A podcast beállításáról

A podcast beállítása - magunkkal vihetjük a riportokat, hogy azután ott és akkor hallgassuk meg, amikor szeretnénk
Magunkkal vihetjük az interjúkat, hogy azután ott és akkor hallgassuk meg, ahol és amikor szeretnénk

Mi az a podcast?

A podcast az RSS-hez hasonló szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy a hanganyagokat akár internetkapcsolat nélkül is meghallgasd, például a metrón vagy egy repülőúton az iPhone-odon, illetve bármilyen magunkkal vihető mp3-lejátszón, vagy akár a podcast technológiáját támogató korszerűbb mobiltelefonokon, vagy például autózásban közben. Vagyis a hagyományos rádiókkal ellentétben a Te döntésed, hogy az adott hanganyagokat hol és mikor hallgatod meg. Ezenkívül előre-hátra tekerheted az mp3 fájlokat, tehát egy-egy részre akár vissza is lehet ugrani. A hagyományos rádióadásokkal szemben nagy előny az is, hogy akkor sem maradsz le egy-egy érdekes beszélgetésről, ha épp nem érsz rá, hiszen a felvételeket később is (bármikor) le lehet tölteni.

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a felvételeket a böngészőben vagy egy sima médialejátszó programmal hallgasd meg. Óriási előny, hogy ha a podcastra „feliratkozunk”, akkor a friss hanganyagok akár automatikusan is áttöltődhetnek az mp3-lejátszókba vagy telefonba, így tehát úgy juthatsz hozzá a friss tartalmakhoz, hogy ehhez az egyszeri beállítást követően nem kell tenned semmit. (Akit az automatizmus zavar, természetesen a manuális módot is választhatja, amikor is kézzel tölthetők le a fájlok.)

A podcast technológia előnyeiről szól ez a videó is:

És a videó eredetije, angolul:

Podcasting in Plain English from leelefever on Vimeo.

Mit kell tenned?

Hogy kihasználhasd az említett előnyöket és feliratkozhass a vipcast podcastra, mindössze annyi a teendő, hogy legyen a számítógépeden egy podcastok kezelésére alkalmas szoftver, amely időnként ellenőrzi a vipcast podcastját, hogy van-e új tartalom. Ha talál ilyet, akkor ezt rátölti a készülékedre. Ilyen remek, és egyszerűen kezelhető a Juice nevű szoftver, ami Windows, Mac OS X és Linux alatt is működik, de még számtalan más lehetőség közül is választhatsz, érdemes szétnézni az interneten, például a podcasting.lap.hu linkgyűjtemény segítségével. Ha a gépeden már megtalálható a podcast szoftver, akkor csak add meg neki a http://feeds.feedburner.com/vipcast_podcast címet. Ennél is egyszerűbb a dolgod, ha az Apple féle iTunes-t használod, ez esetben csak kattints erre a címre a podcastra történő „feliratkozáshoz”: http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewPodcast?id=327730475

Ha Androidos készüléked van, figyelmedbe ajánlom a Podcast Republic nevű alkalmazást.

Használhatod a Spotify-t is, a Vipcast tartalmai ugyanis a Spotify podcastjai között is elérhetők.

RSS/podcast
RSS/podcast
Feliratkozás az Apple iTunesban a podcastra
Feliratkozás az Apple iTunesban a podcastra
Feliratkozás a Spotify-on a vipcastre
Feliratkozás a Spotify-on a vipcastre

 

 

Elakadtál a podcast beállításával?

Írd meg, hogy mi a gond, és mi megpróbálunk segíteni a probléma megoldásával kapcsolatban!