Sas Istvánra, a magyar kreatívipar egyik legnagyobb koponyájára emlékeztünk Papp-Váry Árpáddal (Media1, 2022.05.23.)

A héten, május 27-én már a 4. évfordulója lesz annak, hogy a magyar kreatívipar, a reklámipar egyik legnagyobb koponyája, Sas István, a Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, reklámpszichológus, műsorvezető, érdemes művész, nyolcszoros cannes-i díjnyertes, címzetes egyetemi tanár, akivel 2011-ben közölt portrébeszélgetést a Vipcast, 2018. május 27-én sajnos váratlanul távozott az élők sorából.

Azonban ha léteznek halhatatlanok, ő egyértelműen közéjük tartozik. Így a Media1 e heti teljes adását Sas István emlékének és szellemi örökségének szenteltük.

Sas István reklámszakember
Sas István reklámszakember (Budapest, 1946. augusztus 16. – 2018. május 27.)

Papp-Váry Árpáddal, a Budapesti Metropolitan Egyetem Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Karának dékánjával, Magyar Marketing Szövetség alelnökével, Sas István egyik barátjával mintegy 40 percen át beszélgettünk Sas Istvánról, valamint néhány régi reklámját is felidéztük, és egy néhány perces részlet is elhangzott abból a mintegy 40 perces portrébeszélgetésből, amelyet 11 évvel ezelőtt éppen a Vipcast podcast közölt Sas Istvánnal.

A magyar reklámgurura emlékező műsorunk az alábbi lejátszóval meghallgatható, vagy akár le is tölthető.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Interjú A besúgó alkotóival a sorozat kulisszatitkairól – Závorszky Anna producer és Láng Imola látványtervező (Media1, 2022.05.16.)

A Media1 tizenegy rádióban is sugárzott podcastműsorába ezúttal az elmúlt hetek egyik legnépszerűbb streamingtartalma, A besúgó című, magyar fejlesztésű, az 1980-as évek Magyarországán játszódó, az HBO Max streamingszolgáltatásban 61 országban bemutatott filmsorozat alkotói közül Láng Imola látványtervezőt és Závorszky Anna producert hívtuk meg.

Láng Imola, A besúgó látványtervezője
Láng Imola, A besúgó látványtervezője. Fotó: HBO

 

Závorszky Anna, az HBO-s A besúgó producere
Závorszky Anna, az HBO-s A besúgó producere

A beszélgetésből kiderül, mi volt a legnagyobb kihívás A besúgó forgatása kapcsán, hogyan oldották meg ezeket, milyen szempontokra figyeltek. Beszélgettünk a helyszínek kapcsán, jelmezekről, díszletekről, a járművekről, az alkotók, szereplők kiválasztásról, technikai és egyéb trükkökről, de még az is szóba került, hogy majdnem benne maradt egy hiba a filmben a vasúti jelenetek forgatásakor…

A Besúgó forgatásakor Thuroczy Szabolcs mint Imre, a tartótiszt
A Besúgó forgatásakor Thuroczy Szabolcs mint Imre, a tartótiszt.
Fotó: HBO / Orbital Strangers

Závorkszy Anna producerrel és Láng Imolával beszélgettünk arról is, mit gondolnak azokról a véleményekről, hogy egyesek áthallásokat vélnek felfedezni jelenünk és A besúgó egyes jelenetei között, sőt vannak, akik konkrét politikusok múltjával és a filmbeli szereplők történetével is párhuzamokat vonnak.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Vendégünk Wisinger János rendező, producer, forgatókönyvíró (Media1, 2022.05.09.)

A Media1 podcast- és rádióműsorának e heti vendége Wisinger János televíziós producer, rendező, forgatókönyvíró, aki mostanában a nagy sikerű Géniusz és az 500 című vetélkedőkért felel, de korábban éveken át dolgozott a Magyar Televíziónak, az RTL-nek, később pedig a TV2 gyártópartnerével vett részt számos ismert műsor készítésében. Sok érdekességet említett a tévés világból, a vetélkedők mellett dokumentumfilmekről, reality-kről, a streamingszolgáltatók generálta verseny állásáról és sok minden másról.
A rádiókban adásba kerülő változathoz képest a Media1 podcastján extra tartalommal érhető el a beszélgetés.
Wisinger János a Televíziós Újságírók Díja átadóján
Wisinger János a Televíziós Újságírók Díja átadóján
 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

(A képen középen Wisinger János, amint az ATV nevében megköszöni a Géniusz című vetélkedőért a Televíziós Újságírók Díja Gálán megítélt elismerést, mely egyben az ATV első díja lett a televíziós újságíróktól. A háttérben hátul Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója és jobbra Károlyi Anikó, a Géniusz főszerkesztője látható.)

Interjú Guttengéber Csabával, az Atmedia tévés-rádiós-online és podcast reklámértékesítő ház vezetőjével (Media1, 2022. 05. 02.)

Guttengéber Csaba, az egyik legnagyobb hazai televíziós, rádiós és online reklámértékesítő ház, az Atmedia Kft. ügyvezető igazgatója a Media1 podcast e heti exkluzív vendége.

45 tévécsatorna tartozik hozzájuk, köztük olyanok mint például a TV2 Csoport valamint az MTVA csatornái, a Discovery Networks, a Disney, a Viasat World, de számos rádió és online portál reklámértékesítését is ők végzik. A cég éves árbevétele meghaladja a 40 milliárd forintot.

Guttengéber Csaba, az Atmedia Kft. ügyvezető igazgatója
Guttengéber Csaba, az Atmedia Kft. ügyvezető igazgatója

Guttengéber Csabával sok mindenről beszéltünk, így a hazai tévés, a rádiós és online piac mellett beszélgettünk a podcastokról is, ugyanis egy ideje már podcastok reklámértékesítésével is foglalkoznak. Szó esett arról is, hogy az Atmedia épp külföldi terjeszkedésbe kezdett. (A beszélgetés felvétele után érkezett egy újabb hír is ezzel kapcsolatban, amiről a Media1 oldalán olvasatnak.)

A beszélgetés már meghallgatható a lenti lejátszó segítségével.

Ha még nem tetted, érdemes feliratkozni a podcastra, hogy ne maradj le a következő epizódról sem!  Elérhető a podcast a Spotify-on, az Apple iTunes-ban és RSS segítségével is. Érdemes feliratkozni a Media1 hírportál napi hírlevelére is! A Media1.hu podcastja jelenleg már 11 rádióban is hallható hétről-hétre.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Így történik a fonalak csoportosítása vastagság szerint (x)

színes fonalak

A kötőfonalak 8 csoportba oszthatók aszerint, hogy milyen vastag egyik vagy másik fonal. A kötés megkezdése előtt minden esetben sort szükséges keríteni a megfelelő vastagságú darab kiválasztására, amelyhez a kötésminta nyújthat segítséget. Az alábbiakban bemutatjuk a különböző vastagságú fonalak jellemzőit!

Olvass tovább

Szükség van éjszakai fényre a gyerekszobában? (x)

szuperhős lámpa

A 4-5 éves gyerekek képzelete egyre élénkebb lesz, és egyre inkább olyan félelemei keletkeznek, amelyekről felnőttként úgy hisszük, semmi értelmük. Az egyik leggyakoribb a sötéttől való félelem. Teljesen természetes, hiszen a fejlődés egyik lépcsőfoka.

Olvass tovább

Hogyan lehet cégként megjelenni a Google térképen? (x)

google térkép

Természetesen mindenki arra törekszik, hogy a vállalkozására egyre többen találjanak rá. Emiatt minden cég esetében rendkívül fontos az online jelenlét és az elérhetőség. Ebben segít a Google My Business (GMB), vagyis a Google Cégem, mely eszköz segítségével szélesebb körben lehet megismertetni például az irodát, az üzletet vagy a kávézót.

A Google Cégem segítségével naprakészen tarthatóak a vállalkozás adatai és meghatározható, hogy hogyan jelenjen meg a cég a Google keresőben, illetve a térképen. Továbbá a segítségével egyszerűen meg lehet válaszolni a vásárlók és megrendelők kérdéseit, illetve fotókat is lehet megosztani ezen a felületen a szolgáltatással és a termékkel kapcsolatban. Ráadásul statisztikák is rendelkezésre állnak, melyek segítségével pontosan lehet látni, hogy a leendő ügyfelek hogyan találják meg a céget.

A szolgáltatás ingyenesen igénybe vehető

Érdemes időt szánni a Google Cégem optimalizálására és frissítésére, hiszen a megfelelő információk megjelenítésének köszönhetően a leendő megrendelők és vásárlók egyszerűen megtalálják a vállalkozást. A szolgáltatás ingyenesen elérhető, és a segítségével növelhető a vállalkozás bevétele. Ez a lehetőség nem növeli a cég, az egyéni vállalkozó vagy a másodállású egyéni vállalkozó költségeit.

A fizikai bolttal rendelkező vállalkozások számára kiváló választás ez a lehetőség, de az online szolgáltatást biztosító cégek számára is előnyöket tartogat. Keresőoptimalizálásban is segít ez a lehetőség, hiszen a segítségével egyszerű kitűnni a versenytársak közül.

Folyamatosan nyomon követhetőek a fontos információk

A statisztikák segítségével folyamatosan nyomon követhetőek a legfontosabb információk. Például az, hogy hányan és milyen kulcsszavakra kerestek. Ez jelentős segítséget nyújt a honlapon lévő szövegek optimalizálásához.

Ráadásul a Google Cégem segítségével céges honlapot is lehet készíteni egy ingyenes weboldalkészítő funkciónak köszönhetően. Ennek az a hátránya, hogy jogilag nem lesz a cég tulajdonában az oldal, valamint azzal is fontos tisztában lenni, hogy ezek a weboldalak .business.site végződéssel jelennek meg. Azonban átmeneti megoldásnak tökéletesen megfelelnek.

A fiók üzemeltetése során mindig követni kell a komment szekciót

Amennyiben már nincs szükség a Google Cégem profilra, egyszerűen törölhető. Azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy a törölt profilt nem lehet visszaállítani. Szóval a törlést követően, ha mégis szükség van a profilra, újra kell kezdeni a regisztrációt és a hitelesítést.

A fiók üzemeltetése során mindig követni kell a komment szekciót, és a pozitív, illetve negatív véleményekre egyaránt reagálni kell. Ez azt mutatja a vállalkozásról, hogy fontosak számára a visszajelzések. Továbbá lényeges, hogy mindig legyen naprakész a fiók, tehát legyen aktuális a nyitvatartás, a telefonszám és a cégleírás.

 

(x) hirdetői tartalom

Ezek a legjobb kondigépek egy fitneszterembe! (x)

konditerem gép

Egy konditerem nem játszótér, a gépeket bizonyos koncepció szerint, edzésterv alapján szükséges használni. A gépek rendellenes, csapongó és kapkodó használata sérülések kialakulásához, a gépek rongálódásához vezethet, ráadásul a várt eredmények is elmaradnak majd. 

Nézzük meg, mit érdemes tenni annak érdekében, hogy az edzés valóban hatékony legyen!

Olvass tovább