A riporterről

Szalay DánielA vipcast alapítója Szalay Dániel, aki az újságíróként eltöltött immáron több mint 25 év alatt egyaránt huzamosabb ideig dolgozott elektronikus médiában (rádióban, televízióban), valamint internetes (például RTL online divízió, Magyar Rádió Online, Prim Online) és print környezetben, sokszor párhuzamosan vegyítve ezeket. 2001-ben, a gimnáziumi érettségijét megszerezve saját vállalkozást alapított MediaworX néven (a cég 2015-től vipcast Media néven működik tovább.) A vipcast alapítója 2001 és 2007 között (felsőfokú tanulmányaival párhuzamosan) a Petőfi Rádió MODEM IDŐK, majd Netidők néven jelentkező produkciójának online szerkesztője és riportere volt, de nevéhez fűződik többek között a Klubrádió sikeres high-tech témájú rádióműsora, a Mobil koncepciójának kitalálása, elindítása és szerkesztése, valamint számtalan rádióinterjú és újságcikk. Miután a Mobil című műsor a Klubrádióban kialakult helyzet miatt sajnálatos módon 2008 elején, másfél év után gyakorlatilag ellehetetlenült, nem sokkal később szerkesztőnek kérték fel az MTV InfoGeneráció c. produkciójához, ahol részt vett annak „újrahangolásában” (a felfrissített produkció ekkor kapta az InfoGeneráció 2.0 nevet).

Szalay volt a névadója az RTL Klub Infománia című multimédiás műsorának, illetve indította el a parkolas.lap.hu oldalt, valamint több mint kilenc éven át egy biztonságtechnikai szaklap információbiztonsági rovatát is vezette. 2009 szeptemberétől 2012 áprilisáig az IDG gondozásában megjelenő Computerworld-Számítástechnikánál töltött be különböző pozíciókat (online szerkesztő, főszerkesztő-helyettes, vezető szerkesztő), illetve az akkoriban még mérvadó Médiapiac újságnál és a kapcsolódó portálnál, majd két éven át az MMonline (a Marketing&Media online) szerkesztője volt és rendszeresen publikált a Marketing&Media magazinban és a Digitalhungary-n, valamint az atlatszo.hu tényfeltáró portálon, továbbá riporterként részt vett a Kossuth Rádió Trendidők című műsorának készítésében, és a Central Médiacsoport Zrt.-nél (valamint a vállalat elődjénél, a Sanoma Media Budapest Zrt.-nél), olyan magazinokért felelt mint az Energia Magazin, az Energia Trend Magazin és a Samsung Business Lounge kiadványok. Szalay Dániel a podcast készítése mellett 2015 és 2018 között a 24.hu portál Média rovatának szerkesztője volt, szerkesztette a Print Power című nemzetközi lap magyar kiadását, cikkeket írt az NGTLN című ingatlanpiaci újságnak, és az Xperience & Research című marketingpiaci szakmai magazinban is jelentek megírásai. Dániel jelenleg is rendszeres műsorvezetője, moderátora különböző rendezvényeknek, konferenciáknak. Főszerkesztője és tulajdonosa a 2019 januárjában általa elindított Media1 hírportálnak.

A vipcast podcast elindítása Dániel egyik régi terve volt, aminek megvalósítására 2009 elején látta elérkezettnek az időt, amikor is kiszállt az InfoGeneráció 2.0 produkcióból, így több ideje maradt álmára. Célja az volt, hogy olyan különleges / fontos embereket és trendeket mutasson be a remélhetőleg egyre népszerűbbé váló podcast technológia segítségével, akik / amelyek nem, vagy jelentőségükhöz képest csak kevésszer férnek be a mainstream médiába, illetve teret biztosítson más alkotók számára is hangzó anyagaik megismertetésére.

A vipcast 2009-ben egyike volt az első magyar nyelvű beszélő podcastoknak. Nem sokkal az indulás után készített erről interjút a Magyar Televízió Médiaguru című műsora.

Részlet az MTV Médiaguru c. műsorából (2010. október 6., 15:00)

A vipcast az elmúlt évek során sokat változott: elkezdett különböző más alkotóktól is befogadni podcast jellegű tartalmakat, platformot biztosítva ezek számára.