Milyen téli gumi jó a közkedvelt Toyota Yarisra? (x)

A Toyota kiváló ár-érték arányú autókat dobott piacra a múltban, és még a nagy autóár-emelkedések ellenére is vannak olyan kocsijaik, amelyek megérik a pénzüket.

A Toyota Yaris az egyik legnépszerűbb négykerekűje a japánoknak, nem véletlenül. Egyedülállók, párok és kisebb családok számára is ideális választás lehet a legkülönfélébb úti célokra.

Miért olyan népszerű a Toyota Yaris?

A Toyota Yaris rendkívüli népszerűségét a kompaktságának és kedvező árának köszönhette sokáig. Az értéküket megőrző járművek közül mind a mai napig ez az egyik legészszerűbb választás, ha az olcsóbb új autók piacán keresgél az ember, a használt autók között pedig rengeteg megkímélt Yarist lehet találni.

Bármennyire is megbízható ez a modell, a téli időszakban a Yaris-tulajok sem úszhatják meg azt, hogy téli gumit szereltessenek fel. Persze alternatívaként még szóba jöhet a négyévszakos abroncs is, de alapvetően azért még mindig többségben vannak azok, akik maradtak a klasszikus nyári gumi-téli gumi variációnál. Az enyhe telek ellenére fontos méterek múlhatnak azon, ha fékezésről van szó, hogy milyen gumi van a kocsin. Adott esetben akár egy baleset elkerülését jelentheti a megfelelő téli gumi megléte.

Erre figyelj, ha a Yarisodra téli gumit teszel fel

Ha megengedheted magadnak, akkor feltétlenül új gumiabroncsot válassz. Ha erre nincs lehetőséged és használt garnitúrát veszel, vagy az autóvásárláskor kapsz gumikat a kocsi mellé, akkor legyél résen! Vizsgáld meg, hogy nincs-e sérülés az abroncson, nem repedezett-e a gumi. Az is lényeges szempont, hogy a teljes futófelületen megvan-e a 4 milliméteres profilmélység. A törvény ugyan engedi még az 1,6 milliméteres profilmélységet is, ám a szakemberek téli gumi esetén inkább a 4 millimétert szokták javasolni alsó küszöbszintként.

téli gumi

Toyota Yarisból négy generáció létezik. Az első az 1999-2005 közötti, a második a 2005 és 2011 közötti, a harmadik a 2011-től 2020-ig tartó, a negyedik pedig a 2020-tól tartó időszak. Nem feltétlenül jó minden Yarisra ugyanaz a gumi, de egy téli gumi keresővel kiderítheted, hogy milyen méretű abroncsra lesz szükséged. A forgalmi engedélyedben minden adatot megtalálsz, amire szüksége van a netes kalkulátoroknak.

Fontos a megfelelő guminyomás

Mindig ügyelj arra, hogy megfelelő legyen a nyomás Toyota Yarisod gumijaiban. A szenzoros gumik esetén egy felvillanó piktogram jelzi, ha valami probléma van a guminyomással. Télen 0,2 barral nagyobb nyomásnak kell lennie az abroncsokban, mint nyáron.

Ha nem vagy biztos abban, hogy mennyire kell felfújni a gumit, akkor azt könnyűszerrel ellenőrizheted. A Toyota Yarisok esetében általában a kesztyűtartót lenyitva vagy a bal első ajtónál találsz egy matricát, amire ráírták, hogy milyen értékek az ideálisak e tekintetben.

(x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés