A japán esernyőktől a PPC marketing kampányokig (x)

Sokat és sokan vitatkoznak arról, hogy tényleg a XVII. századi Japánban használtak-e először a mai marketingkampányokhoz hasonlót. Tény, hogy reklámajándékokat – olajos papírból gyártott esernyőket – osztogattak egy márkanévvel, és színházi előadásokon fizettek szintén kifejezetten a márka nevének említéséért.

Egy biztos, a célzott kampányokkal már nagyon régóta próbálják a gyártók és a kereskedők a portékáik eladását és ismertségét növelni. Ám elég sokat kellett arra várni, hogy az egyes kampányok hatékonyságát egzakt módon lehessen mérni. Ám jött a Google Adwords és egy csapásra szinte felfordult a világ.

Rengeteg fontos információhoz juttat

A PANDORANT marketing stratégiáról szóló blogbejegyzésében igen sok fontos tényről olvashatsz, ha a marketing egyre dinamikusabban növekedő területébe kicsit jobban bele szeretnél merülni.

marketing kampány

A PPC jelentése “Pay Per Click”, azaz kattintásonkénti fizetés. Persze csak az online értékesítés területén értelmezhető ez a fogalom, ahol nem a hagyományos csatornákon keresztül történik a reklámozás és az értékesítés. És hogy miért kell fizetni? Azokért a kattintásokért, amelyekkel egy online hirdető, azaz például webáruház-üzemeltető vagy valamilyen online szolgáltató oldalára jut egy ügyfél egy hirdetési felületről. Ez jellemzően a Google Ads, a Facebook, a Twitter, a Yahoo, vagy egyéb más portálok.

Tehát csak akkor kell fizetnie a hirdetőnek, ha a kattintás a hirdetési felületen történt.

Segít jobb és megalapozottabb döntéseket hozni

Persze egy sima Facebook hirdetés önmagában még egyáltalán nem PPC kampány, hiszen először is alaposan át kell gondolni egy adott hirdetés nagyon sok elemét, hogy majd a lehető leghatékonyabb eredményt tudja produkálni.

Maga a PPC abban segíthet neked, hogy forintra pontosan kimutatható vele, hogy hány embert értél el és azok közül hányan kattintottak az oldaladra. A honlapod pontos adatokkal szolgál a napi látogatószámról és arról is, hogy melyik oldalról érkeztek. Igazán imponáló adatmennyiséghez juthatsz így a potenciális piacodról és lehetőséged is lesz arra, hogy beavatkozz, változtass, optimalizálj. Ezzel pedig sokkal jobban megtérülhetnek a hirdetési befektetéseid.

Fontos cél a megtérülés

Egy jó PPC kampányhoz persze elsősorban szakértelemre van szükség, valamint sok tapasztalatra, tesztelésekre és tökéletes technikai feltételekre is. Egyedül nem érdemes belevágni.

A CPC (Cost Per Click = kattintásonkénti költség) mérésével egy PPC kampány sikeressége meghatározható. Ha a CPC érték alacsony, akkor a reklám megtérülése, azaz a ROAS (Return on ad spend) ideális. A legtöbb professzionálisan előkészített és menedzselt PPC kampány pár hónap alatt is már nagyon komoly értékesítési eredményeket hozhat. Ez pedig a kiélezett versenyhelyzetben hatalmas üzleti előnyt jelent a legkülönfélébb piaci területeken.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés