A mentőládák és elsősegély-felszerelések szerepe a munkavédelemben (x)

Új munkahelyen való elhelyezkedés esetén az első dolog, ami a munkavállalóval megtörténik, hogy részt kell vennie egy részletes balesetvédelmi oktatáson. Ezen a kijelölt oktató jó esetben végigveszi mindazokat a balesetveszélyes helyzeteket, melyek nemcsak általánosságban, de az adott munkakörnyezet specialitásait is figyelembe véve megtörténhet az új munkatárssal vagy a közvetlen kollégáival az új munkaterületén.

Tegye a szívére a kezét… ha baleset történne Önnel vagy munkatársával a munkahelyén, tudná, hogy hol van az Önhöz legközelebb eső elsősegély-felszerelés?

Mentőládák és elsősegély-felszerelések a mindennapokban

Ezeket az előbb említett munkahelyi balesetvédelmi oktatási alkalmakat a munkavállalók nagy része sajnos felesleges tehernek tekinti, holott a lényege abban rejlik, hogy vészhelyzet bekövetkezése esetén, szakember jelenléte nélkül is képes legyen a dolgozó az alapvető elsősegély nyújtására. Ennek pedig lássuk be, két alapfeltétele van.

Az első és legfontosabb, hogy tudja, hol találja a felszerelést, a második pedig, hogy tisztában legyen azzal, mit is tartalmaz a mentőláda. Természetesen nem elhanyagolható szempont maga az elsősegély nyújtására való alapvető képesség sem, melyre azonban jó esetben kollégáink egy része remélhetőleg képes, tekintve, hogy a jogosítvány megszerzésének alapvető feltétele az elsősegélynyújtó tanfolyamon való sikeres gyakorlati vizsga.

Ideális esetben maguk a munkahelyek is szerveznek ilyen jellegű továbbképzéseket az erre kijelölt munkavállalóknak.

A mentőládák típusai

Mentőládákkal vagy más néven elsősegély dobozokkal leggyakrabban a gépjárművekben találkozunk, ezeknél megkülönböztetünk „A”, „B és „C” típust annak függvényében, hogy milyen kategóriájú gépjárműbe kerül elhelyezésre.

Hazánkban – a külföldről behozott használt autók nagy száma miatt – legtöbbször a német szabványnak megfelelő ládákkal találkozhatunk, s ezeket, bár az EU-n belül minden tagország elfogadja, mégis érdemes lecserélni annál is inkább, mert a doboz lejárati idejét a benne található fertőtlenítőszerek lejárata határozza meg abban az esetben is, ha a mellettük található kötszerek szavatossága még érvényes.

mentőláda

A munkahelyeken található mentőládák kiválasztásánál az egyetlen szempont az adott munkaterületen dolgozók létszáma, ennek megfelelően léteznek 30, 50, 100, valamint 200 főre tervezett darabok. Ezeknél az elsősegélyládáknál előírás a rendszeres ellenőrzés, melynek elmulasztása nagyon komoly büntetést vonhat maga után.

A mentőládák speciális változatai a vízi járművekbe, illetve vadászoknak lettek kialakítva.

Kiegészítő felszerelések

Abban az esetben, ha egy mentőláda tartalma cserére szorul – vagy az előbb említett szavatossági idő lejárta miatt, vagy mert elhasználták a tartalmát -, nem szükséges a komplett láda cseréje. Utántöltő csomagok széles választéka érhető el az erre szakosodott üzletekben és webáruházakban.

(X) Hirdetői tartalom

Munkavédelem felsőfokon (x)

A megfelelő munkavédelmi eszközök alkalmazása és munkavédelmi ruházat viselése bizonyos munkakörök esetén törvényileg szabályozott. A munkahelyeken a munkáltató kötelessége ezek biztosítása, míg a munkavállaló felelőssége ezek viselése és használata.

A munkavédelmi eszközök nem csak a hirtelen bekövetkező balesetek ellen nyújtanak védelmet, de a hosszabb távon bekövetkező egészségkárosodástól is óvják viselőjüket. Bizonyos munkavédelmi eszközök jól jöhetnek otthoni kertészkedés vagy szerelési munkálatok esetén is, az alábbiakban ezek sajátosságait mutatjuk be.

Munkavédelmi kesztyűk

Szinte nincs olyan munkakör, amelyben a munkavállalók nem használják a kezüket, ezért megfelelő védelmük szinte minden esetben elkerülhetetlen. A kezeket érő behatások azonban igen sokfélék lehetnek, ezért mindig célszerű az aktuálisan leghatékonyabb védelmet nyújtó modell használata.

Külön kesztyűt érdemes viselni hegesztéshez, szereléshez, de léteznek sav-, lúg- és olajálló, valamint vágásbiztos típusok is, sőt téli munkavégzéshez a hideg ellen is védelmet nyújtó darabok.

Munkavédelmi maszkok

A védőmaszkok viselése elsősorban a fa-, bútor- és autóipar területén elterjedt, de hasznos kiegészítő bárhol, ahol magas a porkoncentráció, vagy fennáll mérgező anyagok szivárgásának veszélye.

A védőmaszkok otthoni barkácsolás vagy szerelés esetén is jó szolgálatot tehetnek, de mindig érdemes megnézni, hogy a kiválasztásra kerülő maszk pontosan mi ellen tud védelmet nyújtani.

Sisakok, sapkák

A klasszikus munkavédelmi sisakok használata építési területen, a legtöbb gyárban és raktárban kötelező, ami nem csoda, hiszen viselésük sok esetben életet menthet. Főleg kültéri munkák esetén praktikusak a munkavédelmi sapkák, amelyek bár az ütések ellen nem, de a hideg ellen védenek, és praktikus beépített LED lámpájuknak köszönhetően jelentősen megkönnyítik a munkát.

Szemüvegek

Sok munkakör esetében elengedhetetlen a munkavállalók szemének védelme a fizikai behatásoktól. Szerencsére ma már többféle munkavédelmi szemüveg található a piacon, amelyek víztiszta és színezett kivitelben is elérhetők, bizonyos modellek pedig dioptriás szemüveggel együtt is viselhetők.

munkavédelmi szemüveg

Gumicsizmák

A gumicsizmák nem csak a maró folyadékok ellen nyújtanak védelmet, de az otthoni kerti munkák esetén is jó szolgálatot tesznek, főleg a csapadékosabb tavaszi és téli időszakban.

Láthatósági mellény

Nem csak a közlekedésben, de bizonyos munkakörökben is fontos a megfelelő láthatóság, hiszen sokszor akár életet is menthet.

Bármilyen munkavédelmi ruhára vagy eszközre lenne szüksége, mindenképpen érdemes ellátogatni a VasMuszakiBolt.hu weboldalára, ahol kiváló minőségű termékek közül válogathat.

(X) Hirdetői tartalom, azt nem a Vipcast készítette!