Gyakran ismételt kérdések

 • Mi az a podcast?
  A podcast az RSS-hez hasonló szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy a hanganyagokat akár internetkapcsolat nélkül is meghallgasd, például a metrón vagy egy repülőúton az iPhone-odon, illetve bármilyen magunkkal vihető mp3-lejátszón, vagy akár a podcast technológiáját támogató korszerűbb mobiltelefonokon. Sőt arra is lehetőség van, hogy akár CD-re írd ki magadnak az mp3-akat, és utána például az autód beépített CD-lejátszóján, a dugóban araszolva hallgasd meg. Bővebben ide kattintva olvashatsz erről.
 • Ki készíti ezt az oldalt, és mi vele a cél?
  A vipcast alapítója Szalay Dániel újságíró. Az a célja, hogy különleges embereket és trendeket mutasson be, mert véleménye szerint nagyon sok érdekes téma szorul ki vagy kap méltánytalanul kevés műsoridőt a hazai médiában. Bővebben itt olvashatsz erről. A vipcast az elmúlt évek során sokat változott: elkezdett különböző más alkotóktól is befogadni podcast jellegű tartalmakat, platformot biztosítva ezek számára.
 • Miért éri meg a vipcast fenntartása?
  A vipcast 2009-ben történt elindítása az alapító, Szalay Dániel régi terve volt, amivel nem közvetlen anyagi haszonszerzés volt a célja, hanem mint inkább érdekes emberek, említésre érdemes trendek bemutatása, emellett egy innovatív technológia, a podcast népszerűsítése is a kitűzött célok között szerepelt. (A vipcast.hu domain regisztrációjakor 2009-ben Magyarországon még szinte alig működtek podcastok, és ezek jellemzően zenéket tartalmaztak, nem pedig beszélgetéseket – a beszélgetéseket tartalmazó főleg angol nyelvűek voltak.) Ugyanakkor nem titok, hogy az interjúk elkészítése a ráfordított időn túl anyagi ráfordítással is jár, ezért a vipcast szívesen veszi önkéntes felajánlások, szponzorok, hirdetők jelentkezését is. Szponzorainknak a vipcast.hu hirdetési felületeit tudjuk felajánlani, valamint a beszélgetések elején és végén röviden (akár egyedi szignál mellett) elhangzik, hogy az adott beszélgetés az adott cég támogatásával juthatott el a hallgatókhoz. Szponzorok érdeklődését az impresszumban feltüntetett elérhetőségeken várjuk.
 • Szponzorálnánk a podcast elkészítését, illetve hirdetést szeretnénk elhelyezni a vipcast oldalunk. Mit kell tennünk?
  Várjuk szponzorok érdeklődését az impresszumban feltüntetett elérhetőségeken. Szponzorainknak a vipcast.hu hirdetési felületeit tudjuk felajánlani, valamint a beszélgetések elején és végén röviden elhangzik, hogy az adott beszélgetés az adott cég támogatásával juthatott el a hallgatókhoz. Lehetőség van rovatszponzorációra és a vipcast.hu oldalon lévő mp3-lejátszó „márkázására is”. A szponzorációról, reklámról természetesen áfás számlát bocsátunk ki, amely költségként a vállalkozás könyveiben leírható.
 • Szeretnék bekapcsolódni a podcast készítésébe. Van-e rá lehetőség és kihez fordulhatok?
  A vipcast örömmel adja közre interjúidat, ha azok közlése nem sért szerzői vagy más jogot, illetve ha azt közlésre alkalmasnak találjuk. Ha úgy gondolod, keress meg bennünket elérhetőségeinken (elsősorban e-mailben), amelyet az impresszumban találsz.
 • Átvennénk egy hanganyagot vagy annak egy részletét a site-unkra. Megtehetjük?
  A vipcasten lévő bejegyzésekre (post-okra) mutató linkeket szabadon elhelyezhetsz. A hangfájlok átvételére előzetes egyeztetést követően tudunk lehetőséget biztosítani. Kérjük, keress meg bennünket az impresszumban található elérhetőségeinken (elsősorban e-mailben)! Az átvétel feltétele továbbá minden esetben „Forrás: www.vipcast.hu” utalás és link elhelyezése a honlapon. A vipcast fenntartja a jogot, hogy az átvett anyagok eltávolítását kérje, amennyiben a honlapon törvénysértő (például az általános emberi jogokat sértő) környezetben helyezik el azt.
 • Rádiónkban szeretnénk leadni az egyik hanganyagot vagy annak egy részletét. Megtehetjük?
  Erre előzetes megbeszélés alapján biztosítunk lehetőséget. Kérjük, keress meg bennünket az impresszumban található elérhetőségeink valamelyikén, hogy egyeztethessünk! Lehetőleg már a kapcsolatfelvételkor jelezd, hogy milyen időtartamban szeretnétek megkapni az anyagot, milyen szövegkörnyezetben, illetve mely műsorban kerülne adásba stb. A vipcast egyes tartalmait már most is sugározzák rádiók, de nyitottak vagyunk további rádiók csatlakozására.
 • Androidos készülékem (táblagép, okostelefon) van. Mit ajánlasz, hogyan lehet a podcastot beállítani?
  Az egyik legjobb podcast kliens a Podcast Republic, ráadásul ingyenesen elérhető a Google Play áruházból. Használhatod a Google Podcasts szolgáltatást is, de számos más podcast megoldás létezik.
 • iTunes-t használok, hogyan tudom beállítani a podcastot?
  Kattints ide, hogy az iTunes katalógusában megtaláld a vipcast-et és ingyen feliratkozhass: http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewPodcast?id=327730475
  Ha másmilyen web-alapú podcast felületet használsz, javasoljuk, nézz szét a http://feeds.feedburner.com/vipcast_podcast címen!
  podcast RSSiTunes
 • Technikai gondjaim vannak a podcast beállításával, mit tegyek?
  A beállításról írtunk egy rövid összefoglalót, amit itt érhetsz el. Ha ezt elolvasva is gondod lenne, keress meg bennünket az impresszumban szereplő e-mail címünkön. Kérjük írd meg a hiba valamennyi körülményét (például operációs rendszer, podcast lejátszó program neve és verziószáma), hogy egyszerűbben meg tudjuk keresni a megoldást.