3+1 ötlet, hogy mit kezdj a száraz virággal (x)

A friss virág illata a nappaliban semmivel nem hasonlítható össze, viszont néhány nap után elillan az illat, és sajnos elhervad a virág is. Ma már olyan művirágokat lehet kapni, amikről még közelről sem nagyon lehet eldönteni, hogy valóban műanyagból készült-e. Ha neked nemcsak az a fontos, hogy mindig látványos dekoráció kerüljön a vázádba, hanem az is, hogy természetes legyen, akkor olvass tovább!

Tartós koszorú

Legyen szó akár ajtóra akasztható koszorúról, akár olyanról, amit eltávozott szeretteidhez viszel, fontos, hogy a koszorú ellenálló legyen, és minél tovább megőrizze eredeti koncepcióját. Mivel nincs szükségük napfényre, vízre, csak némi ecsetes tisztogatásra, így szinte bárhová teheted. A yourhobby virágkötészeti termékei között találhatsz különböző koszorúalapokat, oázisokat, növényi leveleket és szirmokat, amikkel divatos dekorációkat készíthetsz.

száraz virág

Egy sziromnyi medál

Az ékszerkészítésben számos újdonság jelent meg az elmúlt években. Az egyik például az, hogy apró levelű virágokat, növényeket foglalnak gyantába, majd szilárdulás után átcsiszolják. Bár ehhez nem kell kimondottan préselni vagy szárítani a növényt, mert a gyanta lesz a tartósítóanyag, mégis a jelző, amivel ezeket a gyűrűket, fülbevalókat, medálokat illetik igaz: örökszépek.

Éljen az ifjú pár!

Miután az ifjú pár hivatalosan is kimondta a boldogító igent, régi hagyomány rizzsel vagy virágszirmokkal megszórni őket. A régi hiedelem szerint, ha az oltárhoz vezető utat szirmokkal hintik be, akkor békés lesz a házasság, a szertartás utáni gabona vagy virágeső termékenységet hoz.

Ha társasházban élsz, és esélyed sincs élő növényt szerezni, akkor vásárolj szárítottat! Tapintásra, látványra sokkal kellemesebb, mint a műanyag, és hát ki tudja, hogy a plasztik utánzat mennyire lesz hatásos a babonát illetően.

Potpourri

Szereted, ha finom, de mégis természetes illatok vesznek körül otthon? Készíts házi potpourrit! Egy szép formájú üveget fertőtleníts, majd töltsd meg különböző száraz növénnyel! Tehetsz bele friss levendula- vagy borsmentarügyet. Válassz egy olyan illóolajat, amit kedvelsz, illik is az üveg tartalmához, és cseppents bele néhányat! Bár ez önmagában is elég látványos, egy csipke- vagy színes selyemszalaggal még mutatósabbá varázsolhatod.

Te is nekiállhatsz a tartósításnak

Ha gyakran sétálsz erdőn, mezőn és van alkalmad szebbnél szebb virágokat, terméseket, leveleket gyűjteni, te is megpróbálkozhatsz a szárítással. Az egyik a hagyományos fejjel lefelé lógatás. Erre érdemes sötét helyet választanod, mert a napfény hatására veszíthet a színéből.

A másik pedig, hogy nagy mennyiségű szilikagélt szerzel be. Egy légmentesen záródó műanyag edény aljára szórj belőle annyit, hogy befedje, majd csak a növény fejét ültesd rá! Ha szárral együtt szeretnéd tartósítani, akkor vízszintesen fektesd rá! Szórj a tetejére is némi szemcsét, de nem kell, hogy teljesen belepje! Nézd meg naponta, és amikor olyan, amilyet szerettél volna, egyszerűen szórd ki belőle a granulátumot!

(x) hirdetői tartalom

Kapitány Iván elárulta, meddig kell még várni a malévos HA-LCI sorozatra és a Gólkirályság kulisszatitkaiba is beavatott bennünket (Media1, 2023.01.02.)

Kapitány Iván filmrendező, a rendkívül népszerű A mi kis falunk és a néhány nap múlva az RTL-re megérkező Gólkirályság című RTL-es saját gyártású sorozat, valamint a tervezett HA-LCI alkotója volt a Media1 e heti vendége.

Kapitány Iván filmrendező, A mi kis falunk, a Gólkirályság és a HA-LCI című malévos sorozat alkotója a Televíziós Újságírók Díja Gálán korábban
Kapitány Iván filmrendező, A mi kis falunk, a Gólkirályság és a HA-LCI című malévos sorozat alkotója a Televíziós Újságírók Díja Gálán korábban

Kapitány Iván beavatta a Media1-et egy csomó érdekes, eddig nem ismert kulisszatitokba az új focis sorozattal kapcsolatban.

Az RTL Gólkirályság címmel érkező saját gyártású sorozata
Az RTL Gólkirályság címmel érkező saját gyártású sorozata

Megkérdeztük Kapitány Ivánt arról is, mikor jön már végre a már korábban beharangozott, a MALÉV bejrúti légijáratának katasztrófáját feldolgozó HA-LCI sorozat, hiszen úgy volt, hogy az még 2022-ben képernyőre kerülhet.

Beszélgettünk a mostani gazdasági körülményekről is, Kapitány Iván ezenkívül figyelmünkbe ajánlott több értékes (tőle független, általa látott) filmes tartalmat is, melyet érdemes megnézni.

Beszélgetésünk Kapitány Ivánnal az alábbi lejátszó segítségével hallgatható meg.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Exkluzív interjú Pavel Stanchevvel, a TV2 Csoport vezérigazgatójával (Media1, 2022.12.26.)

Exclusive interview with Pavel Stanchev, the CEO of TV2 Media Group (Media1, 2022.12.26) – The original sound for international listeners

Érdemes feliratkozni a vipcast powered by Media1 Podcastra! Elérhető a podcast Spotify-on, iTunes-on, Google Podcastben és más podcast platformokon keresztül is.

A Media1 hírportál a www.media1.hu oldalon érhető el. RSS csatornájára feliratkozva mindig elsőként értesülhet a média világának híreiről! Kérheti a Media1 híreit Telegram applikációval is.

Élj az új marketingeszközzel, készíttess image videót cégednek! (x)

Egy videó sokkal részletesebben és érzékletesebben be tudja mutatni a cégedet az ügyfelek számára, hiszen vissza tudja adni azt, hogy milyen gördülékenyen intézitek az ügyeket a cégben, vagy milyen jó hangulat uralkodik nálatok, milyen jó kapcsolatot ápolsz az ügyfelekkel.

Olvass tovább

Fordítsd érdeklődésedet, tudásodat a biztonság javára, tanulj etikus hackernek! (x)

Vannak, akiknek gyerekkoruk óta a játékok és azok háttere, a programozás a mindene, és éjjel-nappal gép előtt ülnek. Amennyiben Te is közéjük tartozol, de még nem döntötted el, mi legyél, vagy a karrierváltást fontolgatod, de még nem igazán tudod, merre, fontold meg az egyik legkeresettebb szakma kitanulását, legyél etikus hacker.

Ma már az élet nagy területe az online térben zajlik, így a kiberbiztonság fontos kérdés. A digitális világban az adatok, információk sokat érnek, nemcsak a tulajdonosok, hanem a konkurencia számára is. A hackerek bűnözők, azonban magasan képzett etikus hackerként a jó oldalra állhatsz, kamatoztathatod érdeklődésedet, tudásodat.

Black hat vs. etikus hackerek

A DevAkadémia etikus hacker tanfolyamán az alapoktól ismerheted meg és sajátíthatod el, hogy mivel foglalkozik, milyen eszközöket használ, és hogyan is gondolkodik egy hacker, aki a jó oldalon áll.

biztonságtechnika

A nem etikus vagy black hat hackerek illetéktelenül férnek hozzá az IT eszközökhöz azok manipulálása, az adatok megszerzése céljából, míg az etikus vagy white hat hackerek pedig felhatalmazással. Az etikus hacker egy, az információbiztonságért felelős szakember, akinek a feladata, hogy megelőzze, illetve kivédje a hackerek által elkövetett támadásokat azáltal, hogy a megbízója számítógépein, számítástechnikai eszközein bizonyos programokat helyezzen el vagy módosításokat hajtson végre.

Hackerek a biztonságért és az ellen

Etikus hackert azért alkalmaznak egyes vállalatok, hogy szakmai felkészültségével, hozzáértésével megtalálja az adott számítógépes rendszer, hálózat vagy alkalmazás biztonsági gyengeségeit, és kijavítsa azokat, mielőtt valós hackertámadás éri.

A white hat hacker megbízás alapján dolgozik, a black hat illegálisan, hiszen az ő célja, hogy kihasználja a rendszerek esetleges hibáit, védelmi réseit anyagi érdekből. Ezzel szemben az etikus hacker a biztonságért dolgozik.

De a szakma ismer még ún. grey hat hackereket, akik ugyan a tulajdonos tudta nélkül keresik a rendszerek gyenge pontjait, ám haszonszerzés helyett jelzik azt a tulajdonosoknak, továbbá felajánlják a segítségüket.

A blue hat hackerek egyfajta tesztelő feladatot végeznek, megjelenés előtt a problémák orvoslása céljából támadják a weboldalakat, alkalmazásokat.

Kereslet az etikus hackerek iránt

A cégeknek komoly kiesést és veszteségeket okozó kiberbűnözés növekedésével a kiberbiztonságnak egyre fontosabb szerep jut, ehhez pedig tapasztalt és jó szakemberekre van szükség. A rendszerek sebezhetőségének a felkutatása a nagy tudású etikus hackerekre vár, amihez naprakész ismeretek, hackelési technikák és tudás birtokában segíthetnek a cégeknek a black hat hackerek támadásaival szemben.

Minősítést szerzett fehérkalapos hackerként képessé válhatsz az informatikai rendszerek biztonsági réseinek feltérképezésére, cybertámadások kivédésére, betörési tesztelések elvégzésére, sérülékenységelemzésre, biztonsági fejlesztésekre és kódfejtésre itthon és külföldön.

(x) hirdetői tartalom

A japán esernyőktől a PPC marketing kampányokig (x)

Sokat és sokan vitatkoznak arról, hogy tényleg a XVII. századi Japánban használtak-e először a mai marketingkampányokhoz hasonlót. Tény, hogy reklámajándékokat – olajos papírból gyártott esernyőket – osztogattak egy márkanévvel, és színházi előadásokon fizettek szintén kifejezetten a márka nevének említéséért.

Olvass tovább

Mit tehetsz, ha észreveszed, hogy kakit eszik a kutyád? (x)

Először is tudnod kell, hogy egyik kutyafajtánál sem normális jelenség a koprofágia (kakievés). Ez alól a szabályt erősítő kivételt képezik a mamakutyák, ők ugyanis rendszerint elfogyasztják kicsinyeik bélsarát. Éppen ezért kölyökkorban előfordulhat, hogy pusztán a minta utánzásából, kíváncsiságból vagy unalomból kóstolja meg a kiskutya a saját vagy testvérei ürülékét, de ez csak átmenetileg elfogadott. Egy egészséges felnőtt négylábú esetében mindig valamilyen fizikai vagy lelki probléma húzódik meg a háttérben.

Olvass tovább

Legfontosabb szempontok gyerekcipő választásánál (x)

Amikor gyerekcipőt veszünk, akkor számos szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy a lurkó számára a legjobb lábbelit találjuk meg. Fontos ügyelni az egészséges fejlődésre, amihez elengedhetetlen a megfelelő méret, kivitel, szélesség, valamint a kényelem. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos információt, aminek segítségével könnyebb lesz a döntés.

Olvass tovább

Mik a tudnivalók, ha az autópálya-matrica átírására kerül sor? (x)

Az autópálya-matrica egy fontos kelléke az autóval történő utazásunknak, akkor is, ha ritkán vesszük igénybe, pl. az éves nyaralásainkkor, de akkor is, ha rendszeresen használjuk, mert munkánk miatt szükségünk van a matricára szinte minden nap.

Az autópálya-matrica átírása

Bizony nagy bajban lennénk, ha nem lehetne átírni az autópálya-matricát, de szerencsére nincs ilyenről szó. Magyarországon mindegyik kategóriájú autópálya-matrica átíratható. Az idei, 2023-as autópálya matrica árakat az Autopalyamatrica.hu weboldalon tételesen lehet tanulmányozni.

telefonáló férfi

Számos eset felmerülhet, amikor indokolt az átírás, és minden alkalommal megvan az ahhoz tartozó eljárásmód, amely segíti a matrica tulajdonosát a gyors ügyintézésben. Lehet ez egy személygépjármű tulajdonváltozása, de előfordulhat lopás vagy az autó totálkára is.

Hol tudjuk intézni?

Fontos információ, hogy bármi is az az indok, ami miatt a matrica átíratására kell, hogy sor kerüljön, minden esetben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató, azaz a NÚSZ Zrt. az illetékes, tehát fel kell keresnünk ennek a szervezetnek az ügyfélszolgálati irodáját. Ezt viszont megtehetjük személyesen, de akár online, e-mailben vagy telefonon is kérhetünk segítséget.

Az átírás költsége 1.470 Ft minden alkalommal, függetlenül az ügymenet fajtájától. Az ügyintézés sem bonyolult, viszont amivel tisztában kell lenni, hogy az egyes eljárásokhoz milyen dokumentumok beszerzésére és beadására van szükség.

Ezekkel kapcsolatosan is mindent megtalálhat az Autopalyamatrica.hu oldalon. Ajánlott már előre tájékozódni, és ha van kérdésünk, akkor azzal fordulni az illetékes szervhez.

A leggyakoribb átírási típusok

Egyik járműről a másik járműre történő matricaátírás esetén az eredeti ellenőrzőszelvény megléte mellett természetesen szükség van mindkét jármű forgalmi engedélyére is. Ha csak egy rendszámcsere miatt szükséges az átírás, azaz nem változik az autó tulajdonosának vagy üzembentartójának sem a személye, akkor igazolni kell valamilyen módon, hogy ténylegesen létrejött a rendszámtábla cseréje.

Amikor az autó eladására kerül sor, akkor igazolni kell az eladás megtörténtét és az eredeti vásárlási szelvény mellett az új jármű forgalmi engedélyét is fel kell mutatni. Ha a jogviszony nem az eladás, hanem más esemény miatt szűnik meg, akkor azt kell igazolni a megfelelő okiratokkal. Ha valamit elírtunk, akkor ugyanezeket kell magunkkal vinnünk, de tudnunk kell, hogy ilyenkor karakterenként 1.470 Ft a javítás díja.

Különleges esetek

Előfordulhat, hogy az autót ellopják vagy olyan balesetet szenved, hogy totálkáros lesz. Ilyen esetekben a káreseményről kell egy igazolás, amit vagy a rendőrség vagy a biztosító tud átadni, illetve az új jármű forgalmi engedélye. Amennyiben valamilyen útszakaszon megszűnik a pályadíj-fizetési kötelezettség, akkor kérvényezhető a visszafizetés. Erre is oda kell figyelni, mivel ez nem automatikusan történik.

(x) hirdetői tartalom

A legintelligensebb juhászkutya a közkedvelt border collie (x)

A border collie értelmes, tanulékony kutyafajta, nem csoda, hogy egyesek a világ legokosabb juhászkutyájának tartják. Egy munkára termett kutyus, aki a mindennapok során nagyszerű társ is egyben. Ki ne akarna egy szófogadó, barátságos ebet, aki a gyerekeket is kedveli?

A szorgalmas és együttműködő juhászkutya

A Grandopet.hu border collie fajtaleírása alapján bemutatjuk az igen népszerű kutyust, aki számára a munka elengedhetetlen, és kimagasló intelligenciájának köszönhetően öröm tanítani. Kitérünk külső jegyeire és belső jellemvonásaira egyaránt, így könnyebben eldönthető, hogy kinek ideális ez a fajta.

juhászkutya

A szakterülete leginkább a juhnyájak őrzése, kitartó és buzgó jelleme hozzájárul ahhoz, hogy legfőbb céljaként a gazdijának való megfelelést tűzze ki. Igyekszik minden körülmények között tökéletesen teljesíteni, hogy lenyűgözze környezetét. Önálló, ugyanakkor együttműködő, ez nagymértékben megkönnyíti a nevelését. Természetesen a megfelelő tanítás mellett mentális és fizikai kihívásokat is igényel, ezt mindig tartsuk szem előtt.

Manapság már egyre elterjedtebb házi kedvencként való tartása, ez nem meglepő, hiszen lojális, és szófogadó eb. A bőséges mozgás mellett szüksége van a gazdival való közös tevékenységekre, játékokra, ügyességi feladatokra. Amennyiben nem támasztunk vele szemben elvárásokat, könnyen viselkedésbeli zavarok léphetnek fel. A nevelése kapcsán fontos, hogy ne csupán a kutyusnak tanítsuk meg az alapokat, hanem a kisgyerekeknek is a vele való helyes bánásmódot. Ragaszkodó, barátságos jellem, de nem öleb típus.

A border collie külső ismertetőjegyei

Közepes termetű pásztorkutya, izmos, arányos testalkattal, ebből kifolyólag dinamikus, mozgékony. Meleg tekintete azonnal magával ragad mindenkit, ami legfőképp a gazdájának szól. Munka közben éber, szigorú pillantással őrzi a felügyelete alá tartozó állatokat. Maximális odafigyelés és tökéletesség jellemzi a munkáját.

A kan marmagassága 48-55 cm, míg a szuka ennél kisebb, ideális testsúlya 13-22 kg.

Középhosszú és kissé rövidebb bundával is előfordul. Előbbinél sörényt, zászlót, nadrágot hoz létre a dús szőrzete. Az időjárással szembeni védelméről dús fedő- és aljszőrzete gondoskodik. Javarészt fekete-fehér színvariációja ismeretes, ugyanakkor többféle változat is elfogadott, de a fehér szín egyik esetben sem lehet a domináns.

A border collie tartása

Igényes fajta, ennek okán bundáját rendszeresen ápolni kell, amihez hozzátartozik a heti átfésülés és az alapos átnézés. Érdemes gondos figyelmet fordítani erre, mivel szőrzete könnyedén összegubancolódhat.

Főként gyakorlott kutyatartók számára javasolt, magas intelligenciája révén hamar felismeri a nevelési hibákat, és képes azt a maga előnyére fordítani. Kedveli a fizikai és szellemi igénybevételt, emiatt az aktívabb gazdi megfelelő, aki rendszeresen ellátja feladatokkal, és ügyel a tanulási vágyának kielégítésére. Nagyszerű társ egyedülállóknak és családoknak ez a lojális, engedelmes kutyus.

(x) hirdetői tartalom

A zöldségek, a gyümölcsök és a tápanyagok háromszöge (x)

A zöldségek és a gyümölcsök szerepe táplálkozásunkban rendkívül jelentős, mivel nagy mennyiségű vitamint és értékes tápanyagot tartalmaznak. Az egészség megőrzésében, sok esetben annak helyreállításában is segíthetnek.

Olvass tovább