Erre figyelj lakáshitel-felvételnél (x)

A lakáshitel felvétele sokaknak kínál remek lehetőséget arra, hogy saját otthonhoz jussanak. Hitel nélkül jó minőségű ingatlanhoz jutni ma már szinte senkinek nem egyszerű, sokan pedig befektetésként is kezelik a hitelre történő lakásvásárlást. Hogyan kerülhetők el a buktatók, és hogyan lehet sokat kihozni a hitelből? Lássuk!

A lakáshitelt csak lakóingatlanra lehet költeni!

Az első és legfontosabb szabály, hogy meg kell nézni, a kiválasztott ingatlanunk valóban lakóingatlan-e. Nyaralót, ipari épületet, rét/legelő besorolású telket például nem fogunk tudni lakáshitel-felvétellel vásárolni, hiába kedvezőbb ezeknek az ára, mint egy belterületi családi házé, építési teleké.

lakás, ingatlan

Hitelbírálat, önerő, hitelképesség

A bankoknak ma már kötelező legalább 20% önerőt kérni a vásárlás előtt. Ez egy 10 millió forintos ház esetében legalább 2 millió forint. A legtöbb pénzintézet ennél többet kér, vagy jelentősen kedvezőbb feltételekkel kínál hitelt, ha az ingatlan nagy százalékát sikerül saját erőből kifizetni.

Sokan másik ingatlant választanak a hitel fedezetéül, például a szülők házát, vagy családi ház vásárlásakor a férj “legénylakását”. Ilyen esetekben jó tudni, hogy a bankoknak szintén lehetnek elvárásaik. Vályog- és könnyűszerkezetes épületekre például nehéz így kölcsönt felvenni, mert ezek minimális értéke sokszor nem jelent elég fedezetet a bank számára.

Nem mindegy az sem, ki mennyi jövedelemmel rendelkezik. A JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) azt mutatja meg, az adós nettó bevételének mekkora százaléka a havi törlesztőrészlet. A bankok és szabályok is megadnak egy felső értéket: nem lehet például a jövedelem 90%-át csak törlesztésre fordítani. A törlesztésbe minden felvett kölcsön beleszámít. Tehát még a hitelkártya kerete vagy egyes áruhiteleké is.

Vásárlás előtt érdemes pénzügyi tanácsadóhoz fordulni, vagy több intézetet felkeresve tájékoztatást kérni a lehetőségekről.

Ügyelj a likviditásra!

Sokan az összes megtakarításukat a lakás vásárlására fordítják. Ez azonban veszélyes is lehet. A törlesztőrészlettel terhelt fizetésből nehéz lehet félretenni a nagyobb kiadásokra, mint amilyen a mosógép javítása vagy az autóvásárlás lehet. Emiatt sokszor újabb hitel felvételére kényszerülnek, vagy felesleges kompromisszumot kell kötni.

Érdemes figyelni rá, hogy valóban csak annyi és olyan hitelt vegyünk fel, amennyit kisebb áldozatok árán törleszteni is tudunk. Az Ingatlannet.hu oldal rengeteg független ingatlanajánlatot gyűjt, ezek között jó eséllyel találunk olyat, amely nem jelent túl sok kompromisszumot minőség terén, de a törlesztő sem okoz gondot a hónap végén.

Bár a hitelfelvételtől sokan tartanak, a jól kiválasztott lakáshitel nem jelent felesleges terhelést, sőt, a segítségével akár anyagi haszonra is tehetünk szert.

(x) Hirdetői tartalom

Gyorsan pénzre van szükséged? Itt a megoldás (x)

Mindenkivel megesik olykor, hogy belefut egy nagyobb kiadásba, ami ráadásul határidőhöz kötött. Mindannyiunkkal megesik, hogy sürgősen szükségünk van egy kis (vagy egy kicsit több) pénzre. Mint már szinte mindenre, erre is van megoldás, a pénzintézetek felismerték az emberek ezen igényét. Gyorskölcsön formájában szállítják a megoldást a megszorult ügyfeleknek. Ebben a cikkben átvesszük a gyorskölcsönök legfőbb jellemzőit, hogy te is könnyebben dönts, melyiket veszed igénybe, ha majd esetleg megszorulnál.

Mi is az a gyorskölcsön?

A gyorskölcsön, ahogy a neve is mutatja, egy gyors kölcsön. De tényleg, ez a legfőbb tulajdonsága amellett, hogy egy személyi kölcsönt takar a megnevezés. Mivel kifejezetten azoknak lett kitalálva, akik gyors megoldást keresnek, ezért kézenfekvő, hogy a gyorsaság lesz a fő erénye.

Így ha szinte azonnal van szükséged egy kis pénzre, nem is lesz kérdés, hogy mit kell elsőként keresned. Ugyanakkor ez a gyorsaság valamelyest az árazás rovására megy. Nyilván egy szinte azonnal folyósított kölcsön esetén megnőnek a költségek, meg kell fizetni a gyorsasági felárat.

Legalábbis általában, de vannak már olyan gyorskölcsönök, melyek THM-je (teljes hiteldíj mutatója) megközelítőleg annyi, mint egy mezei személyi kölcsöné.

Hogyan szűröm ki a legjobb ajánlatot?

Úgy, hogy meghatározod, hogy számodra mi a legfontosabb ennél a hiteligénylésnél. A gyorsaság a fontosabb vagy a hitel költsége. Ennek megfelelően tudsz továbbhaladni pl. azzal, hogy megnézed a banknavigator.hu gyorskölcsön kínálatát, és a gyorskölcsönjeik feltételeit.

Amennyiben a gyorsaság a legfontosabb számodra, akkor válaszd a leggyorsabban folyósításra kerülő hitelt. Korábban a pár nap alatt folyósított hitelek is extrém gyorsnak számítottak, manapság viszont már vannak olyan gyorskölcsönök, melyeket akár egy óra alatt is folyósítanak. Persze nem ez a legjellemzőbb, de az aznapi vagy az egy napon belüli folyósítás teljesen reális.

bank

Ha viszont a hitel költségei a mérvadóak, akkor a számodra legjobb ajánlat megtalálásához alapvetően a THM-et kell megvizsgálni. Minél alacsonyabb, annál olcsóbb a hitel, annál kevesebb ráfizetéssel kell visszatörleszteni a felvett összeget.

Bármelyik is fontos számodra, érdemes olyan feltételeket is figyelni, hogy heti vagy havi törlesztésű-e a hitel, illetve hogy mekkora a maximális igényelhető hitelösszeg.

Mik a feltételek?

Alapvetően a gyorskölcsönök igénylési feltételei megegyeznek egy személyi kölcsön igénylési feltételeivel. Nyilván kell a 18 életévet betöltött életkor, de fontos az is, hogy megfelelő összegű igazolt jövedelemmel rendelkezz. Bár a jövedelem igazolásának ellenőrzésétől el tudnak tekinteni egyes pénzintézetek. Persze csak akkor teszik ezt meg, ha már ügyfelük vagy, és megvannak az adataid a rendszerükben.

Bármennyire is sietős, mielőtt döntenél, nézd át és hasonlítsd össze a kínált hiteleket!

(x) Hirdetői tartalom

Miként zajlik a hiteligénylés folyamata egy megbízható szolgáltatónál?

A hiteligénylés folyamata ideális esetben kényelmes, gyors és igencsak hatékony. Ugyanis csakis így lehet megoldani, hogy a szükséges pénzösszeghez minél hamarabb hozzáférjünk. A cikk keretei között egy konkrét pénzintézet példáján keresztül mutatjuk be a hiteligénylés folyamatának optimális felépítését. (x)

Olvass tovább

Mi a különbség a hitel előtörlesztés és a végtörlesztés között? (x)

A már meglévő hitelünk esetén lehetőségünk van a futamidő alatt az előtörlesztésre vagy a végtörlesztésre. Legyen szó akár fedezettel rendelkező, akár fedezetlen, lakáscélú vagy szabad felhasználású kölcsönről, van lehetőségünk egészben vagy részben visszafizetni.

De tudjuk-e, hogy mi a különbség az előtörlesztés és a végtörlesztés között, és hogy melyiket érdemes választani? Ebből a cikkünkből kiderül!

Olvass tovább