Az Átlátszó Erdély főszerkesztője az erdélyi magyar sajtóról (Media1, 2022.02.21.)

A Media1 Podcast e heti vendége volt Sipos Zoltán, az Átlátszó.ro (Átlátszó Erdély) és Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője, akikkel arról beszélgettünk, milyen a sajtóhelyzet jelenleg Erdélyben, mi történt voltaképpen a Transindexnél a tömeges távozás előtt (Sipos Zoltán néhány évvel korábban dolgozott is a lapnál), beszéltünk a Transtelex projekt (a Telex által tervezett erdélyi oldal) esélyeiről, de szó esett az Átlátszó Erdély tevékenységéről is.

Sipos Zoltán, az Átlátszó.ro főszerkesztője
Sipos Zoltán, az Átlátszó.ro főszerkesztője

A teljes beszélgetés meghallgatható az alábbi lejátszó segítségével.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Tárhelyszolgáltatók botránya és a Pegasus-ügy legújabb fejleményei (Media1, 2022.02.14.)

A Media1 február 14-i műsorában ezúttal két témáról esett szó. Egyrészt Remport Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet jogásza beszélt arról, hogy milyen jogi lépéseket tesznek a magyar kormány által is bevetett Pegasus nevű kémszoftver használata miatt, másrészt dr. Bodolai László ügyvéd beszélt a felvétel készítésekor nagy botrányt kavaró tárhelybotrányról, amelynek az volt a lényege, hogy Merkely Béla ügyvédje, dr. Péntek Zoltán, három hírportál, az Alfahír, az Ezalényeg.hu és a Propeller.hu tárhelyszolgáltatójánál közvetlenül, a szerkesztőségek megkerülésével megpróbálta elérni, hogy tartalmat tegyenek elérhetetlenné a Schadl-Völner botrány kapcsán.

Részletesen is szó esett ennek jogi hátteréről, és arról, hogy miért valósíthatott meg jogsértést a 3-ból 2 hírportál tárhelyszolgáltatója, amikor engedelmeskedett az ügyvédi felszólításnak. A kommentelés jogi hátteréről is szó esett.

A Media1 podcastja itt hallgatható meg:

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcast a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 hírportál napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja jelenleg 10 rádióban is hallható hétről-hétre.

 

Jön a Denník N magyar tartalomszolgáltatása? Szalay Zoltán újságíró, projektvezető volt a Media1 vendége (Media1, 2022.02.07.)

A napokban a Media1.hu is beszámolt arról, hogy a szlovák Denník N hírportál új projektbe vágott, és megkezdte az adománygyűjtést egy magyar nyelvű online tartalomszolgáltatás elindítására.

A Media1 Podcast ebből az alkalomból hívta fel telefonon a Szlovákiában élő Szalay Zoltán újságírót, a projekt vezetőjét, aki beszámolt az elképzeléseikről, és elmondta azt is, hogy halad a projekt előkészítése. Már szépen gyűlik az adományozói összeg, sőt a dolgok jelen állása alapján nagyon valószínűnek tűnik, hogy hamarosan elindulhat a magyar nyelvű tartalom-előállítás – mondta el Szalay Zoltán a vele csak névrokonságban lévő Szalay Dániel és a Media1 Podcast kérdésére.

A Denník N nyomatott újsággal is rendelkezik, de a hangsúly a fizetőkapus online portálon van
A Denník N nyomatott újsággal is rendelkezik, de a hangsúly a fizetőkapus online portálon van

A beszélgetés során sok szó esett a magyar és a szlovák médiahelyzetről, beleértve a szlovákiai magyar sajtó aktuális állapotát is, de szóba került a néhány évvel ezelőtt az országot megrázó és komoly belpolitikai viharokat kiváltó Kuciak-gyilkosság is, amikor is Ján Kuciak fiatal újságírót és párját, Martina Kusnirovát Kuciak oknyomozó munkájával összefüggésben meggyilkolták, és az ügyben magas rangú vezetők érintettsége is kiderült.

Szalay Zoltán a Media1 podcastban beszámolt a Denník N tűzfalas, fizetőkapus tartalomszolgáltatással kapcsolatos tapasztalatairól is.

A beszélgetés az alábbi lejátszóval hallgatható meg. Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcast a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 hírportál napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja jelenleg 10 rádióban is hallható hétről-hétre.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Egyébként épp az interjú készítésekor jelent meg egy magyar nyelvű interjú a Denník N oldalán Veiszer Alindával, az ismert magyar műsorvezetővel, aki bejelentést is tett.

A saját megszűnésükért dolgoznak – interjú L. László Jánossal, a Nyomtass te is! mozgalom alapítójával (Media1, 2022.01.31.)

L. László János, a Nyomtass te is! mozgalom alapítója a Media1 e heti vendége. A beszélgetés apropóját egy, a mozgalom által készített újság terjesztőjét ért erőszakos támadás adta, de azután sok másról is szó esett. Például a „szamizdatszerű” (de ténylegesen nem szamizdat!) működés sajátosságairól, a magyar médiahelyzetről, és arról, hogy a saját megszűnésükért küzdenek, vagy hogy hogyan viszonyulnak a pártokhoz.

L. László János, a Nyomtass te is! mozgalom alapítója
L. László János, a Nyomtass te is! mozgalom alapítója

 

A Nyomtass te is! mozgalom újságja a mozgalom egy rendezvényén
A Nyomtass te is! mozgalom újságja a mozgalom egy rendezvényén

A Media1 podcastja az alábbi lejátszó segítségével hallgatható meg. Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcast a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 hírportál napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja jelenleg 10 rádióban is hallható hétről-hétre.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

 

Létezik örök szerelem? (x)

A szerelem az egyik legszebb emberi érzés, amit mindenki szeretne megtapasztalni. A szerencsésebbek már ismerik, vagy éppen benne élnek, de akad olyan is, aki élete során többször is átélhette ezt a felemelő állapotot.

De vajon van a szerelemnek határideje? Mitől függ, hogy egy-egy kapcsolat működőképes, vagy éppen rövid időn belül felbomlik?

Olvass tovább

Ezért érdemes virtuális szerver opciókban gondolkodni (x)

Ha dióhéjban kellene összegezni, hogy miért érdemes virtuális szerver opciókban gondolkodni, a fő érv a rugalmas konstrukció. Egy VPS csomag esetében ugyanis bármikor lehetőség nyílik arra, hogy a csomag módosításra kerüljön. Ha időközben kiderül, hogy több CPU, RAM, SSD vagy HDD kell, esetleg ezek mindegyike, akkor az kényelmesen, egyszerűen és gyorsan elintézhető.

Olvass tovább

Tegyél saját magadért, és a szeretteidet is tudd biztonságban! (x)

Sok emberben kevés tudatosság van, ami a jövőt illeti, pedig számos lehetőség áll rendelkezésünkre, amellyel magunk és szeretteink jövőjét is biztosíthatjuk. Van beleszólásunk abba, hogy hogyan alakuljon a jövő!

Mi mindent tehetünk magunkért?

Ha feltesszük ezt a kérdést, akkor elsősorban az egészség megőrzése, a karrier építése és a jövő tervezése szokott először felmerülni bennünk – utóbbi anyagi és például családi szempontból is fontos.

Ennél már jóval kevesebben gondolnak a nem kiszámítható helyzetekre, és sajnos még kevesebben vannak azok, akik tervekkel is felkészülnek ezekre. Köthetünk biztosításokat és gyűjthetünk anyagi tartalékot az előttünk álló váratlan helyzetekre, azonban arra is van lehetőségünk, hogy még ennél is többet tegyünk!

Mit jelent a magánszemélyi önrendelkezés?

A váratlan helyzetek közé tartozik az is, ha olyan helyzetbe, olyan egészségügyi állapotba kerülünk, amikor nem tudunk dönteni a saját sorsunkról, de ezenfelül a saját halálunk is bekövetkezhet váratlanul.

Igaz, hogy nem visszük magunkkal a túloldalra a vagyonunkat, így akár erre vállat is vonhatnánk, de ehelyett mást is tehetünk: gondoskodhatunk szeretteinkről, hogy egy ilyen helyzetben se maradjanak biztonság, védelem nélkül!

Az eKRS magánszemélyi rendelkezések közé tartoznak a végrendelkezések, valamint az előzetes egészségügyi rendelkezések is, amelyek ezekre a szituációkra is szabályozott kereteket biztosítanak.

ekrs

A végrendelettel szabályozhatjuk, hogy az utánunk megmaradó ingóságokat és ingatlanokat ki, milyen arányban örökölje, míg az egészségügyi rendelkezéssel arról dönthetünk, hogy milyen kezeléseket szeretnénk, és melyeket nem szeretnénk igénybe venni, ha valamikor egy olyan állapotba kerülünk, amikor már nem lenne ebbe beleszólásunk.

Sokakat az tart vissza ezektől, hogy nem tudnak elmenni az ügyvédhez, akár fizikai akadályoztatás, akár más dolog miatt. Ezekben a helyzetekben megoldást nyújt az online jogi ügyintézés, de azok is hálásak lesznek a lehetőségért, akik szeretik költséghatékonyan megoldani a feladataikat.

Bemutatkozik az eKRS!

A KRS Ügyvédi Iroda éppen ezeknek a helyzeteknek a megoldására fókuszál, így az ügyféligények kielégítése érdekében kidolgozta online jogi szolgáltatását, az eKRS rendszerét.

Ezen a felületen keresztül egy egyszerű regisztrációt követően számos, egyébként ügyvédnél intézendő feladatot, szerződést megvalósíthatunk. A magánszemélyi rendelkezéseken felül intézhetjük itt az ingatlanunkkal, a cégünkkel kapcsolatos ügyeinket is.

Az online megoldás nemcsak abban segít, hogy azok is rendelkezhessenek, akik nem tudnak eljutni egy ügyvédi irodába, hanem abban is, hogy a saját nyugodt, biztonságos környezetünkben hozzuk meg ezeket a nagyon fontos döntéseket.

Amennyiben a folyamat közben úgy éreznénk, hogy még át kell gondolnunk egy pár részletet, akkor erre is lehetőségünk van. Ha meghoztuk a döntéseinket, pontosan ott folytathatjuk az ügymenetet, ahol korábban abbahagytuk.

Melyiket válasszuk: alumínium, üveg- vagy acélpalack? (x)

A megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitel elengedhetetlen. Különösen egy meleg nyári napon futás, túrázás vagy éppen egy sima séta közben is nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy mindig legyen nálunk egy üveg víz.

Az egyszer használatos palackok megvétele azonban amellett, hogy rendkívüli mértékben szennyezik a környezetet és a szervezetünket, még pénzkidobást is jelentenek.

Olvass tovább

Kategória adv