Szükség van éjszakai fényre a gyerekszobában? (x)

A 4-5 éves gyerekek képzelete egyre élénkebb lesz, és egyre inkább olyan félelemei keletkeznek, amelyekről felnőttként úgy hisszük, semmi értelmük. Az egyik leggyakoribb a sötéttől való félelem. Teljesen természetes, hiszen a fejlődés egyik lépcsőfoka.

A sötétségtől majdnem minden második gyermek fél ebben a korban, és mindez valóságos, mert sötétben nem látja az ismerős tárgyakat, a jól megszokott környezetét, amely megnyugtatja. A szorongás miatt minden hangra, neszre felkapja a fejét.

Vegyünk a gyermekünk szobájába éjszakai fényt, amely mellett biztonságban érezheti magát, és meleg, derengő fényt áraszt, így a gyermek látja az ismerős tárgyak körvonalait és megnyugszik. 

Hogyan használjuk az éjszakai fényt?

Fontos, hogy elalváskor és éjjel, a szükségesnél tovább már ne használjuk az éjszakai fényt. A fény ugyanis gátolja a melatonin termelődését. A legkisebb erősségű fény is átszűrődik a szemhéjon, ezáltal gátolva lesz a melatonintermelés. Csak teljes sötétségben tud a tobozmirigy megfelelően működni, mely az alvásért felelős hormont termeli. Az erős immunrendszerhez fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás.

Az Ekingnél kapható éjjeli fény praktikus megoldás, ha felébred a gyermek, akkor nem kell villanyt kapcsolni, ami teljesen felébresztené. Viszont nem javasolt egész éjjel bekapcsolva hagyni semmilyen fényforrást sem, csak amikor szükség van rá. Amikor elaludt a gyermek, kapcsoljuk ki. A legjobb megoldás az időzítővel ellátott, így ha esetleg elalszol meseolvasás közben, akkor 30-40 perc múlva magától kikapcsol az eszköz.

Segítség a gyermeknek

Az éjszakai fény főleg a gyermekszobák kiegészítője, hiszen ritka az olyan gyermek, aki ne félne a sötétben. Óvodáskorban szárnyal a fantázia, varázslatos gondolkodás jellemzi őket. Iskoláskor körül, amikor szükségessé válik az ágynemű méret, ágyneműhuzat váltása, általában csökken a sötétségtől való félelem, különválik a valóság a fantáziától.

A gyerekek akkor tudnak a leghamarabb és legkönnyebben elaludni, ha biztonságban érzik magukat, az éjjeli fény ebben segít nekik. Lágy fény, esti mese, anya, apa jó éjt puszija és már alszik is a kicsi. Ha a gyermeknek éjszaka ki kell mennie a mosdóba, elég az éjszakai fényt felkapcsolni a lámpa helyett, így nem megy ki az álom a szeméből. Legjobb, ha a gyermekkel együtt választjuk ki, nem biztos, hogy ami nekünk tetszik, az a csemeténknek is fog, csak olyat vegyünk, ami megnyugtatja. Az Eking weboldalán minden gyerkőc megtalálja a kedvencét.

A szülőnek is segíthet

Praktikus segítség a szülőknek az éjszakai irányfény, miután a gyermek elaludt, segít kijutni a szobából anélkül, hogy megbotlanánk az otthagyott játékokban. Ez főleg az olyan gyerekszobában nélkülözhetetlen, ahol csapásokon lehet csak közlekedni a játékok között.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés