Fogászati turisták Franciaországból (x)

Magyarország már a rendszerváltás előtt is a fogászati turizmus célpontját jelentette az osztrákok számára, de ma már a franciák is előszeretettel választanak bennünket.

Mi ennek az oka? A fogászati ellátások párizsi árait látva a válasz egyértelmű.

A fogászati turizmus lassan hungarikummá válik?

A francia napilap, a Liberation beszámolójában részletesen írt a magyar fogturizmus kérdéseiről. A cikk szerint a kezdetben még a hazánkba látogató német és osztrák turisták csak a termálfürdők miatt érkeztek hozzánk, és csak mellékesen jártak el fodrászhoz, kozmetikushoz és fogorvoshoz.

A franciák ezzel szemben 1989 óta tudatosan választanak magyar fogászati szolgáltatásokat, és majd csak az itt tartózkodás ideje alatt ismerkednek meg országunk nevezetességeivel és a fürdőkkel.

A franciaországi kezelés már 2008-ban vetekedett egy autó árával

A Párizs külvárosában élő Hadjela Meradnak és férjének azt tanácsolták, hogy keressenek olcsóbb fogászati kezelést Törökországban vagy Magyarországon. A párizsi fogorvosuknál járva ugyanis kiderült, hogy a férj fogsorát csak egy autó (Twingo) árából lehet rendbe tenni. A házaspár nehéz döntés előtt állt: Törökországban nem bíztak, Magyarországot nem ismerték, az interneten olvasott információk pedig elbizonytalanították őket.

Tovább kutakodva végül mégis rátaláltak a megoldásra: egy franciául beszélő közvetítő irodára, akivel felvéve a kapcsolatot, három fogászati rendelő árajánlatát is meg tudták szerezni. A választásuk a legolcsóbb ajánlatra esett: a soproni fogorvos 8590 euróért vállalta azt a kezelést, amit Párizsban 20 ezer euróért végeztek volna el. A kezelés miatt háromszor öt napot kellett Magyarországon tartózkodniuk.

fogorvos

A házaspár barátai kifejezetten aggódtak a döntésük miatt, de ők nem foglalkoztak ezzel: 2008 augusztusában felszálltak egy fapados repülőjáratra, és Bécsbe utaztak. A repülőtéren a közvetítő iroda autója és egy francia tolmács várta őket, aki végig velük volt a soproni kezelés ideje alatt, és segítette a soproni fogorvos és a házaspár közötti kommunikációt.

A házaspár itt tartózkodásuk során megismerte Sopron nevezetességeit, barokk templomait, cukrászdáit. A szállásukat a rendelő fizette, és még az egy évig tartó kezeléssorozat is kevesebbe került az előzőleg megállapítottnál, 7210 euróba. Ráadásul egy 2005-ös rendelet lehetővé tette, hogy a kezelésüket a francia társadalombiztosítás visszatérítse.

A francia fogászati turisták pozitív véleménnyel vannak a Magyarországon elérhető ellátásokkal kapcsolatban. Ma már nem feltétlenül kell tolmácsot sem igénybe venniük, hiszen léteznek olyan fogászati rendelők, ahol a fogszakorvosok több idegen nyelvet is beszélnek. Ilyen a Budapesten működő francia nyelvű Jildent Clinique fogászati praxisa is.

A francia pácienseknek egyedülálló módon még ideutazás előtt lehetőséget biztosítanak Párizsban egy előzetes konzultációra, ahol a szakemberek felmérik az egészségi állapotot, és válaszolnak a kezelési tervvel kapcsolatos kérdésekre.

(x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés