A szabadban tartott macskák etetésének 4 fontos alapszabálya (x)

A kinti macskák kérdése igen megosztó téma a gazdik körében, hiszen legalább annyi támogatója akad, mint ellenzője. Tény, hogy ennek a tartási módnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Cikkünkben azoknak adunk pár hasznos tippet az etetést illetően, akik szerint a „kinti cica boldog cica”.

Magasabb kalóriatartalmú eledelt válassz!

A szabadban élő macskák sokkal aktívabbak, mint a “szobalakó” társaik. Akár több kilométerre is elkóborolhatnak otthonról, miközben vadásznak, megfigyelnek, felfedeznek, így a napjuk nagyobb részét mozgással töltik.

Ennek megfelelően több tápanyagra is van szükségük, hogy erejük teljében legyenek. Számukra kiemelten fontos, hogy teljes értékű, tápanyagokban gazdag eledelt kapjanak, mint például a Petguru kínálatában fellelhető Brit macskatápok, hogy legyen elég energiájuk a kalandozásokhoz.

Bár az éhes macskák képesek feltalálni magukat, azonban így megehetnek olyasmiket is, amik végzetesek számukra (például megmérgezett rágcsálókat). 

Csak annyit adj enni a macskának, amennyit rögtön elfogyaszt!

A szobacicák esetében nem jelent különösebb gondot, ha nem eszik meg egyszerre a táljukban lévő összes eledelt, hanem csak több részletben fogyasztják el. Kinti macskáknál viszont ez már problémás lehet, ugyanis az otthagyott ételt – főleg, ha nedves eledelről van szó – ellephetik a hangyák és legyek vagy megtalálhatja egy kóbor macska, esetleg sün, nyest vagy más állat. 

Hacsak nem szeretnéd az egész környék állatállományát a saját költségeden etetni, akkor mindig csak annyit rakj a tálba, amennyit a macskád egy étkezéssel egyszerre elfogyaszt! A maradékot pedig tedd el, és kínáld fel a következő etetésnél!

Az ételt tedd egy jól megközelíthető, ám félreeső helyre!

Te is jártál már úgy, hogy a macskád etetése után egyszer csak azt vetted észre, hogy kóbor macskák is feltűntek a tál körül, és a cicádnak úgy kellett megharcolnia a saját élelméért? Ez könnyen előfordulhat, ha az étel olyan helyen van, ahol más állatok is könnyen megtalálhatják. 

Ha nem szeretnéd, hogy macskád éhes maradjon, és mellette még verekedésbe is keveredjen, akkor a tálját olyan helyre tedd, ahol nem botlik bele a többi cirmos!

Ilyen lehet például a fészer, a kazánház, a garázs vagy ha kutyád is van, aki jó barátságot ápol a cicáddal, akkor a kutyaház közelébe, így a kóbor macskák nem mernek majd odamenni. Illetve az is egy megoldás, ha a macska közelében maradsz, amíg falatozik, a maradékot pedig elteszed. 

Persze a kutyusod számára ne a macska nedves eledelét add, mert az nem neki való! Számára nézelődj a Kutyakajás oldaláról jó minőségű nedves tápot, mint pl. Happy&Fit konzervjei

Gondoskodj a friss vízről is!

A macskának az élelem mellett vízre is szüksége van, ám nem túl szerencsés, ha pocsolyákból vagy esővizes hordókból kell lefetyelnie. Ezért az étel mellé mindig helyezz ki egy tálba friss vizet, amit minden egyes nap (nyáron akár naponta 2-3 alkalommal is) cserélj ki! 

A cica hamar megtanulja majd, hogy itt mindig friss hűsítő várja, így nem koszos vízzel fogja csillapítani a szomját.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés