Media1 2020.09.14.: Interjú Kárpáti Mártonnal, a Telex tulajdonosával és Sztankóczy Andrással, az Index.hu vezető szerkesztőjével és stratégiai igazgatójával

A Media1 2020.09.14-i adásának elején szó esett a Klubrádióval kapcsolatos médiatanácsi döntésről, majd Sztankóczy Andrást, az Index nemrég kinevezett vezető szerkesztőjét és az Index.hu Zrt. stratégiai igazgatóját, azután pedig Kárpáti Mártont, a Telex.hu néven tervezett új lapot kiadó Van Másik Kft. tulajdonosát és ügyvezetőjét, az Index volt főszerkesztő-helyettesét kérdeztem.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Az Index vezető szerkesztőjével szó esett arról, mit gondolt a távozó indexesek által készített korábbi Indexről, milyen Indexet képzel el a következő időszakra, reagált a személyét és munkáját ért bírálatokra, például arra, hogy az ő ügyeleti napján nemrég komoly szakértőként hivatkozott az Index arra a Nógrádi Györgyre, akiről az Index pár éve még szélhámosként hivatkozott. Szó esett Sztankóczy szakmai múltjáról, Bodolai Lászlóhoz (az Index.hu Zrt. elnöke) és Szombathy Pálhoz (az Index vezérigazgatója és főszerkesztője) fűződő viszonyáról, és arról is, hogy a lapnál dolgozik most Balogh Ákos Gergely, a Mandiner egykori alapító főszerkesztője, akinek cége üzemeltette az orbanviktor.hu-t. Sztankóczy elmondta, szerinte miért nem érdemes ebből még következtetéseket levonni az Index tartalmával kapcsolatban.

Az Index és az Indamedia irodájának homlokzata
Az Index és az Indamedia budapesti irodájának homlokzata. Fotó: Ladányi András / Media1

Az Index vezető szerkesztője elmondta, hogyan akarnak egy nagyjából 60 fős tervezett stábbal olyan piacvezető pozíciót elérni, mint amit eddig egy több mint 90 fős stábbal tudott felmutatni az Index, de szó esett arról is, hogy milyen érzés volt beülni a távozó indexesek megüresedett székébe. Sztankóczy bírálta a sajtó baloldali szárnyát, amiért egyes tényeket elhallgatott a távozó indexesek kapcsán, például azt a fontos körülményt, amiről a Media1 számolt be a telex.hu domén kapcsán. (Lásd itt.) Szerinte ez az információ nem illett bele egyes lapok narratívájába, azért elhallgatták.

A műsor második felében Kárpáti Márton, a Telex.hu néven tervezett új lapot kiadó Van Másik Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, az Index volt főszerkesztő-helyettese elmondta, hogy ő már Dull Szabolcs, az Index főszerkesztőjének elbocsátása előtt felmondott az Indexnél családi okokra hivatkozva. Szavaiból kiderült, hogy ő már ekkor úgy érezte, hogy az Index történetében hamarosan sötét időszak közeledik – elmondta, miből következtetett erre.

telex.hu

Szólt a telex.hu domén megszerzésének körülményeiről és a már júliusban, Dull Szabolcs elbocsátása előtt Kárpáti Márton testvére által megalapított Kárpátok Kommunikációs Ügynökség Kft.-ről, amely a domént először megszerezte a Van Másik Kft. számára. Kárpáti azt magyarázta, hogy a telex.hu domén már létezett, és azért nem a Van Másik Kft. vette meg azt augusztusban, a főszerkesztő elbocsátása után, amikor élesedett a helyzet, mert addigra már híre ment, hogy a Van Másik Kft. áll a távozó indexesek mögött, ami felhajthatta volna az árat a domén megvásárlásakor.

Kárpáti Márton elmondta, hogy a Telexet eddig több mint 30 ezren támogatták, és bár az így összejött pénz nagyságáról nem tudott felvilágosítást adni, szerinte ez néhány hónapnyi működést lehetővé tesz egy nagyjából 50 fős új szerkesztőség számára, a későbbi időszakra pedig előfizetéses modellben gondolkodnak. Hozzátette, hogy hamarosan el fogják árulni az összeg nagyságát és be fogják mutatni, pontosan mire költik a pénzt.

A Van Másik Kft. tulajdonosa szólt arról is, hogy hogyan lett ő a tervezett új lapot működtető vállalkozás egyedüli tulajdonosa, tervezik-e, hogy üzletrészt adnak az újságíróknak is, hogy az szerkesztőségi tulajdonba kerüljön, és hasonlóképp rákérdeztünk arra is, hogy a telex.hu főszerkesztője hogyan lett Munk Veronika, az Index volt főszerkesztő-helyettese. Egy hozzánk beérkezett olvasói levél tartalmára is rákérdeztünk, amelynek írója sérelmezte, hogy a távozó indexesek facebook-oldalát nevezték át Telexre, holott közel sem minden távozó indexes csatlakozott a Van Másik Kft. által tervezett új lap stábjához. Kárpáti Márton reagált az ezzel kapcsolatos kritikára a műsorban.

Kárpáti Márton elmesélte, mi alapján döntik el, hogy a távozó indexesek közül kiket vesz át a Van Másik Kft., és válaszolt arra is, miért költenek pénzt irodabérletre, amikor az Index a koronavírus alatt távmunkában is működni tudott. Elmesélte azt is, hogy milyen lesz a Telex, és bejelentette azt is hogy egy-két héten belül szeretnék is élesíteni az új médiumot.

A Media1 műsora az alábbi lejátszó segítségével visszahallgatható, illetve podcastként a lenti linkre kattintva le is tölthető. A lejátszás akár külön ablakban is lehetséges!

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Ha még nem tetted meg, gyorsan lájkold a vipcast.hu Facebook-oldalát és iratkozz fel teljesen ingyenesen a podcastra is, hogy ne maradj le a következő hanganyagokról! Feliratkozhatsz a podcastra a Spotify-on és az Apple iTunes-on is, de megtalálod a főbb podcast programokban, például a Google Podcastsban és a TuneIn-ban. Iratkozz fel a Media1.hu hírlevelére a hírportál főoldalán, és lájkold vagy kövesd a Media1 Facebook-oldalát is.

Media1 2020.08.31.: Csák Gyulával, a startoló Szabad Európa Magyarország igazgatójával és Fábián Tamással, az Index volt munkatársával beszélgettünk

A Media1 2020. augusztus 31-i adásának egyik részében arról beszélgettünk, hogy szeptemberben megkezdi tevékenységét a Szabad Európa Magyarországon, ami nem egy rádió, hanem egy multimédiás oldal lesz, rádiós-videós bejegyzésekkel és cikkekkel, hírekkel. A műsorban Csák Gyulát, a Szabad Európa Magyarország igazgatóját kérdezgettük a részletekről. Szóba került,  hogy miért nem rádióként tér vissza a Szabad Európa Magyarországra, elhangzott, hogy milyen módszerekkel dolgoznak majd, megkérdeztük, hogy milyen témákra fókuszálnak, és az is felmerült, vajon újabb 40 évig kell-e működniük, mint annak idején, amikor az 1950-es évektől az 1993-ig rádióként üzemeltek.

A Media1 műsorának vendége volt Fábián Tamás, az Index volt politikai újságírója, akinek épp a műsort megelőzően járt le a felmondási ideje, így mint volt munkatárs szabadon beszélhetett. Beszámolt a távozás körülményeiről, és elmondta, hogy milyen érzések vannak most benne, illetve szó esett a hogyan tovább?-ról is. Az Index volt munkatársa szólt arról a vádról is, amivel Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke illette korábban Dull Szabolcsot, nevezetesen, hogy a volt főszerkesztő szivárogtathatta ki a versenytárs 24.hu-nak az Index igazgatósági ülésén elhangzott belső információkat. Fábián Tamás ennek kapcsán azt állította a hétfői műsorban, hogy mielőtt az információ kiszivárgott, Bodolai László maga is beszélt a Gerényi Gábor által javasolt kiszervezési ötletről a szerkesztőségnek, ezért az információ bárki mástól is kiszivároghatott a 24.hu-hoz, nem csak Dull Szabolcstól…

Készül a Media1 műsora
Készül a Media1 műsora 2020.08.31-én

A Media1 műsora az alábbi lejátszó segítségével visszahallgatható, illetve podcastként a lenti linkre kattintva le is tölthető. A lejátszás akár külön ablakban is lehetséges!

  

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Ha még nem tetted meg, gyorsan lájkold a vipcast.hu Facebook-oldalát és iratkozz fel teljesen ingyenesen a podcastra is, hogy ne maradj le a következő hanganyagokról! Feliratkozhatsz a podcastra a Spotify-on és az Apple iTunes-on is, de megtalálod a főbb podcast programokban, például a Google Podcastsban és a TuneIn-ban. Iratkozz fel a Media1.hu hírlevelére a hírportál főoldalán, és lájkold vagy kövesd a Media1 Facebook-oldalát is.

 

Erre figyelj lakáshitel-felvételnél (x)

A lakáshitel felvétele sokaknak kínál remek lehetőséget arra, hogy saját otthonhoz jussanak. Hitel nélkül jó minőségű ingatlanhoz jutni ma már szinte senkinek nem egyszerű, sokan pedig befektetésként is kezelik a hitelre történő lakásvásárlást. Hogyan kerülhetők el a buktatók, és hogyan lehet sokat kihozni a hitelből? Lássuk!

A lakáshitelt csak lakóingatlanra lehet költeni!

Az első és legfontosabb szabály, hogy meg kell nézni, a kiválasztott ingatlanunk valóban lakóingatlan-e. Nyaralót, ipari épületet, rét/legelő besorolású telket például nem fogunk tudni lakáshitel-felvétellel vásárolni, hiába kedvezőbb ezeknek az ára, mint egy belterületi családi házé, építési teleké.

lakás, ingatlan

Hitelbírálat, önerő, hitelképesség

A bankoknak ma már kötelező legalább 20% önerőt kérni a vásárlás előtt. Ez egy 10 millió forintos ház esetében legalább 2 millió forint. A legtöbb pénzintézet ennél többet kér, vagy jelentősen kedvezőbb feltételekkel kínál hitelt, ha az ingatlan nagy százalékát sikerül saját erőből kifizetni.

Sokan másik ingatlant választanak a hitel fedezetéül, például a szülők házát, vagy családi ház vásárlásakor a férj “legénylakását”. Ilyen esetekben jó tudni, hogy a bankoknak szintén lehetnek elvárásaik. Vályog- és könnyűszerkezetes épületekre például nehéz így kölcsönt felvenni, mert ezek minimális értéke sokszor nem jelent elég fedezetet a bank számára.

Nem mindegy az sem, ki mennyi jövedelemmel rendelkezik. A JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) azt mutatja meg, az adós nettó bevételének mekkora százaléka a havi törlesztőrészlet. A bankok és szabályok is megadnak egy felső értéket: nem lehet például a jövedelem 90%-át csak törlesztésre fordítani. A törlesztésbe minden felvett kölcsön beleszámít. Tehát még a hitelkártya kerete vagy egyes áruhiteleké is.

Vásárlás előtt érdemes pénzügyi tanácsadóhoz fordulni, vagy több intézetet felkeresve tájékoztatást kérni a lehetőségekről.

Ügyelj a likviditásra!

Sokan az összes megtakarításukat a lakás vásárlására fordítják. Ez azonban veszélyes is lehet. A törlesztőrészlettel terhelt fizetésből nehéz lehet félretenni a nagyobb kiadásokra, mint amilyen a mosógép javítása vagy az autóvásárlás lehet. Emiatt sokszor újabb hitel felvételére kényszerülnek, vagy felesleges kompromisszumot kell kötni.

Érdemes figyelni rá, hogy valóban csak annyi és olyan hitelt vegyünk fel, amennyit kisebb áldozatok árán törleszteni is tudunk. Az Ingatlannet.hu oldal rengeteg független ingatlanajánlatot gyűjt, ezek között jó eséllyel találunk olyat, amely nem jelent túl sok kompromisszumot minőség terén, de a törlesztő sem okoz gondot a hónap végén.

Bár a hitelfelvételtől sokan tartanak, a jól kiválasztott lakáshitel nem jelent felesleges terhelést, sőt, a segítségével akár anyagi haszonra is tehetünk szert.

(x) Hirdetői tartalom

A terepgumik használatával kapcsolatos fontosabb tudnivalók (x)

A terepgumik kapcsán is hasznos lehet megismerni a rendelkezésre álló változatokat, illetve azok fizikai tulajdonságait. A bejegyzés keretei között pontosan ebben igyekszünk segítséget nyújtani.

Egyaránt szó lesz tehát mindhárom terepgumi típusról, külön-külön kiemelve azok hasznosságát, valamint a leginkább javasolt felhasználási körülményeit.

Amit a terepgumik fizikai tulajdonságairól alapvetően tudni érdemes

Egy terepgumit szabad szemmel is egészen könnyű megkülönböztetni a hagyományos, országútra tervezett abroncsoktól. Ez főként annak köszönhető, hogy az anyagösszetétel mellett a mintázat tekintetében is bőven akadnak eltérések a kétféle gumiabroncs típus között.

A terepgumikon ugyanis sokkal mélyebbek a barázdák. Ennek egyrészt a vízelvezetés minél hatékonyabb kivitelezése kapcsán van funkciója, másrészt extra tapadást biztosít a nehezebb terepviszonyok között is.

A terepgumi elsődleges funkciója ugyanis az, hogy szükség esetén az eső áztatta, sáros és mély útviszonyok között is biztosított legyen az előrehaladás. De ide vehetjük a havas, fagyos viszonyokat is akár.

terepgumi

A terepgumik különféle változatai

Terepgumiból alapvetően háromféle variációt van lehetőségünk beszerezni és alkalmazni. Akadnak ugyanis olyan változatok, amelyek habár terepgumik, de elsősorban országútra valók. Nem túl zajosak, ugyanakkor stabil tartást biztosítanak.

Akadnak úgymond köztes verziók, vagyis a félig terepre, félig országútra tervezett abroncsok is. Ezeket főként olyankor javasolt alkalmazni, amikor mindkét funkcióra szükség van. Ezek a gumik jól teljesítenek földutakon, ugyanakkor közepes távon akár országúti viszonyok között is bátran alkalmazhatók.

A klasszikus értelemben vett terepgumik pedig szinte csakis a földutakra javasoltak. Országúton legfeljebb csak néhány kilométert célszerű megtenni velük, mert ezeket az abroncsokat a sáros, ingoványos terepviszonyokhoz tervezték.

Milyen típusú gépjárművekhez gondolkodhatunk terepgumi beszerzésében?

Értelemszerűen nem minden járműtípushoz passzolnak a terepgumik. Egy kisebb kasztnival rendelkező, alapvetően országútra tervezett autóhoz hiába is akarnánk terepgumit választani, az egésznek semmi értelme nem lenne.

Sokkal inkább gondolkodhatunk a terepgumik használatának lehetőségén akkor, ha városi terepjárót használunk. A magasabb felépítményű, erősebb kasztnival rendelkező SUV-khez ugyanis már jól passzolhat a terepgumi, akár köztes kivitelben is.

Emellett pedig a szó legszorosabb értelmében vett, terepre szánt gépekhez javasolt még a terepgumi alkalmazása. Tipikusan ilyenek az erdészetek, mezőgazdaságok által alkalmazott járművek, amelyekkel gyakran kell boldogulni nehezebb útviszonyok között is.

(x) Hirdetői tartalom.

Az OSB lapok terhelhetősége meghatározó tulajdonságai alapján (x)

Az OSB lap méltán örvend nagy népszerűségnek az építőanyagok piacán, mivel számos olyan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amely megkönnyíti használatát és a vele történő munkavégzést egyaránt, nem is beszélve nagyfokú terhelhetőségéről. Leginkább a könnyűszerkezetes házak és faházak egyik fő és elengedhetetlen alapanyagaként szolgál egyszerű és gyors felhasználhatóságának, valamint kiváló szilárdsági mutatóinak köszönhetően.

Mi az az OSB lap?

Az OSB megnevezés egy angol eredetű mozaikszóból származik: Oriented Standard Board, amelynek jelentése magyarul: irányított szálelrendezésű lap. Ez a megnevezés természetesen az alapanyagára és szilárdságát biztosító különleges anyagszerkezetére utal, amely háromrétegű erdei fenyű, melyet faforgácsokból ragasztással egyesítenek. A forgácsok helyzete adja az OSB lap egyediségét, mivel a középső rétegben a hosszoldalra merőlegesek, a szélső rétegben pedig azzal párhuzamosak. Mindazok után, hogy a hánycsarabokat egymáshoz képest merőleges szálirányban egymásra terítették, magas hőmérsékleten és nagy nyomáson egy présgép segítségével folyékony műgyantával összeragasztják.

osb

A gyártás folyamatának és az alapanyagoknak köszönhetően az OSB lapok létrehozása nem csak olcsó, hanem környezetbarát is, mivel maradék anyagokból készül. Ennek köszönhetően a lapok megfelelő keménységűek és kifejezetten jól terhelhetők, így a már kevésbé vastag OSB-t is gyakran alkalmazzák raklapként, vagy pedig nagyobb rakományok szállításához szükséges strapabíró ládákat készítenek belőle.

Az OSB lapok jellemzői és terhelhetősége

Különböző vastagságú OSB lapok léteznek, amelyek különböző felhasználhatóságról adnak tanúbizonyságot. Létezik 6, 8, 10, 12, 15, 18 és 22 mm, de akár 30-40 mm-es vastagságú változata is, amelyek teherbírása extra nagy, így ritkább alátámasztással is kiválóan funkcionálnak. Amennyiben szeretne megismerkedni az OSB lapok felhasználásának sokszínűségével, vagy szeretné beszerezni az Önnek legalkalmasabb építőanyagot, akkor keresse fel az OSB Futár weboldalát, ahol kedvére válogathat számos termék közül. Az OSB lapoknak nagy terhelhetőségük mellett számos előnyük van, mint például a könnyű megmunkálhatóság, a jó szögtartó tulajdonság vagy a remek vízálló képesség.

Mindezen felül egyszerűen festhető fára ajánlott festékkel vagy lakkal. Ellenáll az időjárás viszontagságainak, és abban az esetben is megtartja merevségét és szilárdságát, ha nedvesség éri. Az OSB hallatán a legtöbb embernek az első gondolata a könnyűszerkezetes házak, azonban emellett számos területen felhasználható. Segítségével válasz- vagy tartófalak alakíthatók ki, külső és belső felületek burkolására egyaránt alkalmas. Szerepet játszik az energiahatékonyság elérésében, mivel kiváló hőszigetelési értékkel bíró falakat lehet segítségével létrehozni. Építhető belőle ideiglenes kerítés, megalkothatók különböző kerti bútorok vagy kisházak is.

(x) Hirdetői tartalom

Gyorsan pénzre van szükséged? Itt a megoldás (x)

Mindenkivel megesik olykor, hogy belefut egy nagyobb kiadásba, ami ráadásul határidőhöz kötött. Mindannyiunkkal megesik, hogy sürgősen szükségünk van egy kis (vagy egy kicsit több) pénzre. Mint már szinte mindenre, erre is van megoldás, a pénzintézetek felismerték az emberek ezen igényét. Gyorskölcsön formájában szállítják a megoldást a megszorult ügyfeleknek. Ebben a cikkben átvesszük a gyorskölcsönök legfőbb jellemzőit, hogy te is könnyebben dönts, melyiket veszed igénybe, ha majd esetleg megszorulnál.

Mi is az a gyorskölcsön?

A gyorskölcsön, ahogy a neve is mutatja, egy gyors kölcsön. De tényleg, ez a legfőbb tulajdonsága amellett, hogy egy személyi kölcsönt takar a megnevezés. Mivel kifejezetten azoknak lett kitalálva, akik gyors megoldást keresnek, ezért kézenfekvő, hogy a gyorsaság lesz a fő erénye.

Így ha szinte azonnal van szükséged egy kis pénzre, nem is lesz kérdés, hogy mit kell elsőként keresned. Ugyanakkor ez a gyorsaság valamelyest az árazás rovására megy. Nyilván egy szinte azonnal folyósított kölcsön esetén megnőnek a költségek, meg kell fizetni a gyorsasági felárat.

Legalábbis általában, de vannak már olyan gyorskölcsönök, melyek THM-je (teljes hiteldíj mutatója) megközelítőleg annyi, mint egy mezei személyi kölcsöné.

Hogyan szűröm ki a legjobb ajánlatot?

Úgy, hogy meghatározod, hogy számodra mi a legfontosabb ennél a hiteligénylésnél. A gyorsaság a fontosabb vagy a hitel költsége. Ennek megfelelően tudsz továbbhaladni pl. azzal, hogy megnézed a banknavigator.hu gyorskölcsön kínálatát, és a gyorskölcsönjeik feltételeit.

Amennyiben a gyorsaság a legfontosabb számodra, akkor válaszd a leggyorsabban folyósításra kerülő hitelt. Korábban a pár nap alatt folyósított hitelek is extrém gyorsnak számítottak, manapság viszont már vannak olyan gyorskölcsönök, melyeket akár egy óra alatt is folyósítanak. Persze nem ez a legjellemzőbb, de az aznapi vagy az egy napon belüli folyósítás teljesen reális.

bank

Ha viszont a hitel költségei a mérvadóak, akkor a számodra legjobb ajánlat megtalálásához alapvetően a THM-et kell megvizsgálni. Minél alacsonyabb, annál olcsóbb a hitel, annál kevesebb ráfizetéssel kell visszatörleszteni a felvett összeget.

Bármelyik is fontos számodra, érdemes olyan feltételeket is figyelni, hogy heti vagy havi törlesztésű-e a hitel, illetve hogy mekkora a maximális igényelhető hitelösszeg.

Mik a feltételek?

Alapvetően a gyorskölcsönök igénylési feltételei megegyeznek egy személyi kölcsön igénylési feltételeivel. Nyilván kell a 18 életévet betöltött életkor, de fontos az is, hogy megfelelő összegű igazolt jövedelemmel rendelkezz. Bár a jövedelem igazolásának ellenőrzésétől el tudnak tekinteni egyes pénzintézetek. Persze csak akkor teszik ezt meg, ha már ügyfelük vagy, és megvannak az adataid a rendszerükben.

Bármennyire is sietős, mielőtt döntenél, nézd át és hasonlítsd össze a kínált hiteleket!

(x) Hirdetői tartalom

Illóolajok használata szaunában és a mindennapokban (x)

Az év bármely szakában jól eshet a finn szauna használata, de különösen a hűvösebb időszakokban nyújtanak igazán hatékony felfrissülést. Ehhez az élményhez pedig hozzájárulhat az is, ha közben különféle illóolajokat alkalmazunk. Lássuk, hogy melyek lehetnek a legnagyobb segítségünkre a hűvösebb időben.

Az illóolaj természetes segítség

Sokan már a legkisebb orrfolyás vagy épp torokkaparás megszüntetéséhez is a különböző gyógyszerekhez fordulnak. Valószínűleg ők nem tudják, hogy mekkora segítséget jelentenek az illóolajok abban, hogy hamar visszanyerjük az egészségünket, és újra a legjobb formánkat hozzuk.

Számos kiváló illóolaj van olyan jótékony hatással a szervezetünkre, aminek köszönhetően sokkal jobban érezzük magunkat a legnagyobb takonykór idején is.

Ennek kihasználása érdekében érdemes heti egy alkalommal, de legalább kéthetente illóolajok nyújtotta aromaterápián részt venni. Mivel ezeknek nem csak kiemelkedően jó az illatuk, sok felső légúti nyavalyával bánnak el, ha jókor és jó helyen használjuk őket.

Szaunában az illóolajok hígításához minden esetben vizet kell használni, hacsak nem szeretnénk fullasztó élményben részesülni.

infraszauna

Melyik a legjobb megfázásra?

Ha csak elővigyázatosak szeretnénk lenni, esetleg érezzük, hogy valami bujkál bennünk, vagy már le is döntött a lábunkról, akkor érdemes utánanézni a következő illóolajoknak.

  • Citromfűolaj: A citromfű egy stresszoldó, nyugtató hatású növény. Nincs ez másként az illóolaj változatában sem, tehát ez is igazi feszültségoldó. Emellett még kitűnő fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, sőt még dezodoráló hatással is bír. Ha pedig mindez nem lenne elég, a gyomor- és bélrendszeri megbetegedésekre is igen jól hat, tehát nem kell azonnal gyógyszerért rohanni.
  • Eukaliptuszolaj: Annyira jellemző az illata, hogy szinte mindenki felismeri, ha érzi ezt az aromát, ami segít a meghűlés, köhögés és orrdugulás megszüntetésében. Emellett meglehetősen hasznos olaj, hiszen antibakteriális hatással bír, aminek következménye, hogy remek gyulladásgátló is egyben. Tehát ha úgy érzed, hogy közelít a betegség, ne hagyd magad, vesd be az eukaliptuszos szaunázást, és hidd el, úgy fogod érezni magad, mint akit kicseréltek.
  • Levendulaolaj: Ki ne ismerné a jellegzetes lila növényt, ami hihetetlenül jó illatával képes távol tartani a szúnyogokat is? Emellett a fejfájás legtermészetesebb ellenszere, ami megfázás esetén is igazi csodaszer. Tökéletes választás fülfájás és sajgó ízületek esetén is, hiszen fájdalomcsillapító hatásának hála remekül kiváltja a különböző vényköteles darabokat.

Te is kipróbálnád az illóolajokat a szaunában? Ha igen, a Gemini-Duo kínálatában biztosan nem fogsz csalódni!

(X) Hirdetői tartalom

Munkavédelem felsőfokon (x)

A megfelelő munkavédelmi eszközök alkalmazása és munkavédelmi ruházat viselése bizonyos munkakörök esetén törvényileg szabályozott. A munkahelyeken a munkáltató kötelessége ezek biztosítása, míg a munkavállaló felelőssége ezek viselése és használata.

A munkavédelmi eszközök nem csak a hirtelen bekövetkező balesetek ellen nyújtanak védelmet, de a hosszabb távon bekövetkező egészségkárosodástól is óvják viselőjüket. Bizonyos munkavédelmi eszközök jól jöhetnek otthoni kertészkedés vagy szerelési munkálatok esetén is, az alábbiakban ezek sajátosságait mutatjuk be.

Munkavédelmi kesztyűk

Szinte nincs olyan munkakör, amelyben a munkavállalók nem használják a kezüket, ezért megfelelő védelmük szinte minden esetben elkerülhetetlen. A kezeket érő behatások azonban igen sokfélék lehetnek, ezért mindig célszerű az aktuálisan leghatékonyabb védelmet nyújtó modell használata.

Külön kesztyűt érdemes viselni hegesztéshez, szereléshez, de léteznek sav-, lúg- és olajálló, valamint vágásbiztos típusok is, sőt téli munkavégzéshez a hideg ellen is védelmet nyújtó darabok.

Munkavédelmi maszkok

A védőmaszkok viselése elsősorban a fa-, bútor- és autóipar területén elterjedt, de hasznos kiegészítő bárhol, ahol magas a porkoncentráció, vagy fennáll mérgező anyagok szivárgásának veszélye.

A védőmaszkok otthoni barkácsolás vagy szerelés esetén is jó szolgálatot tehetnek, de mindig érdemes megnézni, hogy a kiválasztásra kerülő maszk pontosan mi ellen tud védelmet nyújtani.

Sisakok, sapkák

A klasszikus munkavédelmi sisakok használata építési területen, a legtöbb gyárban és raktárban kötelező, ami nem csoda, hiszen viselésük sok esetben életet menthet. Főleg kültéri munkák esetén praktikusak a munkavédelmi sapkák, amelyek bár az ütések ellen nem, de a hideg ellen védenek, és praktikus beépített LED lámpájuknak köszönhetően jelentősen megkönnyítik a munkát.

Szemüvegek

Sok munkakör esetében elengedhetetlen a munkavállalók szemének védelme a fizikai behatásoktól. Szerencsére ma már többféle munkavédelmi szemüveg található a piacon, amelyek víztiszta és színezett kivitelben is elérhetők, bizonyos modellek pedig dioptriás szemüveggel együtt is viselhetők.

munkavédelmi szemüveg

Gumicsizmák

A gumicsizmák nem csak a maró folyadékok ellen nyújtanak védelmet, de az otthoni kerti munkák esetén is jó szolgálatot tesznek, főleg a csapadékosabb tavaszi és téli időszakban.

Láthatósági mellény

Nem csak a közlekedésben, de bizonyos munkakörökben is fontos a megfelelő láthatóság, hiszen sokszor akár életet is menthet.

Bármilyen munkavédelmi ruhára vagy eszközre lenne szüksége, mindenképpen érdemes ellátogatni a VasMuszakiBolt.hu weboldalára, ahol kiváló minőségű termékek közül válogathat.

(X) Hirdetői tartalom, azt nem a Vipcast készítette!

Az okosan gazdálkodó gazdik aranyszabályai (x)

A felelősségteljes kutyatartás nem olcsó „hobbi”, ezt mindenki tudja. Bár a legtöbb kiadásért kárpótol kedvencünk határtalan szeretete és hűsége, azért mégis érdemes meghúzni egy határvonalat a kutyussal kapcsolatos költségeknél. Egy kutyát ugyanis el lehet halmozni csilliókba kerülő holmikkal, azonban észszerűen gazdálkodva a családi költségvetés sem sínyli meg az eb jelenlétét.

Ne hanyagold az állatorvost!

Talán most felvetődik benned a kérdés: „hogy spóroljak olyasvalamivel, ami alapvetően pénzbe kerül?” Nos, a titok egyszerű, és úgy hívják, hogy megelőzés. Ha minden évben becsületesen elviszed kedvencedet egy ellenőrző vizsgálatra, és beadatod neki a szükséges oltásokat, emellett ivartalanítod, azzal máris rengeteget tettél az egészségéért.

Márpedig egy olyan kutyus, akit rendszeresen ellenőriznek, emellett mérséklik az egészségügyi kockázatait, jóval ritkábban betegszik meg. Ezáltal nem lesz szükség gyakori vizsgálatokra, kezelésekre, műtétekre, és a gyógyszerek árát is megspórolod. Persze ha mindezek ellenére valami probléma adódik, akkor sose a pénz, hanem a kutya élete legyen az elsődleges szempont!

Ügyelj a megfelelő etetésre!

Az állatorvosok valószínűleg rengeteg olyan esetről tudnának mesélni, amikor egy-egy kutya a helytelen etetés következményei miatt került hozzájuk. A házi koszt bár elsőre olcsó megoldásnak tűnik, azonban hosszú távon rengeteg betegséget okozhat, aminek a hátrányait feljebb már részleteztük.

Ugyanez a helyzet a silány minőségű tápokkal is, amik gyakran teli vannak káros adalékanyagokkal. Ha pénztárcabarát, ám mégis jó minőségű eledelt keresel, akkor válaszd a Panzi Fit Active tápokat a Kutyakajas.hu Webáruház kínálatából. A magyar gyártmányú termékcsalád kiváló ár/érték aránnyal rendelkezik, és magas hústartalommal, valamint hasznos vitaminokkal és könnyen emészthető növényi összetevőkkel gondoskodik kedvenced egészségéről.

kutyakaja Panzi Fit

Szánj időt a rendszeres ápolásra!

Nem szükséges pár hetente kozmetikushoz hordani kutyusodat, amennyiben otthon is fordítasz némi energiát a “szépségápolásra”. A bundáját akár naponta is átkefélheted, ami különösen a hosszú szőrű fajtáknál fontos, így elkerülheted az összecsomósodott gubancok megjelenését. Ezzel a saját dolgodat is megkönnyíted, ugyanis a vedlés időszakában nem kell minden nap többször összetakarítanod a lakásban a kutyaszőrt.

A fürdetés szintén olyan tevékenység, amit a legtöbb gazdi otthon is el tud végezni. Ráadásul ezek a közös programok azért is hasznosak, mert addig is a kutyával foglalkozol, aki érzi a törődést, ezáltal még inkább kötődni fog hozzád.

Persze azért ne iktasd ki teljesen a kutyakozmetikust, ugyanis akadnak olyan műveletek, amit jobb, ha szakember végez. Ilyen a fülek kitisztítása, a karmok levágása, illetve a bűzmirigy kiürítése. Ha viszont csak ezek miatt fordulsz kozmetikushoz, máris sokat spóroltál.

(x) Hirdetői tartalom!