Hogyan válassz futócipőt?

A sportoláshoz elengedhetetlen egy megfelelő lábbeli, amelyet direkt erre a célra fejlesztettek ki. Nemcsak, hogy kényelmesebb viselet a hagyományos utcai változatoknál, de fontos szerepe is van. Ez pedig a boka és a térd védelme! Ha nem megfelelő futócipőt használunk edzéshez, futáshoz, akkoz rövid időn belül tönkretehetjük lábunkat, és viselnünk kell a kellemetlen következményeket.

A férfiak futócipői teljesen más paraméterekkel rendelkeznek, mint a női társaik. Ennek oka igen egyszerű: a két nem testfelépítése, lába, talpa teljesen eltér egymástól. Bár banális dolognak tűnhet, mégis nagyon fontos, hogy a saját nemünkhöz passzolót válasszunk. De mire kell még odafigyelni?

Hogyan fogsz futni?

Az ideális futócipő kiválasztásánál egyáltalán nem mindegy, hogy milyen céllal vásároljuk, ugyanis futás és futás között is van különbség. Például egyáltalán nem mindegy, hogy alkalmi futó vagy, aki csak hobbi szinten űzi ezt a tevékenységet, vagy akár versenyszerűen űzöd ezt a sportot. Ha az előbbi, akkor nem érdemes hatalmas összegeket költened rá. Ha viszont utóbbi, akkor érdemes időt és energiát szánni a hozzád legjobban passzoló fazon megtalálásához.

futócipő

Szem előtt kell tartani azt is, hogy milyen talajon fogsz futni. Teljesen más típusú futócipő kell aszfalthoz, mint földútra. Előbbi esetén válasszunk sima külső talpú cipőt, míg utóbbi esetén kapaszkodó talpbordázatút. Ha mindkét helyszínen szeretnéd használni, válaszd az enyhén bordázott külső talpú cipőket.

A lábbelik tartósságát is érdemes figyelembe venni. Ezek ugyanis a folyamatos használat során ugyanúgy el tudnak használódni, mint az egyéb sporteszközök. Rendszeres használat esetén a cipő talpa összetömörödik, emiatt nem tudja ugyanazt a védelmet és rugalmasságot biztosítani, mint a legelső használatnál. Ilyenkor pedig érdemes azonnal lecserélni az esetleges balesetek elkerülése végett.

A LifeStyleShop férfi futócipői között minőségi és időtálló darabokat találhatnak azok, akik szeretnének rendszeresen futni, kocogni.

Egyéni jellemzők

Ha már eldöntötted a futással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, akkor még mindig van néhány olyan egyéni jellemző, amit jó, ha észben tartasz vásárlás előtt.

A testsúly egy fontos kérdés, hiszen futás során minimum kétszeresével terheled csontjaidat, ízületeidet. Férfiaknak 85 kg felett például célszerű stabil, pronálás elleni védelemmel ellátott lábbelit választani.

A futócipőd és az utcai cipőd mérete soha ne legyen megegyező! Sportolás során a lábfejünk ugyanis kicsit mozog a futócipőben, és kicsit be is dagadhat, ami pedig futás közben kényelmetlenné válhat. Válassz inkább fél vagy egy számmal nagyobbat!

Támogatói tartalom, azt nem a Vipcast készítette! (x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés