Betarthatatlan szabályok nyomasztják a rádiósokat! Csabai Gábor Papó, a Tilos Rádió ügyvezetője és Pataki Gábor, a Klubrádió volt főszerkesztője a Media1-ben (2022.04.25)

Csabai Gábor Papó, a Tilos Rádió ügyvezető igazgatója és Pataki Gábor, a Klubrádió idén év elején távozó főszerkesztője a Media1 podcast- és rádióműsorának e heti vendége. A két rádióban van valami közös: a Tilos Rádióról épp a napokban derült ki hivatalosan, hogy nem hosszabbítja meg a lejárófélben lévő médiaszolgáltatási jogosultságát a Médiatanács a rádió működése során elkövetett korábbi szabálytalanságokra hivatkozva, a Klubrádió pedig tavaly februárban vesztette el a jogosultságát hasonló indokkal.

Tényleg ennyire betarthatatlanok a rádiózással kapcsolatos magyarországi médiaszabályok? Van-e értelme a kvótarendszernek, vagyis annak az előírásnak, hogy a műsoridő hány százalékában kell szólnia például magyar zenének, vagy hogy hány százalék lehet a beszéd és a zene aránya? Ha viszont nincs, miért nem megy mindenki inkább az internetre? Mik a tervei a Tilos Rádiónak a mostani helyzetben? Többek között ezekről is szó esett a beszélgetésben Csabai Gábor Papóval és Pataki Gáborral.

A beszélgetés már meghallgatható a lenti lejátszó segítségével.

Ha még nem tetted, érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcast a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 hírportál napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja jelenleg már 11 rádióban is hallható hétről-hétre.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

 

Növekedésnek látszó csökkenés – A Media1 vendége Gulyás János, a Magyar Reklámszövetség elnöke (2022.04.11.)

Ahogy a korábbi években is, amikor megjelentek a reklámtorta adatok, úgy idén is felhívtuk Gulyás Jánost, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) elnökét a nemrég megjelent, friss, 2021-es médiatorta (reklámtorta) és kommunikációs torta adatok kapcsán.

Azt elemezgettük, milyen helyzetben is van most a kommunikációs ipar, illetve azon belül a média számára bevételeket biztosító reklámipar, de szó esett a beszélgetésben az iparág előtt álló időszak komoly kihívásairól is.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Gulyás János, az MRSZ elnöke
Gulyás János, az MRSZ elnöke

Ha még nem tetted, érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcast a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 hírportál napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja jelenleg már 11 rádióban is hallható hétről-hétre.

Orbán Viktor leválthatatlanná vált? Mi lesz most? A választások végeredménye média szemszögből – interjú Stumpf Andrással és Polyák Gáborral (Media1, 2022.04.04.)

Hiába fogott össze az ellenzék és tömörült egységbe, nagyarányú, elsöprő győzelmet ért el ismét a Fidesz vasárnap a választásokon. Míg Budapestet szinte teljes egészében az ellenzék nyerte, az ország szinte minden más pontján a kormányzópárt tarolt, és újra kétharmadot szerzett, valamint ugyancsak bejutott az Országgyűlésbe a Mi hazánk mozgalom nevű ultradikális párt is.

Milyen hatása lesz mindennek a médiára, és egyáltalán mekkora szerepe volt a győzelemben a média túlsúlynak? A Media1 podcastjában erről beszélgettünk alig pár órával a választási végeredmények után Stumpf Andrásal, a Válasz Online újságírójával és Polyák Gáborral, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítójával, egyetemi docenssel, aki az elmúlt időszakban az ellenzék médiapolitikai kabinetjét vezette szakértőként. Polyák Gábor a beszélgetésben elárulta azt is, mihez kezd most.

A beszélgetés az alábbi lejátszóval hallgatható meg! Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcast a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 hírportál napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja jelenleg már 11 rádióban is hallható hétről-hétre

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Ajánljuk a Media1 kapcsolódó elemzését, valamint az EBESZ jelentését is. Utóbbiban a választási megfigyelők jó néhány kritikus észrevételt fogalmaztak meg.

