Mi a különbség a hitel előtörlesztés és a végtörlesztés között? (x)

A már meglévő hitelünk esetén lehetőségünk van a futamidő alatt az előtörlesztésre vagy a végtörlesztésre. Legyen szó akár fedezettel rendelkező, akár fedezetlen, lakáscélú vagy szabad felhasználású kölcsönről, van lehetőségünk egészben vagy részben visszafizetni.

De tudjuk-e, hogy mi a különbség az előtörlesztés és a végtörlesztés között, és hogy melyiket érdemes választani? Ebből a cikkünkből kiderül!

Milyen lehetőségeink vannak a hitelünk visszafizetésére?

Legyen az lakáshitel, személyi kölcsön vagy egyéb, fix végű banki kölcsön, tőkét és kamatot is fogunk fizetni. Minél nagyobb összeget vettünk fel, annál magasabb lesz az utána fizetendő kamat mértéke, ezáltal pedig a havi törlesztőrészlet is. De amikor aláírtuk a hitelszerződést, tudtuk, hogy mekkora összeggel és hány éven keresztül kell törlesztenünk.

boldog pár

Ha tehát minden hónapban határidőre törlesztünk, akkor a futamidő végével vissza is fizetünk mindent, megszűnik a kölcsönszerződésünk.

De vajon van-e lehetőségünk előrefizetni? Ha például sikerült megspórolnunk egy nagyobb összeget, vagy ha örököltünk, ha ingatlant adtunk el, vagy már forrásból pénzhez jutunk? A végtörlesztés és az előtörlesztés is kiváló lehetőség, hogy csökkentsük, vagy akár meg is szüntessük a kintlévőségünket.

Előtörlesztés? Végtörlesztés? Mik ezek és hogyan működnek?

A különbség az, hogy előbbinél a futamidő során egy nagyobb pénzösszeget fizetünk be, ami csökkenti a tartozásunkat, ezáltal lerövidül a futamidőnk. Utóbbi pedig annyit takar, hogy a teljes fennálló tartozásunkat visszafizetjük még a futamidő lejárta előtt, így megszűnik a további fizetési kötelezettségünk.

Ezt kell tudni az előtörlesztésről

Egy előtörlesztés során a befizetésünk által lecsökkentjük a tőketartozásunkat. Ezzel csökkenni fog a fizetendő kamat összege is. Ha ez megtörtént, dönthetünk, hogy a havi törlesztőrészleteket akarjuk-e csökkenteni, vagy az változatlan maradjon és a futamidő csökkenjen-e le.

A legtöbb pénzintézetnél a havi részlet kétszereséig évente egyszer díjmentes az előtörlesztés. Ha ezt meghaladjuk, akkor szerződésmódosításra lesz szükség, ami az előtörlesztett összeg 0,5-2%-ának befizetésével jár.

Egyik típusnál sem fix díjról beszélünk, mivel ez szerződésenként is eltérő lehet. Azonban nem lehet magasabb a díja, mint a fennálló kamat mértéke. Érdemes kiszámolni előre, hogy megéri-e, mert érdemes lehet inkább egy jó befektetést keresni.

Ha ilyen szándékunk van, akkor jelezzük előre a bankunknak, hogy mikor és mekkora összeget kívánunk előtörleszteni. És számoljunk a felmerülő plusz költségekkel is.

Ezt kell tudni a végtörlesztésről

A nagy különbség az előtörlesztéshez képest, hogy végtörlesztés esetén a teljes tartozásunkat kifizetjük, így megszűnik a szerződésünk. Ez esetben is számolnunk kell plusz költségekkel, melyről tájékoztat a bankunk, ha jelezzük szándékunkat.

Ha van lehetőségünk rá, mindenképp fontoljuk meg az egyiket, mert jelentősen csökkenteni tudjuk a hitelünkre megfizetett kamatok mértékét.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés