Media1 műsor 2020.02.03.: élőben kapcsolódtunk össze a Civil Rádióval; felhívtunk egy fiatal rádióst; kitárgyaltuk a KESMA-GVH ügyet

Media1 műsor, stúdió

A rádiózás volt az egyik kiemelt témája a Media1 február 3-i adásának. A műsor első részében körülbelül 10 percen át élőben kapcsolódott össze a Media1 a 25 éves múltú Civil Rádióval, mely tavaly december 22-én Queen the Show Must go on! című dalával kénytelen volt elbúcsúzni az FM 98-as frekvenciától, a közösségi rádió médiaszolgáltatási jogosultságát ugyanis – már egyébként szankcionált korábbi jogsértésekre hivatkozva – nem hosszabbította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

A Media1 műsorában az összekapcsolódáskor Tóth Mónika, a Civil Rádió műsorvezetője és szerkesztőbizottsági tagját kérdeztük.

A műsor további részében bemutattunk egy 14 éves rádiós műsorvezetőt, Kenéz Kolost is is, aki iskolai tanulmányai mellett egyre több helyen hallható saját műsorával, és médiás karrierjét már 8 évesen elkezdte. Elmesélte, hogyan tudott ilyen fiatalon bekapcsolódni a média világába, majd szólt az internetes rádiózás technikai és egyéb feltételeiről is.

A Media1 műsor harmadik vendége Dojcsák Dalma, a Társaság a Szabadságjogokért, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projekt vezetője mondta el, mi a baj a fideszes médiaholdinggal, a KESMA-val, miért perelte a Szabad Pécs a TASZ segítségével a Gazdasági Versenyhivatalt, és mi lesz most, hogy a TASZ és a Szabad Pécs által közösen indított és megnyert per után a GVH ismét szabad utat biztosított a fideszes médiaholding számára. Megkérdeztük azt is, széteshet-e a KESMA, ha a kilátásba helyezett újabb per és a többi lépésük eredményre vezet.

A Media1 műsor az alábbi lejátszón lévő play ikonra kattintva visszahallgatható, illetve podcastként a lenti linkre kattintva le is tölthető. A lejátszás akár külön ablakban is lehetséges.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Media1 néven rádióműsort indított a Media1.hu hírportál, a kéthetente hétfőnként 19 órakor és szombat délelőttönként 11 órakor a Spirit FM frekvenciáján az FM 87,6 MHz-en Budapesten és a spiritfm.hu-n élő streaming formájában hallgatható műsorban főleg a média aktuális világáról esik szó, kiegészítve ezzel a Media1.hu tartalmait. A műsorok ezenkívül podcast formájában, néhány nappal az adást követően visszahallgathatóvá válnak, méghozzá a vipcast.hu-ról, annak podcastjáról és a media1.hu hírportálon keresztül is.

A következő friss műsor február 17-án, 19 órakor kezdődik. A mostani adás ismétlése a 87,6 MHz-en február 8-án lesz.

Ha még nem tetted meg, lájkold a vipcast.hu Facebook-oldalát és iratkozz fel teljesen ingyenesen a podcastra is, hogy ne maradj le a következő hanganyagokról! Feliratkozhatsz a podcastra a Spotify-on és az Apple iTunes-on is, de megtalálod a főbb podcast programokban is. Iratkozz fel a Media1.hu hírlevelére a hírportál főoldalán, és lájkold vagy kövesd a Media1 Facebook-oldalát is.

Kép: Készül a Media1 műsor. Fotó: Szalay Dániel, Media1

Hogyan válassz futócipőt?

A sportoláshoz elengedhetetlen egy megfelelő lábbeli, amelyet direkt erre a célra fejlesztettek ki. Nemcsak, hogy kényelmesebb viselet a hagyományos utcai változatoknál, de fontos szerepe is van. Ez pedig a boka és a térd védelme! Ha nem megfelelő futócipőt használunk edzéshez, futáshoz, akkoz rövid időn belül tönkretehetjük lábunkat, és viselnünk kell a kellemetlen következményeket.

Olvass tovább

Csúcsvaku duplázva

A stúdióvakuk között az akkumulátorosok külön kategóriát képviselnek. A kategórián belül pedig nem egy márka szeretné a csúcsvaku címet elnyerni. A Godoxnál már kifejlesztették és piacra is dobták, AD600PRO néven. (x)

Olvass tovább

Képernyő vagy kaland? YouTube-tábor!

Lelkiismeretes munkájuknak hála az opciók együtt változnak a fiatalok érdeklődési körével. Hogyan lehet lekötni egy tizenévest, aki képes órákig YouTube-videókat nézni? Egyszerű: YouTube-tábor! Hiszen melyik követő ne szeretné megismerni a vlogolás titkait vagy együtt tölteni a napot a kedvenc videósaival? Itt a lehetőség, hogy a Z generáció kimazsolázza magának az értékes részleteket az internet kusza világából.

Íme a top 3 nyári tábor fiatal YouTube-rajongóknak és kezdő vloggereknek!

3. Napközis tábor

A Smart Studios napközis táborát Budapesten rendezik meg.  szervezők elsősorban olyanok jelentkezését várják, akiket nem a mainstream vloggerkedés érdekel. A tábor inkább a kisfilmek készítésére helyez hangsúlyt. A résztvevők megtanulhatják, mitől lesz igazán jó egy videoklip, és hogyan lehet egy forgatókönyvből vizuális világot alkotni. Azok a gimnazisták, akik az egyetemen mozgóképkészítést készülnek tanulni, itt megtudhatják, mi vár rájuk a későbbiekben.

2. VLOGGER TÁBOR

Szintén egy fővárosi napközis tábor, amely azonban már a vlogvilágban vezeti körbe a résztvevőket. A szervezők profi YouTube-sztárokat kértek fel, hogy a témaválasztástól az utómunkálatokig terelgessék a táborozókat. Az ötnapos turnus minden évben a Csodák Palotájában kerül megrendezésre. Tehát biztos, hogy inspirációból nem lesz hiány.

1. PEOPLE TEAM

Listánk első helyezettje a Kecskeméten megrendezésre kerülő PEOPLE TEAM-tábor. A fentiekkel ellentétben ez nem (csupán) napközis, hanem egyben és elsősorban bentlakásos tábor (is). Vannak srácok, akik akár három hetet is itt töltenek. A PEOPLE TEAM meghívott „tanárai” szintén ismert vloggerek, akiknek célja, hogy gyakorlati tudást adjanak, és ne csak a videózás elméleti technikáját sajátítsák el a táborlakók. Terítékre kerül az összes divatos téma, kihívás és kütyütesztelés.

tábor

Az első helyet azonban mégsem ezért zsebelte be, hanem mert a PEOPLE TEAM nemcsak YouTube-tábort indít. A campuson a résztvevők több mint 20 szekcióból választhatnak. A szervezők ráadásul azt is lehetővé teszik, hogy a különböző témacsoportok résztvevői megismerjék egymást. Nem elképzelhetetlen az sem, hogy a fiatal youtuberek a kuktákkal, a táncosokkal vagy a színészekkel dolgoznak össze egy-egy közös videó érdekében. De nem csak a közös munkára, hanem a szórakozásra is rengeteg lehetőség adódik: versenyek, koncertek, bulik reggeltől estig.

Ezen a nyáron tehát nem kell választani a képernyő és a kaland között! A kérdés már csak az, hogy ki lesz a képernyőn. Videó a táborról itt!

A cikk támogatói tartalom, azt nem a vipcast készítette.  (x). Ha ön is szeretne támogatói tartalmat elhelyezni, keresse a vipcastet az [email protected] címen.

A kényelmes és biztonságos belépést biztosító Comelit kaputelefonok

A kaputelefon az az eszköz, amely biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá teszi azt, hogy éppenséggel kit is engedünk be a lakásunkba. Ebben a bejegyzésben a Comelit által forgalmazott készülékek példáján keresztül igyekszünk rávilágítani a modern kaputelefonok által kínált előnyökre és hasznosságra.

Mit várhatunk el manapság egy kaputelefon szett kapcsán?

Természetesen az egyik legfontosabb elvárásunk az lehet, hogy a rendszer működjön megbízhatóan. Kevés idegőrlőbb élethelyzet képzelhető el ugyanis annál, mint amikor hosszú-hosszú perceken át kell várakoznia valakinek a hidegben, mert a kaputelefon éppen felmondta a szolgálatot.

A másik kiemelt elvárásunk pedig a kényelmes és egyszerű használat. Senki sem szeret ugyanis az apró, alig kivehető gombokkal babrálni és folyton félrenyomni a tárcsázni kívánt kódot. Egy modern kaputelefontól igenis azt várjuk el, hogy néhány másodpercig tartson csak, amíg elindíthatjuk rajta a csengetést.

Milyen összetevői vannak egy hatékonyan működő kaputelefon szettnek?

Amennyiben le szeretnénk egyszerűsíteni a dolgot, akkor beltéri és kültéri egységre oszthatnánk fel magát a rendszert. Merthogy egy készülék kap helyet kint a bejáratnál, a vonal másik végén pedig a kaputelefonnal összeköttetésben álló lakás vagy lakások állnak.

A beltéri egységet célszerű úgy elhelyezni, hogy könnyen hallható legyen, amikor valaki csenget. A kültérre felrakott készülék kapcsán pedig arra érdemes törekedni, hogy a készülék minél inkább védve legyen a mechanikai hatásokkal szemben.

Vagyis kevésbé tudjon ráesni az eső, ne süsse túlzottan a nap sem, emellett pedig, ha van rá lehetőség, akkor a vandálok elleni védelméről is mindenképpen célszerű gondoskodni.

Comelit kaputelefonok okos kivitelben

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a napjainkban elérhető kaputelefonok legmodernebb változatait az okos készülékek teszik ki. Mitől számítanak okosnak ezek a modellek?

A beltéri és a kültéri egység összeköttetése egyrészt a normál vezetékes megoldás helyett wifi hálózat segítségével történik meg. Ezáltal nincsen szükség kilométernyi kábelt elhúzni a rendszer működtetéséhez, csak egy stabil internetkapcsolat szükséges mindehhez.

kaputelefon

Másrészt az okos kaputelefont a mobilunk segítségével is egyszerűen tudjuk kezelni. Mindössze annyi teendőnk van vele kapcsolatban, hogy letöltjük a készülékhez kapcsolódó alkalmazást. Így tetszés szerint akár a család minden tagja használhatja az applikációt, és kezelni tudja az éppenséggel csengő kaputelefont. Vagyis nem feltétlenül kell a beltéri egység közelében lenni a használathoz, hanem akár televíziónézés közben is nyitható lesz a kapu.

Támogatói tartalom, azt nem a vipcast készítette. (x)