Ellenség vagy barát? A Google és a Facebook viszonya a médiához újságírói szemmel – interjú Baka F. Zoltánnal és Pásztor Andrással (Media1 2021.03.29)

A Media1 múlt heti, 2021. 03.29-i műsorának újból vendége volt Baka F. Zoltán, a Privátbankár lapcsalád főszerkesztője és Pásztor András, az Mfor ügyvezetője. Ezúttal arról beszélgettünk vendégeinkkel, hogy milyen is a Facebook és a Google, illetve a többi techóriás viszonya a magyar médiához, amit egyes cikkekben frenemy-ként jellemeznek. (A szó a friend, azaz barát és az ellenség, azaz az enemy összevonásából keletkezett.)

Mi a probléma és mi lenne a megoldás?

A Media1 műsora, benne az interjúval az alábbi linkre kattintva hallgatható vissza.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Lájkold a vipcast.hu Facebook-oldalát és iratkozz fel teljesen ingyenesen a podcastra is, hogy ne maradj le a következő hanganyagokról! Feliratkozhatsz a podcastra a Spotify-on és az Apple iTunes-on is, de megtalálod a főbb podcast programokban, például a Google Podcastsban vagy a TuneIn-en is.

Iratkozz fel a Media1.hu hírlevelére a hírportál főoldalán, és lájkold vagy kövesd a Media1 Facebook-oldalát is.

Hogyan lehet cégként megjelenni a Google térképen? (x)

google térkép

Természetesen mindenki arra törekszik, hogy a vállalkozására egyre többen találjanak rá. Emiatt minden cég esetében rendkívül fontos az online jelenlét és az elérhetőség. Ebben segít a Google My Business (GMB), vagyis a Google Cégem, mely eszköz segítségével szélesebb körben lehet megismertetni például az irodát, az üzletet vagy a kávézót.

A Google Cégem segítségével naprakészen tarthatóak a vállalkozás adatai és meghatározható, hogy hogyan jelenjen meg a cég a Google keresőben, illetve a térképen. Továbbá a segítségével egyszerűen meg lehet válaszolni a vásárlók és megrendelők kérdéseit, illetve fotókat is lehet megosztani ezen a felületen a szolgáltatással és a termékkel kapcsolatban. Ráadásul statisztikák is rendelkezésre állnak, melyek segítségével pontosan lehet látni, hogy a leendő ügyfelek hogyan találják meg a céget.

A szolgáltatás ingyenesen igénybe vehető

Érdemes időt szánni a Google Cégem optimalizálására és frissítésére, hiszen a megfelelő információk megjelenítésének köszönhetően a leendő megrendelők és vásárlók egyszerűen megtalálják a vállalkozást. A szolgáltatás ingyenesen elérhető, és a segítségével növelhető a vállalkozás bevétele. Ez a lehetőség nem növeli a cég, az egyéni vállalkozó vagy a másodállású egyéni vállalkozó költségeit.

A fizikai bolttal rendelkező vállalkozások számára kiváló választás ez a lehetőség, de az online szolgáltatást biztosító cégek számára is előnyöket tartogat. Keresőoptimalizálásban is segít ez a lehetőség, hiszen a segítségével egyszerű kitűnni a versenytársak közül.

Folyamatosan nyomon követhetőek a fontos információk

A statisztikák segítségével folyamatosan nyomon követhetőek a legfontosabb információk. Például az, hogy hányan és milyen kulcsszavakra kerestek. Ez jelentős segítséget nyújt a honlapon lévő szövegek optimalizálásához.

Ráadásul a Google Cégem segítségével céges honlapot is lehet készíteni egy ingyenes weboldalkészítő funkciónak köszönhetően. Ennek az a hátránya, hogy jogilag nem lesz a cég tulajdonában az oldal, valamint azzal is fontos tisztában lenni, hogy ezek a weboldalak .business.site végződéssel jelennek meg. Azonban átmeneti megoldásnak tökéletesen megfelelnek.

A fiók üzemeltetése során mindig követni kell a komment szekciót

Amennyiben már nincs szükség a Google Cégem profilra, egyszerűen törölhető. Azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy a törölt profilt nem lehet visszaállítani. Szóval a törlést követően, ha mégis szükség van a profilra, újra kell kezdeni a regisztrációt és a hitelesítést.

A fiók üzemeltetése során mindig követni kell a komment szekciót, és a pozitív, illetve negatív véleményekre egyaránt reagálni kell. Ez azt mutatja a vállalkozásról, hogy fontosak számára a visszajelzések. Továbbá lényeges, hogy mindig legyen naprakész a fiók, tehát legyen aktuális a nyitvatartás, a telefonszám és a cégleírás.

 

(x) hirdetői tartalom

Önmagát tanította meg a gép – DTM, 2017.10.24./5.

Már most ott tartanak a mesterséges intelligencia kutatások, hogy a gép önmagát képes felhozni egy nagyon magas szintre, úgy, hogy nem is tanulja meg az emberek tapasztalatait. Az Alpha Go nevű MI rendszert a go játékkal kapcsolatos működési metódusok fejlesztésére alkották meg a Google-nél, és a legújabb, Alpha Go Zero nevű változat mindössze három nap alatt jutott el odáig, hogy önmagát tanítva túlszárnyalja a legnagyobb go mestert is… Keleti Arthur, IT biztonsági szakember arról is beszél, hogy az ő szakmájában felhasználható-e ez a fejlemény, hiszen a Go játékban is szükség van védekezési stratégiára.

Keleti Arthur, Bódi Zoltán és Szilágyi Árpád a DTM október 24-i műsorában. Fotó: Nemes Ilona
Keleti Arthur, Bódi Zoltán és Szilágyi Árpád a DTM október 24-i műsorában. Fotó: Nemes Ilona

A podcast hangfelvétel lejátszása a „play” ikont ábrázoló ikonra kattintva indul, de a hangfájl akár le is tölthető. A lejátszó egy külön ablakban is elindítható.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Videónk is van minderről:

A DTM asztaltársasággal közvetlenül itt lehet kapcsolatba lépni: www.facebook.com/DTMasztaltarsasag

Tetszenek a vipcast.hu tartalmai? Ha még nem tetted meg, lájkold a vipcast.hu Facebook-oldalát és iratkozz fel teljesen ingyenesen a podcastra is, hogy ne maradj le a következő hanganyagokról!

Digitális Talkshow – 2015.08.11.

Ismét jelentkezik a Digitális Talkshow! A műsor elején az Asztaltársaság megbeszéli, hogy vajon miért hoztak létre a Google fölé egy ernyőszervezetet Alphabet néven. A hírösszeállításban szó esik arról, hogy a Plútó-felfedező űrszondában Playstation processzor van, továbbá az új Windows 10-es operációs rendszerhez milyen botrányok kapcsolódnak, illetve az idei ITBN új helyszínét is megismerhetjük.

Szalay Dániel újságíró ezután egy nemrégiben készült szelfikutatásról hozott konkrétumokat, utána pedig egy másik kutatásról, a magyar netezők digitális kompetenciájáról hallunk részleteket Pintér Róbert információs társadalomkutatótól. Egy újabb kütyü, a pendrive PC a netnyelvész, Bódi Zoltán témája, majd Justin Viktor egy csokor drónhírrel következik. Keleti Arthur az ITBN idei vendégeiről: az FBI kibervédelmi vezetőjéről és egy thaiföldi biztonsági szakemberről beszél.

Képes Gábor pedig az egyik hobbijáról, a Zaporozsec autók internetes közösségéről számol be.

Szerkesztő-műsorvezető: Szilágyi Árpád.
Résztvevők: Bódi Zoltán, Justin Viktor, Keleti Arthur, Képes Gábor, Pintér Róbert, Szalay Dániel.
Hangtechnikus: Soltész Levente.

A Digitális Talkshow hangfelvétele a “play gombot” ábrázoló ikonra kattintva indul, illetve akár le is tölthető, vagy megnyitható egy különálló ablakban is.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Tetszenek a vipcast.hu tartalmai? Ha még nem tetted meg, lájkold a Facebook-oldalát és iratkozz fel teljesen ingyenesen a podcastra is, hogy ne maradj le a következő hanganyagokról!

Észrevételed van a műsorral kapcsolatban? Megírhatod hozzászólásként.