A sérült bélflóra: hogyan állítsuk helyre? (x)

Sokan nincsenek tisztában a bélflóra szerepével és testünkben betöltött fontos funkciójával. Pedig ha tudnák, hogy hogyan hat az egészségünkre és a jó közérzetünkre, akkor sokkal jobban odafigyelnének az életmódjukra. Mit kell tudni a kérdésről? Nézzük!

Mi az a bélflóra?

A bélflóra az emberi emésztőszervek belső nyálkahártyáján található élőlények összessége. Baktériumokat, vírusokat és gombákat értünk alattuk, melyek akár 2 kg-ot is nyomhatnak. Emellett 40 baktériumfaj is alkothatja magát a bélflórát. Fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy minél változatosabb legyen a mikrobiom összetétele – ez a bélflóra másik elnevezése.

Miért fontos a megfelelő összetétel? A patogén, azaz betegséget okozó baktériumok háttérbe szorulása miatt, valamint a minél egészségesebb emésztés miatt is számít ez. A jó állapotban lévő bélflóra tudja csak hatékonyan ellátni az immunrendszer védelmét.

Honnan tudhatom, ha sérült a bélflórám?

Egyrészt bármilyen antibiotikum kúra rossz hatással van az emésztőrendszerre. Roncsolja a bélbaktériumokat. Ilyenkor a jó baktériumok és a patogén baktériumok egyaránt elpusztulnak. A kiirtott jó baktériumokat probiotikumok segítségével kell újraszaporítani a szervezetben. A kívülről bevitt probiotikumok azonban akkor életképesek, ha sok rostot kapnak, azaz ilyenkor egészségesen, pontosabban rostban gazdagon kell étkeznünk.

 Activefiber shake

Nem csak az antibiotikum kúra hathat így a szervezetre. A meggondolatlan étkezés, a rostszegény életmód, a sok stressz mind rossz hatással vannak az emésztésre. Nem kell a húsnak lennie a középpontban, rostban gazdag zöldségek, hüvelyesek is fontos szerepet kaphatnak az étkezésünkben. Vagyis fontos szerepet kell kapniuk, ugyanis ha ez nem így van, akkor esély van arra, hogy nincs jó állapotban a bélflóránk.

A rossz közérzet, a gyakori puffadás is jelezheti ezt. Általában egy modern ember több mint 30%-kal kevesebb rostot fogyaszt, mint amennyire szüksége lenne.

Milyen betegségeket válthat ki a bélflóra sérülése?

Amikor valaki sokszor puffad fel, rossz a közérzete és lassú az emésztése, akkor gyanakodhat arra, hogy nincs minden rendben a bélflórájával. Az is jelezheti ezt, ha minden próbálkozása ellenére nehezen, vagy nem tud fogyni.

Napjainkban azonban számos gyulladásos betegséget kötnek össze a bélflóra rossz állapotával. De néhány autoimmun betegség, sőt, a cukorbetegség is oka lehet a rossz állapotú mikrobiomnak. Éppen ezért érdemes elolvasni az activé FiberShake bélflóra regeneráló tippjeit, ha minél könnyebben és gyorsabban szeretnénk megoldani a problémát.

Érdemes sok rostos ételt fogyasztani, odafigyelni az életmódunkra, ha a bélflóránk regenerációra szorul. A rostban gazdag étkezés, a megfelelő folyadékbevitel, a tudatos étkezés és a megfelelő mennyiségű mozgás sokat segíthet ebben.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés