Mik a tudnivalók, ha az autópálya-matrica átírására kerül sor? (x)

Az autópálya-matrica egy fontos kelléke az autóval történő utazásunknak, akkor is, ha ritkán vesszük igénybe, pl. az éves nyaralásainkkor, de akkor is, ha rendszeresen használjuk, mert munkánk miatt szükségünk van a matricára szinte minden nap.

Az autópálya-matrica átírása

Bizony nagy bajban lennénk, ha nem lehetne átírni az autópálya-matricát, de szerencsére nincs ilyenről szó. Magyarországon mindegyik kategóriájú autópálya-matrica átíratható. Az idei, 2023-as autópálya matrica árakat az Autopalyamatrica.hu weboldalon tételesen lehet tanulmányozni.

telefonáló férfi

Számos eset felmerülhet, amikor indokolt az átírás, és minden alkalommal megvan az ahhoz tartozó eljárásmód, amely segíti a matrica tulajdonosát a gyors ügyintézésben. Lehet ez egy személygépjármű tulajdonváltozása, de előfordulhat lopás vagy az autó totálkára is.

Hol tudjuk intézni?

Fontos információ, hogy bármi is az az indok, ami miatt a matrica átíratására kell, hogy sor kerüljön, minden esetben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató, azaz a NÚSZ Zrt. az illetékes, tehát fel kell keresnünk ennek a szervezetnek az ügyfélszolgálati irodáját. Ezt viszont megtehetjük személyesen, de akár online, e-mailben vagy telefonon is kérhetünk segítséget.

Az átírás költsége 1.470 Ft minden alkalommal, függetlenül az ügymenet fajtájától. Az ügyintézés sem bonyolult, viszont amivel tisztában kell lenni, hogy az egyes eljárásokhoz milyen dokumentumok beszerzésére és beadására van szükség.

Ezekkel kapcsolatosan is mindent megtalálhat az Autopalyamatrica.hu oldalon. Ajánlott már előre tájékozódni, és ha van kérdésünk, akkor azzal fordulni az illetékes szervhez.

A leggyakoribb átírási típusok

Egyik járműről a másik járműre történő matricaátírás esetén az eredeti ellenőrzőszelvény megléte mellett természetesen szükség van mindkét jármű forgalmi engedélyére is. Ha csak egy rendszámcsere miatt szükséges az átírás, azaz nem változik az autó tulajdonosának vagy üzembentartójának sem a személye, akkor igazolni kell valamilyen módon, hogy ténylegesen létrejött a rendszámtábla cseréje.

Amikor az autó eladására kerül sor, akkor igazolni kell az eladás megtörténtét és az eredeti vásárlási szelvény mellett az új jármű forgalmi engedélyét is fel kell mutatni. Ha a jogviszony nem az eladás, hanem más esemény miatt szűnik meg, akkor azt kell igazolni a megfelelő okiratokkal. Ha valamit elírtunk, akkor ugyanezeket kell magunkkal vinnünk, de tudnunk kell, hogy ilyenkor karakterenként 1.470 Ft a javítás díja.

Különleges esetek

Előfordulhat, hogy az autót ellopják vagy olyan balesetet szenved, hogy totálkáros lesz. Ilyen esetekben a káreseményről kell egy igazolás, amit vagy a rendőrség vagy a biztosító tud átadni, illetve az új jármű forgalmi engedélye. Amennyiben valamilyen útszakaszon megszűnik a pályadíj-fizetési kötelezettség, akkor kérvényezhető a visszafizetés. Erre is oda kell figyelni, mivel ez nem automatikusan történik.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés