Radnai Péter (Media1, 2021.12.20.)

A Media1 podcast- és rádióműsorának e heti vendége ezúttal Radnai Péter televíziós műsorvezető és kreatív producer (AMC Networks), DJ, egyetemi oktató, zenész, youtuber. Aki korábban a YouTube-on indított egy beszélgetéssorozatot Az első influenszerek címmel, benne olyan tévéseket meginterjúvolva mint például Vitray Tamás, Horvát János, Bánó András, Endrei Judit, Rózsa György, Szinetár Miklós, Benda László, Gát György, Feledy Péter, Juhász Előd.

Radnai Péter a Media1 podcastban (balra) Szalay Dániel társaságában
Radnai Péter a Media1 podcast felvételén (balra) Szalay Dániel társaságában (jobbra)

Radnai Péter a Media1 podcastjában jelentette be, hogy a beszélgetéssorozatot december 27-től képernyőre tűzi a Spektrum, sőt elárulta azt is, hogy új évad is készül belőle. Radnai azt is elárulta, hogy külföldi változat is készül, és elárulta azt is, milyen lesz a következő évad.

A beszélgetésben számos tévés és egyéb témát is érintettünk, egy kicsit el is révedtünk a múltban, de beszélgettünk a jelen tévés aktualitásairól, és például arról a korszakról is, amikor Radnai volt a Playboy főszerkesztője.

A beszélgetés az alábbi lejátszó segítségével indítható. Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcastunk a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 hírportál napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja mintegy 10 rádióban is hallható hétről-hétre.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

 

Így beszélnek ők a Sajtóklubban – interjú Gyuricza Péter egyetemi docenssel, az ORTT volt tagjával (Media1 2021.12.13.)

Így beszélnek ők a Sajtóklubban címmel jelent meg a napokban egy új, közel 300 oldalas könyv, melynek szerzője Gyuricza Péter, az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT), a Médiatanács mai elődszervezetének volt tagja, egyetemi docens. A könyv azt mutatja be konkrét példákon keresztül, dokumumentatív jelleggel, hogyan durvult el a közélet az elmúlt időszakban a médiában.

Gyuricza Péter: Így beszélnek ők a Sajtóklubban
Gyuricza Péter: Így beszélnek ők a Sajtóklubban c. könyvének borítója. A rajzot Pápai Gábor karikaturista készítette

A könyv megjelenése alkalmából Gyuricza Pétert hívtuk meg a Media1 podcastba.

A több közéleti témát is érintő beszélgetésben szó esett arról is, vajon miért nincsenek már műsor-elsötétítések, mint korábban, de szóba került az ElXrtuk című, nemrég bemutatott mozifilm is, melynek plakátjai országszerte láthatók voltak. A beszélgetésben, melyben alaposan átbeszéltük a közélet eldurvulását, többször ki kellett sípolnunk bizonyos szavakat.

A beszélgetésünk Gyuricza Péterrel az alábbi lejátszó segítségével indítható! Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcastunk a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja mintegy 10 rádióban is hallható hétről-hétre.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

 

Interjú Parászka Boróka újságíróval (Magánbeszélgetés, 2021.12.09.)

Parászka Boróka újságíró volt Juszt László Magánbeszélgetés című műsorának vendége. A beszélgetést most podcast formájában is közzétesszük.

A beszélgetést Juszt az alábbi sorokkal ajánlja a podcast hallgatóinak figyelmébe:

„Sajnos – mint mindenki más – én is hajlamos vagyok általánosítani, s egy Demeter Szilárdból, vagy a hozzá hasonlókból következtetni minden erdélyire. Tudom, hogy ez súlyos hiba, de ilyen az ember. Viszont már régen felfigyeltem egy marosvásárhelyi kolleginára, aki romániai magyar lapokban, de a Magyar Narancsban és a HVG-ben is ír. Van egy műsora a Marosvásárhelyi rádióban, aminek a címe Értsünk szót! Nos én most hallgatok rá. Megpróbálok szót érteni Parászka Borókával.”

Az audiotartalom az alábbi lejátszó segítségével hallgatható meg.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

A hangzóanyaghoz videó is tartozik.

 

Egy évvel kinevezése után újra a Media1 vendége volt Starcz Ákos, az Index.hu vezérigazgatója (2021.12.06.)

A Media1 heti podcastjának ezúttal Starcz Ákos, az Index.hu vezérigazgatója, az Indamedia igazgatósági tagja volt a vendége. Starczot egy évvel ezelőtt nevezték ki, miután a (korábban a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Echo TV és az MTVA vezérigazgatójaként is tevékenykedő) Vaszily Miklós és Ziegler Gábor érdekeltségében lévő Indamedia lett az Index.hu közvetlen tulajdonosa a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) helyett, és a tömeges távozások, illetve Dull Szabolcs főszerkesztő elbocsátása után kinevezett Szombathy Pál vezérigazgató távozott.

Starcz Ákos, az Index.hu vezérigazgatója, az Indamedia igazgatósági tagja
Starcz Ákos, az Index.hu vezérigazgatója, az Indamedia igazgatósági tagja (archív)

A beszélgetésben átbeszéltük a tulajdonosváltás és a tömeges távozások óta történteket, illetve a vezérigazgatóval készült tavalyi interjúnk óta eltelt egy évet. Starcz a beszélgetés elején beszélt az Index egy éves látogatottságáról, de szóba hoztuk azt is, hogy novemberben a Blikk mennyire előretört – a vezérigazgató elmondta erre, hogy minek tulajdonítja ezt.

Jó pár, az Index.hu-val és az Indamedia többi lapjával kapcsolatos történésről is sok szó esett a beszélgetésben, a Mészáros Lőrinccel készült, az alákérdezések miatt sokak által bírált interjú kapcsán arra is rákérdeztünk, van-e Mészáros Lőrincnek köze az Indamediához és az Indexhez. Szó esett a Dívány stábjának távozásáról, az Index Konyhanyelv című műsorában elhangzott, nagy botrányt kavaró Wahorn András interjúról, ami miatt nemrég távozott Várbíró Péter, az Index tavaly kinevezett lapigazgatója, a külső gyártású produkciók producere, de beszélgettünk a szintén az Indamediához tartozó Femina főszerkesztőjének és ügyvezetőjének távozásáról és a Totalcarnál történt személyi változásokról is. A beszélgetés során az Index vezérigazgatója és az Indamedia igazgatósági tagja értékelte az elmúlt egy évet, és egy fontos bejelentés is elhangzott, ami az Index címlapjával kapcsolatos.  Hosszan beszélgettünk a Facebookról is, melyről a vezérigazgató azt állította, hogy korlátozással élt a lap megosztásaival kapcsolatban.

A teljes interjú az alábbi lejátszógomb segítségével azonnal elindítható. Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcastunk a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja mintegy 10 rádióban is hallható hétről-hétre.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

 

Mit jelent a méthode traditionnelle kifejezés pezsgőkészítésnél? (x)

A méthode traditionnelle, vagyis a minőségi pezsgő készítésének tradicionális eljárása kapja a főszerepet ebben a bejegyzésben. Az érdekesség kedvéért tehát lépésről lépésre fogjuk nyomon követni a folyamatot, kiemelve a leginkább lényegesnek számító tudnivalókat nézzük meg.

Milyen lépésekkel veszi kezdetét a minőségi pezsgők készítésének folyamata?

A roppant érdekes és rendkívül hosszadalmas munkamenet első fázisában a szárazra erjesztett alapborok kiválasztása jelenti a legfontosabb feladatot. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen borok képzik a pezsgő alapját.

Lényeges szempont a viszonylag magas savtartalom is. Ezzel együtt a nem túl erős primer gyümölcsösséggel bíró aromának szintén jelen kell lennie a borban. Esszenciális kérdés továbbá az alacsonyabb alkoholtartalom is, merthogy a méthode traditionnelle közben ez a szint növekedni fog a későbbiekben.

Ennek jegyében a szüret is kicsit hamarabb, a teljes érés előtt történik. Így a cukortartalom a teljes érettségnél alacsonyabb, ellenben a savtartalom magasabb lehet.

A méthode traditionnelle következő fázisa a második erjesztés

A második erjesztés szakaszának egyértelmű célja az, hogy a fermentáció melléktermékeként szén-dioxid jusson a borba. Ugyebár nem nehéz kitalálni, hogy a buborékokat ez a lépés fogja megteremteni.

idrinks

Számolnak persze a készítők azzal is, hogy közben megnő az immár pezsgőnek nevezhető bor alkoholtartalma is. Azért második erjesztés egyébként maga a név, mivel egy fermentáció már lezajlott. Ugyebár a mustból száraz borrá válás történt meg korábban.

Úgynevezett tirázslikőrrel együtt palackba töltik, majd koronazárral lezárják azt a nedűt, amiből később az iDrinks weboldaláról beszerezhető minőségi pezsgő lesz.

A méthode traditionnelle folyamatának későbbi szakasza

A méthode traditionnelle leghosszabb munkafázisát az úgynevezett finomseprőn való érlelés képezi. Ennek a szakasznak a kulcsfontosságú lépése az, hogy a palackot megfelelő tárolási körülmények között el kell fektetni.

Amikor ez a szakasz lezárul, következő fontos lépésként a degorzsálás következik. Magyarul a seprő eltávolítására kerül sor a palackból. Speciális eljárást igénylő feladat, amit régebben kézzel végeztek, de egyre hatékonyabb módszert képez ma már a gépi eljárás.

Itt a seprőt a pezsgősüveg nyakába rázzák úgy, hogy az üveget a vízszintes fekvéshez képest függőlegesbe állítják. Lényeges elem, hogy le is fagyasztják az üvegnek a nyakát, hiszen ezáltal gyakorlatilag egy jégdugóként sokkal könnyebb eltávolítani a seprőt.

Fontos ugyanakkor figyelni arra, hogy a hiányzó folyadékmennyiséget mindenképp pótolni kell. A méthode traditionnelle egyfajta záróakkordjaként egyébként ebben a fázisban kerül sor a végső cukortartalom beállítására is.

(x) Hirdetői tartalom

Ezért jó egy automatizálható kereskedési szoftver (x)

Napjainkban minden az automatizálásról szól. Ez a trend természetesen a kriptovaluta kereskedelmet is elérte. Ma már nem kell minden változtatást manuálisan elvégeznünk, ugyanis pont ezt a terhet veszi le a vállunkról egy jól kidolgozott és automatizálható kripto kereskedési szoftver.

Mik az erősségei egy ilyen rendszernek?

  • Használatával teljeskörűen automatizálni tudjuk a kereskedésünket. Mit jelent ez? Ha a saját kezű folyamatirányítás hívei vagyunk, természetesen erre is lehetőségünk van, de ha azt szeretnénk, előre beprogramozott szabályokkal adhatjuk át az irányítást a szoftvernek.
  • A rendszert szabadon kalibrálhatjuk, tehát egyéni igényeink szerint változtathatjuk a platform beállításait.
  • Biztonságos kereskedést tesz lehetővé. Ez úgy valósul meg, hogy lehetőségünk van limiteket is használni a tranzakciók során, amivel kontrollt gyakorolhatunk a befektetett tőkénk felett.
  • Nem rontja a rövid távú fizetőképességünket. A likviditásunk megmarad a pozíció nyitása után is.
  • Nincs késleltetés. Egy ilyen automata felület lehetővé teszi, hogy egyetlen másodperc alatt akár száznál is több ügyletet bonyolítsunk le általa.
  • Egyedileg felépített stratégia szerint is kereskedhetünk rajta, de természetesen használhatjuk az olyan hagyományos és méltán népszerű stratégiákat is, mint például a HODL.
  • Mindig elérhető ügyfélszolgálattal rendelkeznek. A hét minden napján, a nap huszonnégy órájában készen állnak az esetlegesen fellépő hibák kijavítására, vagy bármilyen felmerülő kérdés megválaszolására.
  • Mindig az aktuális árfolyamokat látjuk. Ez főleg a napon belüli kereskedések során fontos. Egy jó platformon, mint például a Tradensea szoftverében nincsenek késleltetések. Ha kíváncsiak vagyunk valamelyik valuta árfolyamára, azt valós időben, késlekedés nélkül megtekinthetjük.

Tradensea automatizált kereskedési rendszer

Hogyan használhatjuk a Tradensea automatizálható kereskedési szoftvert?

Ha élvezni szeretnénk a rendszer nyújtotta előnyöket, először egy gyors és egyszerű regisztrációra van szükségünk. Adataink megadása után be kell állítanunk az API kapcsolatot is. Ha nem csináltunk még ilyet, akkor sem kell aggódnunk. Ha jó rendszert választunk, az ügyfélszolgálat készséggel áll majd rendelkezésünkre ebben a témában is. Ha készen vagyunk, már nincs is más hátra, mint elkezdeni a kereskedést.

Milyen kriptopénz váltót használhatunk egy ilyen rendszerben?

A digitális devizák kereskedelmében a váltóknak is kiemelt szerepük van. Fontos, hogy a felületen lehetőségünk legyen több kripto váltó közül választani. Jelentős különbségek lehetnek közöttük, így érdemes jól utána néznünk a döntés meghozatala előtt.

És végül a legfontosabb – a biztonság

Fontos előnye az ilyen rendszereknek, hogy a folyamatos ellenőrzés, a kódolt API kulcsok, valamint a kétfaktoros hitelesítés segítsen az érzékeny adatainkat megfelelő biztonságban tudni.

(x) Hirdetői tartalom

A redőny hangszigetelésnek is kiváló (x)

Ha jól választunk, akkor a redőny hangszigetelésnek is kiváló, még ha nem is ez az elsődleges feladata. Ez alapvetően egy kültéri árnyékoló, melynek fő feladata, hogy a napfény útjába álljon. Emellett vannak további nagyon jó tulajdonságai is, melyekről nem érdemes megfeledkeznünk.

Olvass tovább

Hogy lesz a fürdésből élmény? (x)

Az újszülöttek természetes közege a víz, ezért amikor hazaviszitek a babátokat a kórházból, biztosan nagyon nyugtatóan fog rá hatni a visszatérés a vízbe. Rengeteg írt és íratlan szabály van a fürdés terén. A babánk pedig annyira törékeny és apró, hogy az első fürdetések emléke örökre velünk marad.

Készülj hát fel rá alaposan, hogy nyugodtan és biztonságban kiélvezhessétek a fürdés minden pillanatát, akár újszülöttről, akár totyogóról van szó. Ha megfogadod a NiKiCa Bababolt tanácsait, nagy meglepetés nem fog érni a fürdőszobában sem.

Olvass tovább