük Gyurcsány Ferencnek is. Most képviselőjelölt Vas megyében. Nem mellékesen csúcstartó: kb 150 pert nyert ez idáig a kormánysajtó ellen.”

Az audiotartalom az alábbi lejátszó segítségével hallgatható meg.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

A hangzóanyaghoz videó is tartozik.

Mi volt 2021 legmeghatározóbb fejleménye a médiapiacon és mi vár ránk 2022-ben? Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója a Media1 2022.01.10-i műsorában

Ismét friss podcast- és rádióműsorral jelentkezik a napokban már a 3. születésnapját ünneplő Media1. Szalay Dániel vendége a 2022-es évad első friss epizódjában Urbán Ágnes egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója, a Budapesti Corvinus Egyetem médiatanszékének egyetemi docense volt.
Urbán Ágnes, a Corvinus Egyetem média tanszékének egyetemi docense, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója
Urbán Ágnes, a Corvinus Egyetem média tanszékének egyetemi docense, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója. Fotó: képszerk
A beszélgetésből kiderül, milyen eseményeket tart Urbán Ágnes az elmúlt év legfontosabb médiapiaci történéseinek, majd a beszélgetés második felében kitekintés hangzik el az előttünk álló időszakkal kapcsolatban is: utóbbi kapcsán szintén több fontos ügy is szóba kerül, köztük egy olyan nagy horderejű irány is, ami meghatározhatja Magyarország médiahelyzetét a következő időszakra, de legalábbis nagy mértékben befolyásolhatja.
A beszélgetés az alábbi lejátszó segítségével indítható. Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcastunk a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 hírportál napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja mintegy 10 rádióban is hallható hétről-hétre.
 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Hogy néz ki egy költöztetés vidéken? Mutatjuk! (x)

Amikor egy vidéki költöztetésről van szó, akkor sokan úgy gondolják, hogy az valami sokkal nehezebb, mint egy fővárosi. Pedig erről szó sincs. Sőt, sok esetben még könnyebb is, mint a fővárosi szűk utcákból való szállítás.

Azonban itt is vannak buktatók, talán legfőképp a nem megbízható, magukat igazi költöztetőnek kiadó cégek miatt.

Csak megbízható költöztető céget bízzon meg

Mindennek az alfája és omegája a megbízható költöztető cég kiválasztása. Sajnos vidéken is a fővárosihoz hasonló a helyzet, vannak úgynevezett hiénák a piacon. Ők azok a társaságok, akik magukat hivatalos költöztetőnek adják ki, és megkárosítják az embereket. Jellemző rájuk, hogy megbeszélnek velünk egy összeget, majd amikor felkerült minden a teherautóra, akkor hirtelen változik a végösszeg. Igen, ekkor, és akár a többszörösére is. És addig nem hajlandóak továbbmenni a folyamatban, amíg nem kerül kifizetésre a magasabb összeg.

költöztető teherautó közlekedik egy autópályán

Az ilyeneket el kell kerülnie! Eleve csak olyan céggel szerződjön, akik hivatalosan is ezt a tevékenységet folytatják. Olyanokkal, akik mögött lehetőleg egy cég áll, amely leinformálható. Legyen honlapjuk, melyen legyenek elérhetőségek és cégadatok is, adószámmal együtt.

Az elérhetőségeket vegyék fel, és ne beszéljenek úgy rajta az emberrel, mint a kutyával. Ha már itt próbálják lerázni az embert, vagy szóban mindent megígérnek, akkor már rég rossz. Az ilyeneket messziről kerülje el, és keressen más, megbízható partnert!

Továbbá az is nagyon fontos, hogy ne csak szóban lehessen velük kommunikálni, hanem írásban is. Ezt sokan elfelejtik, és adnak a telefonban adott szóra. De ez sajnos nagyon kevés. Ebből lesznek azok a kellemetlen szituációk, mint amit fent már részleteztünk.

Egy vidéki költöztetés árazása

Ha megnézzük egy vidéki költöztetés árazását, akkor itt kétféle megoldást találunk. Sajnos vannak, akik kvázi duplán számláznak, mert egyrészt felszámolják a kilométer díjat, valamint a költöztető szakemberek óradíját is.

Ezzel szemben sokkal korrektebb az a cég (mint pl. a Servitius és Partnerei költöztetés), akik csak kilométerdíjat számolnak. Emellett persze a fel- és lepakolásnál lesz még óradíj, és a kiállási díj is ott van, de ez másnál is megvan. Ezzel egy igazán átlátható és valóban korrekt díjazást kapunk. Hab a tortán, hogy az említett cégnél nem is óraalapon, hanem percalapon számláznak.

És milyen jó, ha ezt már a kiszállás előtt tudjuk, igaz? Ezért is kell írásban ajánlatot kérni, mert ebből egyből látjuk, hogy mire számítsunk. Valamint lesz egy írásos ajánlatunk (biztosítékunk), amire bármikor hivatkozhatunk. Így elkerülhetjük azt, hogy a felpakolást követően hirtelen a triplájára nőjön a szállítás díja.

Belföldi költöztetést fizetni csak utólag!

Sajnos sok hiéna megy rá az előlegre is. Elkérik a megbeszélt díj felét, és többet nem látjuk őket. Belföldi költöztetés esetén soha se fizessünk előre, mindig csak utólag!

(x) Hirdetői tartalom

Biztosítható-e szellőztetéssel egészséges otthoni levegő? (x)

A friss levegő biztosítása zárt terekben elsősorban egészségünk szempontjából lényeges, azonban a komfort és a teljesítőképesség növeléséhez is hozzájárul. Azonban nem ablaknyitogatással érhető el az optimális eredmény, felejtse el, ez a módszer már a múlté.

Olvass tovább

Hogyan válasszunk fűkaszát? (x)

Egy kezdő kertésznek első ránézésre minden fűkasza ugyanolyannak tűnhet. Ha viszont kicsit beleássa magát az ember a különböző műszaki megoldások és technikai információk értelmezésébe, hamar kiderül, hogy egyáltalán nem mindegy, melyik típus mellett döntünk.

Milyen szempontokat érdemes megfontolni fűkasza vásárlásnál?

Ezeket az eszközöket jellemzően hosszú távra vesszük. Nem mindegy, hogy milyen társunk lesz a kerti munkák során. Nézzük, milyen aspektusokat érdemes átgondolni, mielőtt meghozzuk a döntésünket!

Minden esetben a terület adottságaiból kell kiindulnunk. Fontos szempont, hogy mekkora területen szeretnénk használni a fűkaszánkat. Az áramellátást is meg kell fontolnunk. Ha a kert távoli sarkában lesz szükség a zöldfelület kezelésére, és messze esik a ház oldalában kialakított konnektortól, az beszűkíti a lehetőségeinket. Ilyenkor csak benzines vagy akkumulátoros darabok jöhetnek szóba. Egy kisebb méretű kertben viszont sokkal több választási lehetőségünk marad.

A területen elhelyezkedő tereptárgyakat is figyelembe kell vennünk. Ha sok bokor, kerítéselem, kis épület található a füves felületen, inkább az egyenes tengelyű típusok lesznek jók nekünk. Ha csak a ház áll a telken, valamint a virágágyások mellett kell a szegélyeket levágnunk, a hajlított tengelyes fűkaszák lesznek inkább megfelelőek.

Meg kell vizsgálni a zöldterület gyepének alkotóit is. Ha sűrű a növényzet, és vastagabb szárú növények is élnek ott, nagyobb teljesítményű, vastagabb damillal szerelt fűkaszát érdemes beszereznünk. A vékonyabb damil ugyanis nem lesz ide elegendő.

Milyen legyen a meghajtás?

A meghajtás kiválasztása is alapvető fontosságú. Választhatunk benzines, elektromos és azon belül akkumulátoros példányok közül. Az elektromos kaszák a legolcsóbbak. Könnyűek is, így kevésbé fárasztó velük a munka. Cserébe viszont az elektromos kábel okozhat némi fejtörést számunkra. Ügyelni kell, hogy ne akadjon el semmiben! Az akkumulátoros változatok már sokkal nagyobb szabadságot biztosítanak nekünk, viszont drágábbak, nehezebbek, és körülbelül fél óránként töltenünk kell őket. A legprofibb megoldást a robbanómotorral szerelt változatok jelentik. A profizmusért cserébe azonban zajjal, szmoggal és magasabb árral kell fizetnünk.

Extra funkciók

Vásárlás előtt érdemes megvizsgálni, hogy milyen plusz funkciókat kínálnak az egyes márkák. A HQBOLT.HU Husqvarna fűkaszái például rezgéscsillapítással és könnyű indíthatósággal kecsegtetnek. Egyes modellek a könnyebb üzemanyag utántöltésben vagy a különböző védőburkolatokkal nyújtanak többet a vásárlók számára.

Érdemes kipróbálni!

Ha lehetőségünk nyílik rá, érdemes vásárlás előtt kézbe venni a kiszemelt modellt. A gép súlyelosztását mindenképp ellenőrizzük. A fogantyúk kényelmessége is nagyon fontos. Ha beindítjuk, a hangerejét is tesztelhetjük. Ezek megvizsgálása után könnyedén megtalálhatjuk a legmegfelelőbbet.

(x) Hirdetői tartalom

Miért fontos a szocializáció? (x)

Szülőként fontos, hogy gyermekünket megtanítsuk arra, hogy hogyan illik viselkednie közösségben vagy más felnőttekkel. Minden korszaknak megvan a sajátossága, de támogatnunk kell gyermekünket abban, hogy előbb-utóbb elhagyja ezeket, és merjen visszaköszönni az utcán az édesanyja ismerősének, vagy ne felejtse el a varázsszavakat használni.

A Játékliget összegyűjtött öt területet, amikre ha odafigyelsz, nagyban segítheted gyermeked későbbi sikerességét.

Olvass tovább