Interjú Horvát János televíziós újságíróval, a Sport TV volt elnökével, Magyarország volt kubai nagykövetével a Media1 műsorában (2021.10.11.)

Közvetlenül a Hégető Honorka díjak átadása után láttuk vendégül a Media1 podcast- és rádióműsorában Horvát János televíziós újságírót, a Sport TV volt elnökét, a Hégető Honorka díj zsűrielnökét, volt kubai nagykövetet, az 1964-es Riporter kerestetik egykori győztesét, aki 77 éves korában is rendkívül friss és aktív: napjainkban is hallhatjuk őt Korda György mellett pókermeccseket közvetíteni.

Horvát János televíziós újságíró, a Hégető Honorka díj zsűrielnöke a 2021.10.08-i díjátadóján Budapesten
Horvát János televíziós újságíró, a Hégető Honorka-díj zsűrielnöke a 2021.10.08-i díjátadón Budapesten. A képet Labancz Viktória készítette

Horvát János elmesélte, milyen volt Fidel Castróval interjúzni, miket tart élete legfontosabb interjúinak (spoiler: nem a Castro-interjút!), beszélgettünk Horvát János a kubai nagyköveti, 2010-ben befejeződő munkájáról, de szóba került az is, hogyan telnek manapság a hétköznapjai, hogyan tartja magát karban, hogy friss maradjon, de beszélgettünk közmédiáról, valamint régi és mostani dolgokról, televíziózásról.

A sztorizásban gazdag beszélgetés a lejátszó segítségével meghallgatható.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem! Elérhető a podcast a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 napi hírlevelére is!

A Media1 előző podcast epizódjának vendége Incze Kinga, a Whitereport alapítója volt, a beszélgetés itt érhető el.

A Media1.hu podcastja már mintegy 10 rádióban is hallható! Hallható a Székesfehérvár FM 88,9 MHz-en az Alpha Rádióban; az Orosháza FM 90,2 MHz-en a Mega Rádióban, a Gyula FM 90,5 MHz-en a Gyula Rádióban, a Békéscsaba FM 88,9 MHz-en a Csaba Rádióban, a Békéscsaba FM 98,4 MHz-en a Mega Rádióban; a Budapest FM 92,9 MHz-en a Spirit FM-en és Gyöngyösön a Maxirádióban az FM 92,4-en, továbbá a Hobby Rádióban és a jelenleg csak neten elérhető Pannónia Rádióban is adásba kerül.

További, több évnyi podcast epizódot talál a vipcast.hu-n!

Merre tovább média? A Media1 vendége volt Incze Kinga, a Whitereport alapítója (2021.10.04.)

A Media1 podcast- és rádióműsorának e heti vendége Incze Kinga, a Whitereport vezetője és a Mediaspace.global alapítója volt. A Whitereport rendszeres jelentéseiből sok érdekes adat kiderül a magyar médiapiac aktuális helyzetével kapcsolatban, amiből sok trendet lehet kiolvasni, és értékes adatai alapján sokszor jövőbeli prognózist is felállítanak.

Többek között e trendekről beszélgettünk vendégünkkel. Szó esett a rádiók, a tévék, a digitális médiumok, a nyomtatott sajtó és azon belül a helyi (megyei) lapok helyzetéről, de még a Népszabadság 5 évvel ezelőtti bezárása és a mozik helyzete is szóba került – utóbbi a koronavírus kapcsán különösen nagy ütést kapott. Beszélgettünk a COVID-19 a médiapiacra gyakorolt hatásairól és az úgynevezett K-alakú válságról is, a műsor végén emellett a podcastok helyzete is téma volt.

Incze Kinga, a Whitereport alapítója a Media1 műsorában Szalay Dániel vendégeként
Incze Kinga, a Whitereport alapítója a Media1 műsorában Szalay Dániel vendégeként

A beszélgetés Incze Kingával az alábbi lejátszó segítségével meghallgatható, de akár le is tölthető.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem! Elérhető a podcast a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 napi hírlevelére is!

A Media1 előző podcast epizódjának Pál Zsombor, a Kreatív volt főszerkesztője, a 24.hu új vezető szerkesztője volt a vendége. Az a beszélgetés itt érhető el. A következő adás vendége Horvát János televíziós műsorvezető, a Sport TV volt elnöke!

A Media1.hu podcastja már mintegy 10 rádióban is hallható! Hallható a Székesfehérvár FM 88,9 MHz-en az Alpha Rádióban; az Orosháza FM 90,2 MHz-en a Mega Rádióban, a Gyula FM 90,5 MHz-en a Gyula Rádióban, a Békéscsaba FM 88,9 MHz-en a Csaba Rádióban, a Békéscsaba FM 98,4 MHz-en a Mega Rádióban; a Budapest FM 92,9 MHz-en a Spirit FM-en és Gyöngyösön a Maxirádióban az FM 92,4-en, továbbá a Hobby Rádióban és a jelenleg csak neten elérhető Pannónia Rádióban is adásba kerül.

További, több évnyi podcast epizódot talál a vipcast.hu-n!

Párkapcsolati problémák és azok megoldása (x)

Amikor az egész világ folyamatos rohanásban van és állandó változás vesz minket körül, nehéz megállni egy pillanatra. Pedig ahhoz, hogy jól működő párkapcsolatunk lehessen, szükségünk van időre és elmélyülésre is.

A párunkat akkor fogjuk igazán jól ismerni, ha sokat beszélgetünk és elmeséli a gyerekkorát, emlékeit és tapasztalatait. Ha képes megnyílni, a jó és a rossz emlékeket egyaránt felidézni. A kölcsönös kitárulkozás erősebbé teszi a bizalmat, segít, hogy jobban megérthessük egymást és valódi, mély kapcsolatot alakít ki köztünk.

Olvass tovább

Fejlesztőjátékok a gyerekszobában (x)

A gyerekek idegrendszeri érése megkezdődik az anyaméhben, és hosszú éveken át folytatódik. Ha ez a folyamat zavartalanul megy végbe, akkor könnyebben elkerülhetőek a viselkedési és tanulási nehézségek. Az idegrendszeri fejlődést mi magunk is elősegíthetjük, méghozzá tulajdonképpen észrevétlenül.

A gyerekekre nagyon jó hatással vannak a különféle mozgásos játékok. Épp ezért fontos, hogy minél több időt töltsenek a kicsik aktív tevékenységekkel. Ezt a legkönnyebb kültéren megoldani, azonban a gyerekszoba is válhat játszótérré.

A váltott mozgás jelentősége

Amikor a kisbaba mozgásfejlődése látványosan beindul, meghatározott mérföldköveket ér el. Legalábbis ideális esetben ez történik. A nagymozgások közül a kúszás és a mászás nagyon fontos lépései a haladásnak. Ezek a mozgásformák ugyanis nem csupán a baba helyváltoztatását hivatottak lehetővé tenni.

Azzal, hogy a kicsik kezei és lábai oldalanként felváltva mozdulnak, hatást gyakorolnak az agyra is. A két agyfélteke között létfontosságú idegpályáknak kell kiépülnie és erősödnie a gyerekek növekedése alatt. Ennek pedig a legjobb módja a kúszás, a mászás és más váltott kar-láb mozdulatsorok.

Észrevétlen fejlesztés a gyerekszobában

A legegyszerűbben otthoni környezetben oldhatjuk meg a gyerekek korai fejlesztését. Ez tulajdonképpen szabad játék, amely jó hatással van a kicsik előrehaladására. Kiváló eszközöket vásárolhatunk, hogy mindennap gyakorolhassák a gyerekek a fontos mozdulatokat.

baba

Egy szobai méretű csúszda tartósan nyújt remek szórakozást a legkisebbeknek is. A móka mellett rendkívül jól fejleszti a gyerekeket, a létrán való felmászás ugyanis épp azt a váltott mozgás igényli, amely építi az idegi kapcsolatokat.

Tedd teljessé a mókát egy labdamedencével

A csúszdázás önmagában önfeledt perceket ad a csemetéknek. Azonban tovább fokozhatjuk az élményt, ha beszerzünk egy labdamedencét. Ezek a puha, merev falú tartályok változatos színű kislabdákkal tölthetőek meg. A csúszdából ide huppanó gyerekek biztosan nagyon jól érzik majd magukat játék közben.

S ha már fejlesztésről van szó, a kislabdák mellett sem mehetünk el szó nélkül. Ezeknek a műanyag golyóknak a megfogása, eldobása, elkapása koncentrációt igényel. A gyerekeknek egyszerre kell a szemüket és a kezüket is használniuk, amikor labdával játszanak. Vagyis ezekkel a játékokkal a szem-kéz koordináció is kiválóan fejleszthető.

A ringató mozgás csodája

A kismamák, miközben sétálnak, akaratlanul is ringatják a kisbabájukat a pocakban. Ez a fajta mozgás ugyancsak rendkívül jól fejleszti az idegrendszert. Épp ezért érdemes tovább folytatni a ringatást, miután a pici megszületett.

Ezt nem csupán karba vétellel tehetjük meg. Már kisbabák számára is vásárolhatunk beltéri hintát, amelyben fekve helyezkednek el. A nagyobb gyerekek esetében is fontos, hogy minél többet hintázzanak. Az előre-hátra lengő mozgás pozitívan hat a fejlődésükre.

(x) Hirdetői tartalom

Batman sikere, avagy a 8. X-en túl (x)

Hallottál már az úgynevezett Batman Day-ről? Ha még nem, akkor eláruljuk, hogy minden szeptember 3. szombatja Batman születésnapja. 82 éve ekkor tűnt fel először a DC képregényekben, aminek köszönhetően a népszerűsége máig töretlen. De vajon mi a titka?

Mit tud Batman, amit más nem?

Minden valószínűség szerint Batman attól olyan különleges a gyermekek számára, hogy egy teljesen átlagos, mindenféle szupererőtől mentes személy. Nem szupererős, nincs röntgenszeme, se nem villámgyors, sőt még egy radioaktív pók sem csípte meg. Batmanben alapvetően semmi különleges nincs azonkívül, hogy okos és ügyes.

Pont ennek köszönhetően a gyerekek előszeretettel azonosulnak vele, hiszen elhihetik magukról azt, hogy ők is lehetnek szuperhősök. Nappal egy átlagos ember, míg éjszaka pedig a rosszal leszámoló, bátor és erős hős. Ki ne szeretne így élni?

játéksziget / Batman

Bár az első Batman-napot csak a 75. születésnapján, azaz 2014-ben tartották, ettől függetlenül azonnal hatalmas sikert aratott. A 80. születésnapon például azzal készültek a rajongók, hogy a világ számos nagyvárosában pontban este nyolc órakor, minden nagy és jelentős épületre Batman jelét vetítették ki.

Bár idén nem kerek az év, mégis számos újdonsággal készültek a készítők és a rajongók, mint például egy 10 részes podcast az HBO Max műsorán és egy 184 oldalas könyv a hős életéről, múltjáról és jelenéről. Ez azért nagyon különleges, mivel minden fejezet más országban játszódik, az írói pedig azok a készítők, akik az adott országban élnek.

Nincs korhoz kötve

Bármilyen hihetetlen, nagyon sok fandomnak nem csak gyerekrajongói vannak, hanem rengeteg felnőtt kedvelővel is rendelkeznek, akik akár az egész világukat képesek a kedvenceik köré építeni. Valószínűleg ők is gyermekként kedvelték meg az adott hősöket, de vannak akiknél, ez akár egy életen át is tarthat. Ehhez manapság nagyban hozzájárul a jelenleg látható, újabbnál újabb Batman-filmek megjelenése is.

Számos gyártó meglovagolja ezt a hullámot, azaz sorra jelentetik meg az adott tematikába illeszkedő játékokat, könyveket, alkotásokat. Nincs ez másként Batmannel sem, hiszen sorra érkeznek a LEGO, a Hot Wheels vagy a Clementoni termékek a témában. Hiszen kit ne hozna lázba egy izgalmas, több száz darabos LEGO Heroes szett, aminek a végeredménye annyira dekoratív és impozáns, hogy bárhol megállja a helyét. Akit pedig vonzanak a különböző kirakók, azoknak készült a Clementoni 1000 darabos puzzle-je, ami igazi panoráma puzzle, és akár fali dekorációként is szolgál, ha összeragasztjuk.

A legtöbb gyerek rajong a különböző szuperhősökért, így ha azt látja a szülőtől, hogy őt is beszippantotta a DC Univerzum, akkor jó eséllyel imádni fogja a Játékszigetnél kapható Batman termékeket.

Ha pedig a gyermeked rajong érte, akkor nincs más hátra, mint beszerezni a legújabb darabokat.

(x) Hirdetői tartalom

A klímatisztítás fontosságáról és kivitelezéséről (x)

Miért kiemelten fontos, mennyit számíthat és milyen energiabefektetést igényelhet a klímatisztítás folyamata? Mennyire érdemes komolyan venni ezt a kérdéskört akár egészségügyi, akár egyéb szempontok mentén?

Bizonyára sikerült már kitalálni, hogy a cikkben kiemelten a klímatisztítás kérdésével foglalkozunk. Remélhetőleg rá tudunk világítani annak a fontosságára, amit a rendszeres karbantartás jelenthet.

Olvass tovább