Melyiket válasszuk: alumínium, üveg- vagy acélpalack? (x)

A megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitel elengedhetetlen. Különösen egy meleg nyári napon futás, túrázás vagy éppen egy sima séta közben is nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy mindig legyen nálunk egy üveg víz.

Az egyszer használatos palackok megvétele azonban amellett, hogy rendkívüli mértékben szennyezik a környezetet és a szervezetünket, még pénzkidobást is jelentenek.

A kulacs kiválasztása

Egy kulacs kiválasztásának számtalan szempontja lehet. Fontos lehet a nyak átmérője, a strapabírása, a hőszigetelő képessége, a súlya, a stílusa, végül a rendeltetése, hogy mihez szeretnénk elsősorban használni. Ha nem igazán tudsz dönteni, érdemes szétnézned az Elbon minőségi acélkulacsok, cseppmentes palackok, gyerekeknek szánt termoszok és egyéb flakonok széles kínálatában!

Acél

Az acél egy olyan vasötvözet, amely se nem oxidálódik, se nem lép kölcsönhatásba a benne lévő folyadékkal. Előbbi tényből következik, hogy a különböző savas energiaitalok vagy gyümölcslevek nem korrodálhatják, utóbbinak köszönhetően pedig nem változtatja meg sem az italok illatát, sem az ízét.

kulacs

Az acél nagyon sokáig, akár 12 órán át képes megőrizni a benne lévő meleg folyadék hőmérsékletét. A műanyaggal ellentétben tehát akár forró italok fogyasztásához is nyugodtan használhatjuk. Így könnyedén magunkkal vihetjük a kávénkat az irodába!

Az acél ellenálló az ütésekkel, karcolásokkal vagy éppen kopásokkal szemben. Szinte egyáltalán nem lehet elpusztítani, a legtöbb acél palackot akár mosogatógépbe is tehetjük. Emellett súlyra sem nehéz, simán magunkkal vihetjük bárhová, nem lesz nagy teher.

Alumínium

Az alumínium legnagyobb előnye az, hogy elmondhatatlanul könnyű és olcsó. Az acélhoz hasonlóan ez az anyag sem oxidálódik, így itt sem keletkezik kölcsönhatás a palack és az ital között. A gyártási folyamat során azonban nagyobb a környezetterhelése, mint az acélnak vagy az üvegnek.

Az alumínium nem minden fajta italhoz és nem minden hőmérséklethez használható. Vannak bizonyos savas italok, mint például a tej vagy az energiaital, amelyeket nem igazán szerencsés alumínium palackban tárolni. Ami pedig a hőmérsékletet illeti, kevésbé alkalmas egy forró tea tárolására, mint az acél.

Üveg

A palackokat tekintve az üveg nem tartozik a legnépszerűbb anyagok közé, mert meglehetősen nehéz. Másfelől viszont ez az az anyag, amely a legkevésbé lép reakcióba más kémiai vegyületekkel. Nem változtatja meg az összetételüket, és nem szennyezi azokat. Üveg alatt elsősorban boroszilikát üveget értünk, amely kiválóan alkalmas forró italok tárolásához is.

Az átforrósodás lehetősége azonban megvan, így könnyen megégethetjük magunkat, ha nem vigyázunk. Ezért ajánlott kívülről valamivel beburkolnunk azt, például szilikonnal, szövettel vagy bőrrel. Ezenfelül az üveg egy rendkívül környezetbarát megoldás, hiszen nagyon jól újrahasznosítható.

(x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés