Az OSB lapok terhelhetősége meghatározó tulajdonságai alapján (x)

Az OSB lap méltán örvend nagy népszerűségnek az építőanyagok piacán, mivel számos olyan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amely megkönnyíti használatát és a vele történő munkavégzést egyaránt, nem is beszélve nagyfokú terhelhetőségéről. Leginkább a könnyűszerkezetes házak és faházak egyik fő és elengedhetetlen alapanyagaként szolgál egyszerű és gyors felhasználhatóságának, valamint kiváló szilárdsági mutatóinak köszönhetően.

Mi az az OSB lap?

Az OSB megnevezés egy angol eredetű mozaikszóból származik: Oriented Standard Board, amelynek jelentése magyarul: irányított szálelrendezésű lap. Ez a megnevezés természetesen az alapanyagára és szilárdságát biztosító különleges anyagszerkezetére utal, amely háromrétegű erdei fenyű, melyet faforgácsokból ragasztással egyesítenek. A forgácsok helyzete adja az OSB lap egyediségét, mivel a középső rétegben a hosszoldalra merőlegesek, a szélső rétegben pedig azzal párhuzamosak. Mindazok után, hogy a hánycsarabokat egymáshoz képest merőleges szálirányban egymásra terítették, magas hőmérsékleten és nagy nyomáson egy présgép segítségével folyékony műgyantával összeragasztják.

osb

A gyártás folyamatának és az alapanyagoknak köszönhetően az OSB lapok létrehozása nem csak olcsó, hanem környezetbarát is, mivel maradék anyagokból készül. Ennek köszönhetően a lapok megfelelő keménységűek és kifejezetten jól terhelhetők, így a már kevésbé vastag OSB-t is gyakran alkalmazzák raklapként, vagy pedig nagyobb rakományok szállításához szükséges strapabíró ládákat készítenek belőle.

Az OSB lapok jellemzői és terhelhetősége

Különböző vastagságú OSB lapok léteznek, amelyek különböző felhasználhatóságról adnak tanúbizonyságot. Létezik 6, 8, 10, 12, 15, 18 és 22 mm, de akár 30-40 mm-es vastagságú változata is, amelyek teherbírása extra nagy, így ritkább alátámasztással is kiválóan funkcionálnak. Amennyiben szeretne megismerkedni az OSB lapok felhasználásának sokszínűségével, vagy szeretné beszerezni az Önnek legalkalmasabb építőanyagot, akkor keresse fel az OSB Futár weboldalát, ahol kedvére válogathat számos termék közül. Az OSB lapoknak nagy terhelhetőségük mellett számos előnyük van, mint például a könnyű megmunkálhatóság, a jó szögtartó tulajdonság vagy a remek vízálló képesség.

Mindezen felül egyszerűen festhető fára ajánlott festékkel vagy lakkal. Ellenáll az időjárás viszontagságainak, és abban az esetben is megtartja merevségét és szilárdságát, ha nedvesség éri. Az OSB hallatán a legtöbb embernek az első gondolata a könnyűszerkezetes házak, azonban emellett számos területen felhasználható. Segítségével válasz- vagy tartófalak alakíthatók ki, külső és belső felületek burkolására egyaránt alkalmas. Szerepet játszik az energiahatékonyság elérésében, mivel kiváló hőszigetelési értékkel bíró falakat lehet segítségével létrehozni. Építhető belőle ideiglenes kerítés, megalkothatók különböző kerti bútorok vagy kisházak is.

(x) Hirdetői tartalom