Párkapcsolati problémák és azok megoldása (x)

Amikor az egész világ folyamatos rohanásban van és állandó változás vesz minket körül, nehéz megállni egy pillanatra. Pedig ahhoz, hogy jól működő párkapcsolatunk lehessen, szükségünk van időre és elmélyülésre is.

A párunkat akkor fogjuk igazán jól ismerni, ha sokat beszélgetünk és elmeséli a gyerekkorát, emlékeit és tapasztalatait. Ha képes megnyílni, a jó és a rossz emlékeket egyaránt felidézni. A kölcsönös kitárulkozás erősebbé teszi a bizalmat, segít, hogy jobban megérthessük egymást és valódi, mély kapcsolatot alakít ki köztünk.

Ezek a dolgok azért is fontosak, hogy később, gyermekeink nevelésekor a segítségünkre legyenek. Az átélt élmények meghatároznak minket és hatással vannak arra, akik ma vagyunk. Így enélkül egyszerűen nem is érthetjük és ismerhetjük meg igazán a párunkat.

Feszültség a párkapcsolatban

A kiegyensúlyozott párkapcsolathoz nem csupán a mély kapcsolat szükséges, hanem az is, hogy leszámoljunk a „Boldogan éltek, míg meg nem haltak” szlogennel. Hiszen minden kapcsolatban előfordulnak időnként viták, feszültségek. A kérdés tehát nem az, hogy élhetünk-e ezek nélkül, hanem az, hogy mit tudunk kezdeni velük?

Ahhoz, hogy problémamegoldóan kezeljük a helyzetet, mindenképp szükségünk van arra, hogy valóban jól ismerjük a párunkat, s persze némi önismeret is nagyon hasznos ilyenkor. Az ilyen helyzetek kezelésében gyakori, hogy a családból hozott mintákat hordozzuk magunkkal, s ezek megakadályoznak a konstruktív problémamegoldásban. Ha tisztában vagyunk ezekkel, akkor képesek leszünk felhagyni a játszmákkal és hatékonyan kezelni a problémákat.

Néha még így is felgyűlnek a dolgok…

Ha nem sikerül nyitni egymás felé, ha azt érezzük, hogy a másik valamiért nem képes meghallani azt, amit valóban mondani szeretnénk, illetve ha sikerült olyan sok bosszúságot és sérelmet összegyűjtögetnünk, hogy már nem látunk ki a problémák mögül, akkor nyújt segítséget az Online pszichológiai tanácsadás szolgáltatása, a párterápia.

A párterápia megfelelő kereteket biztosít ahhoz, hogy még az ehhez hasonló nehéz körülmények közepette is képesek legyünk arra, hogy valóban meghallgassuk egymást. A terápia során lehetőséget kapunk arra, hogy megértsük a veszekedések mögötti valódi okokat, és egymáshoz közelebb kerülve megismerjék a párok egymás legmélyebb érzelmi szükségleteit és vágyait.

Továbbá fejlesztik kommunikációjukat és megtanulják, hogy milyen módon mutathatják ki egymásnak, hogy „Szeretlek!”. A párterápia alapvető célja, hogy mélyebb, valódi kapcsolat alakuljon ki a pár tagjai között, hogy végül boldogabb kapcsolatban élhessenek mindketten.

Természetesen az is előfordul, hogy a pár egyik, vagy adott esetben mindkét tagja rádöbben, hogy nem szeretnék tovább együtt folytatni az életüket. Ilyenkor a terápia abban is képes támogatni a feleket, hogy úgy váljanak el egymástól, hogy ne a harag domináljon, hanem képesek legyenek valóban elengedni egymást, megélve az elszakadással járó érzéseket.

A párterápia minden olyan párnak ajánlott, akik úgy érzik, hogy eltávolodtak egymástól, hogy magányosan élnek egymás mellett, vagy úgy érzik, hogy elakadtak valamilyen probléma megoldásában.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés