Media1 2021.01.18: Keller-Alánt Ákos, a Szabad Európa újságírója, Baka F. Zoltán, a Privátbankár lapcsoport főszerkesztője és Pásztor András, az Mfor.hu ügyvezetője

A Media1 legutóbbi, 2021. január 18-i műsorának vendége volt Keller-Alánt Ákos, a Szabad Európa újságírója, aki nemrégiben cikksorozatot közölt (lásd például itt, itt és itt a Media1 kapcsolódó összefoglalóját) a közmédiában lévő durva cenzúrákról és hírmanipulációkról.

A műsor másik felében Pásztor Andrással, az Mfor.hu ügyvezetőjével és Baka F. Zoltánnal, a Privátbankár lapcsalád főszerkesztőjével a nemrég bevezetett fizetőkapujuk kapcsán a paywallokról, azaz a fizetős tartalmakról beszélgettünk. Átbeszéltük az első tapasztalatokat és azt, hogy miért gondolják, hogy ebben van a jövő.

A Media1 műsor 2021. január 18-i adása az alábbi lejátszón lévő play ikonra kattintva visszahallgatható, illetve podcastként a lenti linkre kattintva le is tölthető. A lejátszás akár külön ablakban is lehetséges!

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Lájkold a vipcast.hu Facebook-oldalát és iratkozz fel teljesen ingyenesen a podcastra is, hogy ne maradj le a következő hanganyagokról! Feliratkozhatsz a podcastra a Spotify-on és az Apple iTunes-on is, de megtalálod a főbb podcast programokban, például a Google Podcastsban is. Iratkozz fel a Media1.hu hírlevelére a hírportál főoldalán, és lájkold vagy kövesd a Media1 Facebook-oldalát is.

Árak és különféle opciók a jogosítványod megszerzéséhez (x)

A jogosítvány megszerzése kapcsán az ár kérdése jelenti az egyik leggyakrabban emlegetett kérdéskört. Persze ez egyáltalán nem a véletlen műve, és teljes mértékben érthető is, hogy kiemelt fontosságú szempont az anyagi vonzat.

Ezért is szenteltünk külön bejegyzést a témakörnek rávilágítva arra, mekkora anyagi vonzattal is járhat manapság a jogosítvány megszerzése.

Mennyibe kerül manapság a jogosítvány megszerzése Magyarországon?

A kérdésre kimondottan nehéz volna egzakt választ adni, ugyanis egészen soktényezős területről beszélhetünk. Arra azért mindenképp érdemes készülni, hogy a jogosítvány megszerzésének az összköltsége bizony a százezer forintos nagyságrendet határozottan meghaladó tétel lesz.

Nagy előny viszont, hogy ezt az összeget nem feltétlenül szükséges egyben kifizetni. Legalábbis a tanulóbarát és megbízható autósiskoláknál egytől egyig adott a lehetőség a részletfizetésre. Ennek köszönhetően a KRESZ tanfolyam, a vizsgák és a gyakorlati órák teljes költsége nem fogja extrán megterhelni a családi költségvetést.

Mitől függ a jogosítványszerzés végleges anyagi vonzatának a tényleges mértéke?

Lényeges tényező lesz, hogy mennyire sikerül elsőre teljesíteni a KRESZ, a forgalmi és az elsősegélyvizsgát. Amennyiben mindent első próbálkozásra abszolválni tudsz, azzal megspórolhatod magadnak a pótvizsgák díjait.

Nem mindegy persze az sem, hogy a kötelezően előírt órák mellett lesz-e szükséged pótórák vásárlására. Ideális esetben a kötelezően előírt óraszám elegendő felkészülést jelenthet majd ahhoz, hogy sikeresen teljesíteni tudd a jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgát.

jogosítvány, autózás

Természetesen nem mindegy a lokáció sem, elvégre a budapesti vagy a vidéki árak kapcsán is tapasztalható lehet egy bizonyos mértékű eltérés. Emellett pedig a választott autó típusa és felszereltsége is beleszámíthat a jogosítvány anyagi vonzatának mértékébe.

Különféle opciók és csomagok, hogy testre szabottan haladhass a jogosítványod irányába

Kezdjük mindjárt az egyik jellemző kérdéssel. Ma már ugyanis egyaránt tanulhatsz autót vezetni manuális, illetve automataváltós autón is. Az előbbi mellett az alacsonyabb ár, utóbbi mellett pedig a látványosan könnyebb és hatékonyabb tanulási folyamat szól.

Minden csakis a saját döntéseden és lehetőségeiden múlik. Amennyiben számodra tényleg kulcskérdésnek számít a minél egyszerűbb és zökkenőmentes tanulási folyamat, akkor egy modern automataváltós autó feltétlenül megérheti a plusz ráfordítást.

Mindezek mellett egyébként arra is van lehetőséged, hogy a korábban már megszerzett jogosítványod lassan elfeledett tudását porold le egy kicsit képletesen szólva. Vagyis vásárolhatsz néhány gyakorlati vezetési órát, hogy újfent felfrissüljenek az autóvezetéssel kapcsolatos rutinok és reflexek.

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a Vipcast készítette.

A varázslatos Grúzia

A Kaukázusban található, háromnegyed magyarországnyi területen elterülő Grúzia igazi gyöngyszem. Nem csak földrajzilag található két kontinens határán, hanem kulturálisan is Európa és Ázsia keveréke.

A viszonylag fejletlen országot még nem fertőzte meg a tömegturizmus, így igazi Kánaán a túrázók és kalandokra vágyó utazók számára. De lássuk, milyen különleges látnivalókat és egyedi élményeket kínál Grúzia!

Olvass tovább

Homlokzati vakolatok és festékek, amelyekkel garantált a minőségi végeredmény (x)

Amennyiben a homlokzati vakolat kialakítása vagy éppenséggel a festése a feladat, akkor a minőségi kivitelezéshez bizony szükség lehet néhány praktikus eszközre. Ezeket fogjuk megmutatni a bejegyzés keretei között.

Természetesen felhasználói szemszögből közelítve mindegyik munkaeszközhöz, nem elfeledkezve azok előnyeiről és fontosabb sajátosságairól. Remélhetőleg ezzel is tudunk egy kicsit segíteni a zökkenőmentes munkában.

Korszerű és praktikus acélsimító glettvas, amivel tényleg élményszámba megy a munka

Tényleg egy kézre álló és elképesztően hasznos munkaeszköz, aminek persze a legértékesebb része a magas minőségű edzett acélpenge. Ennek a segítségével tehát nem lehet majd panaszunk a munkavégzés hatékonyságára.

Persze akadnak még az acélsimítón kívül egyéb kiemelkedő megoldások is. Ott van példának okáért az öntött alumínium penge rögzítése, amihez az ergonomikusan kialakított fanyél kifogástalanul passzol. Hogy a felhasználás még könnyebb legyen, még speciális csúszásmentes hornyok is rákerültek a glettvasra.

Ami pedig a stabilitást illeti, a nyelet a pengéhez automatikus ultrahangos hegesztett szegecsek segítik rögzíteni.

Így segítheti a homlokzati vakolat kialakítását egy kézre álló műanyag simító

A vakolattal és festéssel kapcsolatos munkák szintén roppant hasznos eszköze, aminek az alapja egy hőre lágyuló polimer penge. Direkt úgy lett kialakítva, hogy megfelelően könnyű és merev legyen, ezáltal is elősegítve a minél egyszerűbb munkát.

A tenyérhez precízen illeszkedő műanyag simító mindezen felül még ergonomikus nylon és üvegszálas fogantyúval is el van látva. Ehhez jön még hozzá pluszban a könnyű, csúszásmentes felület. Mind a tervezése, mind a gyártása úgy történt, hogy maximálisan képes legyen támogatni a zavartalan és könnyű vakolást.

Spaklik és keverőszárak, hogy tényleg a lehető legjobb tempóban haladjunk a munkával

Természetesen nem lehetne teljes a vakolatokhoz és festéshez alkalmazott eszközök felsorolása és ismertetése, hogyha nem ejtenénk néhány szót a spaklikról és keverőszárakról. Gyakorlatilag nincs olyan szakember, akinél ezek a kellékek ne lennének ott a munkásdoboz közelében.

A spaklik hozzáadott értéke leginkább a fugázás keretei között érvényesül. Különösen akkor, hogyha a kor követelményeinek megfelelően edzett acélpengével vannak ellátva, miközben kellőképpen rugalmasnak is számítanak. Az ergonomikus markolatnak köszönhetően pedig még könnyebb lehet a használatuk.

A keverőszárakra pedig értelemszerűen az anyagok bekeverése során lehet szükség. Vagyis a keverőgéphez csatlakoztatott keverőszár könnyű segítséget jelent abban, hogy a vakolathoz szükséges anyagot készre tudjuk keverni fizikai erőlködés nélkül.

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a Vipcast készítette.

Hajápolás férfiaknak (x)

Sokáig a hajápolás a nők elfoglaltsága volt. Véget nem érő hajmosás, fésülködés, szárítás – mindeközben a férfi csak várt a fürdőszoba előtt. Napjainkban azonban a férfiak is hajlandóak időt, energiát és pénzt is szánni arra, hogy hajukat és arcszőrzetüket megfelelően ápolják. Már nem feltétlenül gondolják feminin elfoglaltságnak a szalonokat, főleg, ha a barber shopokban jó minőségű szivart vagy italokat is fogyaszthatnak.

Barber shopba járni mára programmá vált. Készülnek rá, esetleg baráttal együtt látogatják az üzletet, ahol profi fodrászok, barberek nyírják, borotválják a hajukat, illetve szakálluk is megkapja a megfelelő ápolást.

Olvass tovább

Hogyan történik a felszín alatti vizek kármentesítése? (x)

A felszín alatti vizekben sokféle, az idők folyamán összegyűlt szennyeződés található. A kármentesítés feladata, hogy megtalálja ezeket, felmérje nagyságukat, enyhítse vagy megszüntesse az ilyen szennyeződéseket. Az ivóvizek védelme, az ivóvízkészlet megőrzése a fenntartható fejlődés egyik kiemelt feladata. Ebben a cikkben ezt a témát járjuk körül.

Olvass tovább

Megmutatjuk az Xtend lényegét és fontosabb előnyeit (x)

Az Xtend keretrendszerének, platformjának és lehetőségeinek a részletes megismerése erősen javasolt akkor, hogyha nyitottan állunk az új és innovatív kereskedési felületekhez. A cikk ezzel kapcsolatban kíván hathatós segítséget nyújtani.

Megmutatjuk tehát, mi is az Xtend lényege, kiknek lehet igencsak előnyös, illetve milyen módon nyílhat lehetőség a használatára.

Olvass tovább