Munkavédelem felsőfokon (x)

A megfelelő munkavédelmi eszközök alkalmazása és munkavédelmi ruházat viselése bizonyos munkakörök esetén törvényileg szabályozott. A munkahelyeken a munkáltató kötelessége ezek biztosítása, míg a munkavállaló felelőssége ezek viselése és használata.

A munkavédelmi eszközök nem csak a hirtelen bekövetkező balesetek ellen nyújtanak védelmet, de a hosszabb távon bekövetkező egészségkárosodástól is óvják viselőjüket. Bizonyos munkavédelmi eszközök jól jöhetnek otthoni kertészkedés vagy szerelési munkálatok esetén is, az alábbiakban ezek sajátosságait mutatjuk be.

Munkavédelmi kesztyűk

Szinte nincs olyan munkakör, amelyben a munkavállalók nem használják a kezüket, ezért megfelelő védelmük szinte minden esetben elkerülhetetlen. A kezeket érő behatások azonban igen sokfélék lehetnek, ezért mindig célszerű az aktuálisan leghatékonyabb védelmet nyújtó modell használata.

Külön kesztyűt érdemes viselni hegesztéshez, szereléshez, de léteznek sav-, lúg- és olajálló, valamint vágásbiztos típusok is, sőt téli munkavégzéshez a hideg ellen is védelmet nyújtó darabok.

Munkavédelmi maszkok

A védőmaszkok viselése elsősorban a fa-, bútor- és autóipar területén elterjedt, de hasznos kiegészítő bárhol, ahol magas a porkoncentráció, vagy fennáll mérgező anyagok szivárgásának veszélye.

A védőmaszkok otthoni barkácsolás vagy szerelés esetén is jó szolgálatot tehetnek, de mindig érdemes megnézni, hogy a kiválasztásra kerülő maszk pontosan mi ellen tud védelmet nyújtani.

Sisakok, sapkák

A klasszikus munkavédelmi sisakok használata építési területen, a legtöbb gyárban és raktárban kötelező, ami nem csoda, hiszen viselésük sok esetben életet menthet. Főleg kültéri munkák esetén praktikusak a munkavédelmi sapkák, amelyek bár az ütések ellen nem, de a hideg ellen védenek, és praktikus beépített LED lámpájuknak köszönhetően jelentősen megkönnyítik a munkát.

Szemüvegek

Sok munkakör esetében elengedhetetlen a munkavállalók szemének védelme a fizikai behatásoktól. Szerencsére ma már többféle munkavédelmi szemüveg található a piacon, amelyek víztiszta és színezett kivitelben is elérhetők, bizonyos modellek pedig dioptriás szemüveggel együtt is viselhetők.

munkavédelmi szemüveg

Gumicsizmák

A gumicsizmák nem csak a maró folyadékok ellen nyújtanak védelmet, de az otthoni kerti munkák esetén is jó szolgálatot tesznek, főleg a csapadékosabb tavaszi és téli időszakban.

Láthatósági mellény

Nem csak a közlekedésben, de bizonyos munkakörökben is fontos a megfelelő láthatóság, hiszen sokszor akár életet is menthet.

Bármilyen munkavédelmi ruhára vagy eszközre lenne szüksége, mindenképpen érdemes ellátogatni a VasMuszakiBolt.hu weboldalára, ahol kiváló minőségű termékek közül válogathat.

(X) Hirdetői tartalom, azt nem a Vipcast készítette!