 

A forrasztás és az ahhoz szükséges eszközök kiválasztása (x)

A forrasztás nem egy hétköznapi tevékenység, amelyhez mindenki ért. Hanem egy olyan munkafolyamat, ami különböző ismereteket, valamint szakmai tapasztalatot igényel ahhoz, hogy tökéletes eredményeket érjen el.

Azonban forrasztás esetében is kifejezetten fontos a megfelelő, magas minőséggel rendelkező eszköz megléte, hiszen ez a tényező is befolyásolja az elkészült munka milyenségét.

Amennyiben már magára szedte az alapokat, akkor érdemes meghatározni az eszköz használatának célját és mindezt követően beszerezni a szükséges modellt, hiszen minden egyes típus és márka között vannak alapvető különbségek, amelyek befolyással lehetnek az eredményre. Másra van szüksége annak, aki csak alapvető feladatok ellátására használja a készüléket, mint annak, aki nap mint nap forraszt. Olvasson hát tovább és tudjon meg többet a forrasztástechnikáról.

Bestmark forrasztó

A forrasztás folyamatának ismerete

Forrasztás alkalmával két fémdarab között kifejezetten erős, szinte oldhatatlan kötést hozhat létre, amely képes vezetni az áramot. Mivel ez a feladat nem gyerekjáték, így mindenképpen megbízható eszközökkel kell rendelkeznie a szakmai ismereteken túl. A forrasztástechnikai eszközöket érdemes úgy összeválogatni, hogy hosszú éveken keresztül támogassák a munkavégzését.

Így nem minden esetben az árnak kell lennie a döntő tényezőnek, hanem a minőségnek, hiszen hosszú távon sokkal többet fog költeni egy olcsóbb gépre, mintha megvásárolna egy drágább készüléket. Ennek fejében a megbízhatóságot tükröző márka megvásárlása elengedhetetlen. Tudjon meg többet a szakértőktől, és nézzen körül a BestMarkt forrasztó és hegesztő tartozékai között.

Forrasztóállomás vagy forrasztópáka?

A forrasztók esetében alapvető eszköznek számít a forrasztóállomás, valamint a forrasztópáka, azonban mindezen felül szüksége lehet további kiegészítőkre. Ilyenek például a forraszanyagok vagy a folyasztószerek is, amelyek elengedhetetlenek a felület munka előtti tisztításához. Szüksége lehet még szivacsra, amely tisztán tartja a forrasztópáka fejét, valamint ónszippantó pumpa is elfér, amennyiben túl sok forraszanyag kerül a felületre. A forrasztópáka és a forrasztóállomás azonban nem egy és ugyanaz, ezzel érdemes tisztában lennie a vásárlás alkalmával.

Míg a forrasztóállomás, ahogyan azt a neve is tükrözi, összefoglal minden lényeges elemet, mint a pákát, a pákatartót, a szivacsot, valamint a hőfokszabályzót, addig a forrasztópáka, csupán maga a páka. Így sokkal jobban megéri, ha egy állomást vásárol, hiszen akkor minden szükséges elemét megkapja egyben. Érdemes megvizsgálnia a pákát, amennyiben minőségi darabot szeretne. Fontos, hogy a hegye ónozott legyen az eredményes forrasztás érdekében. Ezenfelül pedig alkalomadtán tisztítania is szükséges az élettartamának megnövelése érdekében.

Nézzen körül a kínálatban és válasszon az igényeinek megfelelő készüléket.

(x) Hirdetői tartalom

Derüljünk jókedvre állatok festése által (x)

Köztudott tény, és ma már kutatások is igazolják, hogy azok az emberek, akik valamilyen szinten a közelükben érezhetik egy állat lényét, sokkal boldogabbak, nyugodtabbak és egészségesebbek. A világon már léteznek olyan kórházak, terápiás csoportok, ahol bizonyos háziállatokkal, pl. kutyákkal, cicákkal vagy lovakkal gyógyítanak, és közelebb hozzák az embereket egymáshoz.

Azok, akiknek lehetőségük van arra, hogy magukhoz vegyenek valamilyen kisállatot, szerencsésnek mondhatják magukat. Természetesen ez a kisállattal is így van, főleg, ha egy menhelyről vettük magunkhoz és jó helyre kerül. Az ilyen állatok rendkívül hálásak, ez érzékelhető mindennapi viselkedésükön.

állatos festő

Ha nincs otthon házi kedvenc

Előfordul, hogy valamilyen oknál fogva nincs mód kisállatot tartani. Nem olyan a lakhatás vagy netán allergiás a szőrre valamelyik családtag. Ilyenkor sincs veszve semmi. Kutatások már azt is kimutatták, hogy egy kisállat látványa milyen változásokat indít el az emberi agyban. Nem hiába van tele a közösségi média kutyás vagy macskás hirdetésekkel.

Otthonunkban ezt úgy valósíthatjuk meg, ha beszerzünk kedvenc állatunkról egy képet, legyen az bármilyen állat, és kitesszük olyan helyre, amely mindig szem előtt van. Ha netán még alkotó kedvünkben is vagyunk, és szeretünk gyakran kézműveskedni, akkor a kiválasztott képet a kedvencünkről mi magunk is megfesthetjük.

Ehhez nyújtanak nagyszerű segítséget az Alkoss Otthon kreatív áruház számfestői, melyek 13 közkedvelt téma szerint vannak kategorizálva, és amelyből az egyik legnépszerűbb az Állatos gyűjtemény.

Változatos állat- és színvilág

Az Állatos számfestők csoportjában számtalan állattal találkozhatunk. Hiszen nem mindenkinek háziállat a kedvence. Meg lehet festeni egy zsiráfot éppúgy, mint egy elefántot. A gyűjtemény tartalmaz kisebb és kevesebb színből álló képeket, ezeket javasoljuk olyanoknak elkezdeni, akik még nem próbálkoztak korábban a számfestéssel, maximum gyerekkorukban.

Biztosak vagyunk abban, hogy bárki hamar elmerül ebben a csodás hobbiban, főleg, mikor azt veszi észre, hogy rövid idő alatt milyen varázslatos alkotást hozott létre. A számok szerinti festés vászonra feledteti az emberrel a napi gondjait, szinte meditatív állapotba tud kerülni és megragad a most pillanatában.

Mindez azt fogja eredményezni, hogy a munka végeztével nemcsak egy gyönyörű alkotás tulajdonosa lesz, hanem kipihentebbnek, nyugodtabbnak és boldogabbnak fogja magát érezni.

Egy festőkészlet mindent tartalmaz

Az otthoni festőszettben megtalálhatsz mindent, ami az alkotáshoz szükséges a számodra. Mivel sérülékenyek ezek a tárgyak, ezért az egész szett szállításbiztos csomagolásban érkezik. Ne felejtsd el, hogy érdemes megtartani a csomagolást is, hiszen azon van a kép, amelyet szeretnél megfesteni.

Ha netán nem sikerül mindent úgy megfesteni, ahogy az le van írva, akkor se bánkódj, hiszen régen a festőművészek sem sablon szerint dolgoztak. Legyen ez a te saját munkád, amelyre méltán büszke lehetsz majd!

(x) Hirdetői tartalom

A városodban szeretnél párra lelni? (x)

Rengeteg fiatal felnőtt és középkorú ember küzd manapság a társkereséssel. A lehetőségek a pandémia óta jócskán beszűkültek, a baráti társaságon belül való egymásra találások jóval ritkábbak lettek, munkahelyeken jobb, ha érvényesül a házi nyúlra nem lövünk szabály. Így aztán nem marad más hátra, mint az online térben való ismerkedés.

Olvass tovább