Te mit gondolsz a vályogról? (x)

Míg a múlt században nagyon nagy szerepet kapott az építkezések során a vályog, addig az 1980-as, 1990-es években meglehetősen sokat változott a megítélése ennek az anyagnak, és míg korábban nagyon jó szolgálatot tett a házak építése során, addig sajnos kezdett szitokszóvá válni, és a tehetősebb emberek drága téglából kezdték el a házaikat felépíteni.


Hogy minek volt „köszönhető” ez a változás, nem lehet pontosan megmondani, de nem feltétlenül jelentett ez jó irányt, ahogy ezt most már a harmadik évezred hajnalán látjuk is. Szerencsére manapság nagyon sok olyan ember van, aki a környezetére és a jövőnkre is szeretne vigyázni, így a vályog most már ki tudott törni a skatulyából, és egyre kevésbé értékelik alul.

Hogy miért szokás szuperépítőanyagnak hívni, arról a BIOKAY vályogvakolatok gyártói segítségével számolunk most be.

Miért szuperépítőanyag?

Mert egyetlen mesterségesen előállított építőanyag sem tudja felvenni a versenyt a természettel. A fa, a vályog és a természetes növényi hőszigetelések nem csak, hogy ugyanazt a célt szolgálják és érik el, mint a mesterséges építőanyagok, de fenntarthatóság szempontjából abszolút verhetetlenek.

Míg például a vasbeton, a tégla, a habarcs mind olyan anyag, amit nagy energiaráfordítással lehet lebontani, és újrahasznosíthatóságuk kétséges, addig a vályog szinte a végtelenségig újrahasznosítható, így akár ha el is bontunk egy vályogházat, az alapanyagot újra fel tudjuk használni. Hát kell ennél környezettudatosabb építőanyag?

Szerencsére a technika azért itt sem hagyta érintetlenül a fejlődést, így ma már akár előregyártott vályogfalakat is lehet vásárolni, sőt látszó elemként is fel lehet használni lakóházak építésekor!

vályogvakolat
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Mindenre megoldás?

Nyilvánvalóan nem lehet mindenre megoldás, hiszen tartófalakat továbbra sem lehet vályogból építeni, sőt akadnak olyan épületek, amelyeket csak téglából, azaz erős, szilárd anyagokból lehet megépíteni.

Felmerül a kérdés, hogy akkor miért építsünk vályogból? Mi mondja ki, hogy kinek „szabad”, kinek nem?

Természetesen semmi ilyen szabály nem létezik, a lelkiismeretünk, a környezettudatosságunk kell, hogy vezéreljen minket, és inkább azt a kérdést kell feltenni, hogy szükséges-e az újra nem hasznosítható, és csupán rombolással és zajszennyezéssel elbontható téglaépület, vagy elegendő esetleg a vályog, vagy épp a növényi részekkel megerősített, terhelhetőbb vályog.

Ha úgy érzed, tenni szeretnél azért, hogy a jövendő generációkat is élhető körülmények fogadják a Földön, akkor mindenképp tájékozódj behatóbban a BIOKAY vályogvakolatok termékeiről!

A jövő a vályogé és a miénk!

A környezettudatos építkezés napról napra fontosabbá válik, és ahogy kerülnek ki az építészeti egyetemről a fiatal generáció tervezői, ők már egészen más szempontok alapján tervezik a házakat.

Hogy mind a lakók, mind pedig a környezetük a lehető legegészségesebb, legtermészetesebb építőanyagok előnyeit élvezhessék, a természetes építőanyagok, mint amilyen a vályog is, elengedhetetlenül fontosak!

(x) Hirdetői tartalom

 

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés