A legintelligensebb juhászkutya a közkedvelt border collie (x)

A border collie értelmes, tanulékony kutyafajta, nem csoda, hogy egyesek a világ legokosabb juhászkutyájának tartják. Egy munkára termett kutyus, aki a mindennapok során nagyszerű társ is egyben. Ki ne akarna egy szófogadó, barátságos ebet, aki a gyerekeket is kedveli?

A szorgalmas és együttműködő juhászkutya

A Grandopet.hu border collie fajtaleírása alapján bemutatjuk az igen népszerű kutyust, aki számára a munka elengedhetetlen, és kimagasló intelligenciájának köszönhetően öröm tanítani. Kitérünk külső jegyeire és belső jellemvonásaira egyaránt, így könnyebben eldönthető, hogy kinek ideális ez a fajta.

juhászkutya

A szakterülete leginkább a juhnyájak őrzése, kitartó és buzgó jelleme hozzájárul ahhoz, hogy legfőbb céljaként a gazdijának való megfelelést tűzze ki. Igyekszik minden körülmények között tökéletesen teljesíteni, hogy lenyűgözze környezetét. Önálló, ugyanakkor együttműködő, ez nagymértékben megkönnyíti a nevelését. Természetesen a megfelelő tanítás mellett mentális és fizikai kihívásokat is igényel, ezt mindig tartsuk szem előtt.

Manapság már egyre elterjedtebb házi kedvencként való tartása, ez nem meglepő, hiszen lojális, és szófogadó eb. A bőséges mozgás mellett szüksége van a gazdival való közös tevékenységekre, játékokra, ügyességi feladatokra. Amennyiben nem támasztunk vele szemben elvárásokat, könnyen viselkedésbeli zavarok léphetnek fel. A nevelése kapcsán fontos, hogy ne csupán a kutyusnak tanítsuk meg az alapokat, hanem a kisgyerekeknek is a vele való helyes bánásmódot. Ragaszkodó, barátságos jellem, de nem öleb típus.

A border collie külső ismertetőjegyei

Közepes termetű pásztorkutya, izmos, arányos testalkattal, ebből kifolyólag dinamikus, mozgékony. Meleg tekintete azonnal magával ragad mindenkit, ami legfőképp a gazdájának szól. Munka közben éber, szigorú pillantással őrzi a felügyelete alá tartozó állatokat. Maximális odafigyelés és tökéletesség jellemzi a munkáját.

A kan marmagassága 48-55 cm, míg a szuka ennél kisebb, ideális testsúlya 13-22 kg.

Középhosszú és kissé rövidebb bundával is előfordul. Előbbinél sörényt, zászlót, nadrágot hoz létre a dús szőrzete. Az időjárással szembeni védelméről dús fedő- és aljszőrzete gondoskodik. Javarészt fekete-fehér színvariációja ismeretes, ugyanakkor többféle változat is elfogadott, de a fehér szín egyik esetben sem lehet a domináns.

A border collie tartása

Igényes fajta, ennek okán bundáját rendszeresen ápolni kell, amihez hozzátartozik a heti átfésülés és az alapos átnézés. Érdemes gondos figyelmet fordítani erre, mivel szőrzete könnyedén összegubancolódhat.

Főként gyakorlott kutyatartók számára javasolt, magas intelligenciája révén hamar felismeri a nevelési hibákat, és képes azt a maga előnyére fordítani. Kedveli a fizikai és szellemi igénybevételt, emiatt az aktívabb gazdi megfelelő, aki rendszeresen ellátja feladatokkal, és ügyel a tanulási vágyának kielégítésére. Nagyszerű társ egyedülállóknak és családoknak ez a lojális, engedelmes kutyus.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés