Mi volt 2021 legmeghatározóbb fejleménye a médiapiacon és mi vár ránk 2022-ben? Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója a Media1 2022.01.10-i műsorában

Ismét friss podcast- és rádióműsorral jelentkezik a napokban már a 3. születésnapját ünneplő Media1. Szalay Dániel vendége a 2022-es évad első friss epizódjában Urbán Ágnes egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója, a Budapesti Corvinus Egyetem médiatanszékének egyetemi docense volt.
Urbán Ágnes, a Corvinus Egyetem média tanszékének egyetemi docense, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója
Urbán Ágnes, a Corvinus Egyetem média tanszékének egyetemi docense, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója. Fotó: képszerk
A beszélgetésből kiderül, milyen eseményeket tart Urbán Ágnes az elmúlt év legfontosabb médiapiaci történéseinek, majd a beszélgetés második felében kitekintés hangzik el az előttünk álló időszakkal kapcsolatban is: utóbbi kapcsán szintén több fontos ügy is szóba kerül, köztük egy olyan nagy horderejű irány is, ami meghatározhatja Magyarország médiahelyzetét a következő időszakra, de legalábbis nagy mértékben befolyásolhatja.
A beszélgetés az alábbi lejátszó segítségével indítható. Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcastunk a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 hírportál napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja mintegy 10 rádióban is hallható hétről-hétre.
 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Hogy néz ki egy költöztetés vidéken? Mutatjuk! (x)

Amikor egy vidéki költöztetésről van szó, akkor sokan úgy gondolják, hogy az valami sokkal nehezebb, mint egy fővárosi. Pedig erről szó sincs. Sőt, sok esetben még könnyebb is, mint a fővárosi szűk utcákból való szállítás.

Azonban itt is vannak buktatók, talán legfőképp a nem megbízható, magukat igazi költöztetőnek kiadó cégek miatt.

Csak megbízható költöztető céget bízzon meg

Mindennek az alfája és omegája a megbízható költöztető cég kiválasztása. Sajnos vidéken is a fővárosihoz hasonló a helyzet, vannak úgynevezett hiénák a piacon. Ők azok a társaságok, akik magukat hivatalos költöztetőnek adják ki, és megkárosítják az embereket. Jellemző rájuk, hogy megbeszélnek velünk egy összeget, majd amikor felkerült minden a teherautóra, akkor hirtelen változik a végösszeg. Igen, ekkor, és akár a többszörösére is. És addig nem hajlandóak továbbmenni a folyamatban, amíg nem kerül kifizetésre a magasabb összeg.

költöztető teherautó közlekedik egy autópályán

Az ilyeneket el kell kerülnie! Eleve csak olyan céggel szerződjön, akik hivatalosan is ezt a tevékenységet folytatják. Olyanokkal, akik mögött lehetőleg egy cég áll, amely leinformálható. Legyen honlapjuk, melyen legyenek elérhetőségek és cégadatok is, adószámmal együtt.

Az elérhetőségeket vegyék fel, és ne beszéljenek úgy rajta az emberrel, mint a kutyával. Ha már itt próbálják lerázni az embert, vagy szóban mindent megígérnek, akkor már rég rossz. Az ilyeneket messziről kerülje el, és keressen más, megbízható partnert!

Továbbá az is nagyon fontos, hogy ne csak szóban lehessen velük kommunikálni, hanem írásban is. Ezt sokan elfelejtik, és adnak a telefonban adott szóra. De ez sajnos nagyon kevés. Ebből lesznek azok a kellemetlen szituációk, mint amit fent már részleteztünk.

Egy vidéki költöztetés árazása

Ha megnézzük egy vidéki költöztetés árazását, akkor itt kétféle megoldást találunk. Sajnos vannak, akik kvázi duplán számláznak, mert egyrészt felszámolják a kilométer díjat, valamint a költöztető szakemberek óradíját is.

Ezzel szemben sokkal korrektebb az a cég (mint pl. a Servitius és Partnerei költöztetés), akik csak kilométerdíjat számolnak. Emellett persze a fel- és lepakolásnál lesz még óradíj, és a kiállási díj is ott van, de ez másnál is megvan. Ezzel egy igazán átlátható és valóban korrekt díjazást kapunk. Hab a tortán, hogy az említett cégnél nem is óraalapon, hanem percalapon számláznak.

És milyen jó, ha ezt már a kiszállás előtt tudjuk, igaz? Ezért is kell írásban ajánlatot kérni, mert ebből egyből látjuk, hogy mire számítsunk. Valamint lesz egy írásos ajánlatunk (biztosítékunk), amire bármikor hivatkozhatunk. Így elkerülhetjük azt, hogy a felpakolást követően hirtelen a triplájára nőjön a szállítás díja.

Belföldi költöztetést fizetni csak utólag!

Sajnos sok hiéna megy rá az előlegre is. Elkérik a megbeszélt díj felét, és többet nem látjuk őket. Belföldi költöztetés esetén soha se fizessünk előre, mindig csak utólag!

(x) Hirdetői tartalom

Biztosítható-e szellőztetéssel egészséges otthoni levegő? (x)

A friss levegő biztosítása zárt terekben elsősorban egészségünk szempontjából lényeges, azonban a komfort és a teljesítőképesség növeléséhez is hozzájárul. Azonban nem ablaknyitogatással érhető el az optimális eredmény, felejtse el, ez a módszer már a múlté.

Olvass tovább