Fejlesztőjátékok a gyerekszobában (x)

A gyerekek idegrendszeri érése megkezdődik az anyaméhben, és hosszú éveken át folytatódik. Ha ez a folyamat zavartalanul megy végbe, akkor könnyebben elkerülhetőek a viselkedési és tanulási nehézségek. Az idegrendszeri fejlődést mi magunk is elősegíthetjük, méghozzá tulajdonképpen észrevétlenül.

A gyerekekre nagyon jó hatással vannak a különféle mozgásos játékok. Épp ezért fontos, hogy minél több időt töltsenek a kicsik aktív tevékenységekkel. Ezt a legkönnyebb kültéren megoldani, azonban a gyerekszoba is válhat játszótérré.

A váltott mozgás jelentősége

Amikor a kisbaba mozgásfejlődése látványosan beindul, meghatározott mérföldköveket ér el. Legalábbis ideális esetben ez történik. A nagymozgások közül a kúszás és a mászás nagyon fontos lépései a haladásnak. Ezek a mozgásformák ugyanis nem csupán a baba helyváltoztatását hivatottak lehetővé tenni.

Azzal, hogy a kicsik kezei és lábai oldalanként felváltva mozdulnak, hatást gyakorolnak az agyra is. A két agyfélteke között létfontosságú idegpályáknak kell kiépülnie és erősödnie a gyerekek növekedése alatt. Ennek pedig a legjobb módja a kúszás, a mászás és más váltott kar-láb mozdulatsorok.

Észrevétlen fejlesztés a gyerekszobában

A legegyszerűbben otthoni környezetben oldhatjuk meg a gyerekek korai fejlesztését. Ez tulajdonképpen szabad játék, amely jó hatással van a kicsik előrehaladására. Kiváló eszközöket vásárolhatunk, hogy mindennap gyakorolhassák a gyerekek a fontos mozdulatokat.

baba

Egy szobai méretű csúszda tartósan nyújt remek szórakozást a legkisebbeknek is. A móka mellett rendkívül jól fejleszti a gyerekeket, a létrán való felmászás ugyanis épp azt a váltott mozgás igényli, amely építi az idegi kapcsolatokat.

Tedd teljessé a mókát egy labdamedencével

A csúszdázás önmagában önfeledt perceket ad a csemetéknek. Azonban tovább fokozhatjuk az élményt, ha beszerzünk egy labdamedencét. Ezek a puha, merev falú tartályok változatos színű kislabdákkal tölthetőek meg. A csúszdából ide huppanó gyerekek biztosan nagyon jól érzik majd magukat játék közben.

S ha már fejlesztésről van szó, a kislabdák mellett sem mehetünk el szó nélkül. Ezeknek a műanyag golyóknak a megfogása, eldobása, elkapása koncentrációt igényel. A gyerekeknek egyszerre kell a szemüket és a kezüket is használniuk, amikor labdával játszanak. Vagyis ezekkel a játékokkal a szem-kéz koordináció is kiválóan fejleszthető.

A ringató mozgás csodája

A kismamák, miközben sétálnak, akaratlanul is ringatják a kisbabájukat a pocakban. Ez a fajta mozgás ugyancsak rendkívül jól fejleszti az idegrendszert. Épp ezért érdemes tovább folytatni a ringatást, miután a pici megszületett.

Ezt nem csupán karba vétellel tehetjük meg. Már kisbabák számára is vásárolhatunk beltéri hintát, amelyben fekve helyezkednek el. A nagyobb gyerekek esetében is fontos, hogy minél többet hintázzanak. Az előre-hátra lengő mozgás pozitívan hat a fejlődésükre.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés