Mi az a hitelbiztosítéki érték? (x)

A hitelbiztosítéki érték kifejezést már biztos te is hallottad már. Leginkább akkor kerül majd igazán a figyelmed középpontjába, amikor lakáshitelt szeretnél igényelni. Ez egy kiemelkedően fontos tényező, amire oda kellene figyelned neked is. Miért? Azonnal kiderül.

A hitelbiztosítéki érték fogalma

Amikor lakáshitelt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt veszel fel, a hitelintézetnek minden esetben ingatlanfedezetet kell felajánlani. Ennek a fedezetként felajánlott ingatlannak van egy értékbecslő által meghatározott hitelbiztosítéki értéke.

Ez jelöli azt a minimális értéket, amennyiért az ingatlan értékesíthető lenne akkor, ha a hitel nemfizetése miatt végrehajtásra kerülne sor. Ez az érték, ami az ingatlan forgalmi értékénél akár jóval alacsonyabb is lehet, mert a bankok gyors kényszerértékesítéssel számolnak, és olyan árral, amihez gyorsan hozzájutnak, ha a hitel törlesztése elmarad. Lényegében az ingatlanfedezet értéke kompenzálja a kockázatot.

A hitelbiztosítéki érték megállapítása

Az akolcson.hu lakáshitelek kalkulációja során kiderül minden, amit a hitelekkel kapcsolatban tudni kell. A hitelbiztosítéki érték megállapítási módja is, amit a forgalmi érték – azaz a vételár – alapján számolnak ki. A legtöbb esetben annak 70-90%-a szokott lenni, de ritkán akár 100% is lehet.

Milyen szempontok befolyásolhatják a hitelbiztosítéki értéket?

A hitelbiztosítéki értéket jellemzően a vételár alapján állapítják meg, de más szempontokat is figyelembe vesznek a kalkuláció során:

  • Hol helyezkedik el a fedezetként felajánlott ingatlan: a fővárosban vagy vidéken
  • Azon belül milyen a környezet – központi rész, város széle, szolgáltatások kiépítettsége
  • Milyen műszaki állapotban van – újszerű, elhanyagolt, felújításra szoruló
  • Milyen típusú építőanyagokból készült: tégla, panel vagy más építőanyag
  • Milyen értékesítési lehetőségekre lehet számítani

A hitelbiztosítéki értékek statisztikáit vizsgálva az a tapasztalat, hogy a fővárosban és a megyeszékhelyeken található ingatlanok előnyösebb feltételeket teremtenek. Itt a forgalmi értékhez képest 90% körüli a hitelbiztosítéki érték. Viszont ahogy távolodunk a nagyvárosoktól, úgy romlik a helyzet. A kisebb városokban a 80-85%, míg a falvakban és községekben alig éri el a 70%-ot a hitelbiztosítéki érték.

Mindez befolyásolja a felvehető hitelösszeget?

Sajnos igen. Ugyanis minél alacsonyabb a hitelbiztosítéki érték, annál alacsonyabb a kapható hitelösszeg is. Ezt még tovább súlyosbítja az, hogy a bankok a forgalmi érték maximum 80%-át finanszírozhatják. A biztonságra játszva a legtöbb pénzintézet nem megy el a “plafonig”, azaz általában csak 65-70% az, amit igénylőként megkaphatsz.

Hiteligénylőként még a procedúra elindítása előtt megtudhatod, hogy mekkora hitelbiztosítéki értékre számíthatsz. 150 m² alapterületet meg nem haladó ingatlanokra ugyanis lehet előzetes, úgynevezett statisztikai értékbecslést készíttetni, ami egyrészt olcsóbb, másrészt gyorsabb is, mint a hagyományos módszer. Élj vele te is!

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés