Mit érdemes tudni a fertőző betegségekről? (x)

Milyen tünetei lehetnek a fertőző betegségeknek? Mely szakterületet érinti ez az egészségügyi probléma? Mi történik a szakrendelésen? Hogyan lehet megelőzni és kezelni a fertőző betegségeket? Mikor kell mindenképpen felkeresni a szakorvost? Az alábbiakban minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

Mely szakterületet érinti ez az egészségügyi probléma? A fertőző betegségekkel az infektológia foglalkozik. Több orvosi szakterület együttműködésére van szükség a fertőző betegségek diagnosztizálásához, hiszen érinthetik az egész szervezetet, illetve valamennyi szervrendszert, illetve szervet. A diagnosztizálás kifejezetten összetett feladat ebben az esetben.

Milyen gyakori tünetei lehetnek a fertőző betegségeknek? 

A fertőző betegségek tünetei rendkívül változatosak, ide sorolható például a láz, a hányinger, a hasmenés, a bőrkiütés, a légúti tünet és a nyirokcsomó-gyulladás. Természetesen nem kell minden esetben infektológushoz fordulni. Azonban ha a lázas betegség hetek óta tart, és az okra a fizikális és a laboratóriumi vizsgálatok nem adtak magyarázatot, mindenképpen érdemes felkeresni egy infektológust a Belvárosi Orvosi Centrumban.

Abban az esetben is fel kell keresni a szakorvost, ha kiütések is jelentkeztek a lázas állapot mellett, és a tünetek jelentkezését járvány sújtotta területen történő tartózkodás vagy trópusi utazás előzte meg.

Mi történik a szakrendelésen?

Az infektológus feladata a betegséget okozó kórokozó megtalálása, beazonosítása és elpusztítása. Természetesen mindeközben a szakorvos szem előtt tartja, hogy a szervezetben ne tegyen kárt. A megfelelő kezelés kiválasztásához elengedhetetlen az alapos kórelőzmény felvétele, a laborvizsgálat és a fizikális vizsgálat.

Ezt követően kerül sor az ellenanyag-vizsgálatokra és a bakteriológiai tenyésztésre. Ezek együttesen mutatják meg a különféle fertőző betegségek meglétét. Minden említett vizsgálatra szükség van a kórokozó megtalálásához, beazonosításához és elpusztításához. 

Hogyan lehet kezelni a fertőző betegségeket?

A legtöbb fertőző betegség esetében a szakorvos célja, hogy a szervezet károsítása nélkül pusztítsa el a kórokozókat, miután megtalálta és beazonosította azokat. Ma már hatékony gyógyszeres kezelés alkalmazható a vírusos, a bakteriális és az egyéb kórokozók által előidézett fertőző betegségek ellen.

Természetesen más betegségekhez hasonlóan, ebben az esetben is fontos szerepet kap a megelőzés, mely leginkább a megfelelő védőoltások beadásával érhető el egyszerűen. Köszönhetően az orvostudomány rendkívül gyors fejlődésének, ma már számos betegség ellen létezik megbízható vakcina. Ennek köszönhetően napjainkban a fertőző betegségek jelentős része teljes egészében kivédhető. A fertőző betegségek esetében is érdemes a megelőzésre figyelmet fordítani.

(X) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés