Mit jelent a méthode traditionnelle kifejezés pezsgőkészítésnél? (x)

A méthode traditionnelle, vagyis a minőségi pezsgő készítésének tradicionális eljárása kapja a főszerepet ebben a bejegyzésben. Az érdekesség kedvéért tehát lépésről lépésre fogjuk nyomon követni a folyamatot, kiemelve a leginkább lényegesnek számító tudnivalókat nézzük meg.

Milyen lépésekkel veszi kezdetét a minőségi pezsgők készítésének folyamata?

A roppant érdekes és rendkívül hosszadalmas munkamenet első fázisában a szárazra erjesztett alapborok kiválasztása jelenti a legfontosabb feladatot. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen borok képzik a pezsgő alapját.

Lényeges szempont a viszonylag magas savtartalom is. Ezzel együtt a nem túl erős primer gyümölcsösséggel bíró aromának szintén jelen kell lennie a borban. Esszenciális kérdés továbbá az alacsonyabb alkoholtartalom is, merthogy a méthode traditionnelle közben ez a szint növekedni fog a későbbiekben.

Ennek jegyében a szüret is kicsit hamarabb, a teljes érés előtt történik. Így a cukortartalom a teljes érettségnél alacsonyabb, ellenben a savtartalom magasabb lehet.

A méthode traditionnelle következő fázisa a második erjesztés

A második erjesztés szakaszának egyértelmű célja az, hogy a fermentáció melléktermékeként szén-dioxid jusson a borba. Ugyebár nem nehéz kitalálni, hogy a buborékokat ez a lépés fogja megteremteni.

idrinks

Számolnak persze a készítők azzal is, hogy közben megnő az immár pezsgőnek nevezhető bor alkoholtartalma is. Azért második erjesztés egyébként maga a név, mivel egy fermentáció már lezajlott. Ugyebár a mustból száraz borrá válás történt meg korábban.

Úgynevezett tirázslikőrrel együtt palackba töltik, majd koronazárral lezárják azt a nedűt, amiből később az iDrinks weboldaláról beszerezhető minőségi pezsgő lesz.

A méthode traditionnelle folyamatának későbbi szakasza

A méthode traditionnelle leghosszabb munkafázisát az úgynevezett finomseprőn való érlelés képezi. Ennek a szakasznak a kulcsfontosságú lépése az, hogy a palackot megfelelő tárolási körülmények között el kell fektetni.

Amikor ez a szakasz lezárul, következő fontos lépésként a degorzsálás következik. Magyarul a seprő eltávolítására kerül sor a palackból. Speciális eljárást igénylő feladat, amit régebben kézzel végeztek, de egyre hatékonyabb módszert képez ma már a gépi eljárás.

Itt a seprőt a pezsgősüveg nyakába rázzák úgy, hogy az üveget a vízszintes fekvéshez képest függőlegesbe állítják. Lényeges elem, hogy le is fagyasztják az üvegnek a nyakát, hiszen ezáltal gyakorlatilag egy jégdugóként sokkal könnyebb eltávolítani a seprőt.

Fontos ugyanakkor figyelni arra, hogy a hiányzó folyadékmennyiséget mindenképp pótolni kell. A méthode traditionnelle egyfajta záróakkordjaként egyébként ebben a fázisban kerül sor a végső cukortartalom beállítására is.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés