Időtálló pompa és elegancia – az art déco titkai (x)

Aki látta a Chicago című filmet, annak nem kell bemutatni azt a fantasztikusan csillogó, charlestonnal és gyöngyös ruhákkal teli pompázatos miliőt, amit az art déco, a múlt század húszas és harmincas éveinek lakberendezési stílusa képvisel.

Akkoriban indult hódító útjára, és a mai napig a polgári luxus és jólét, az egzotikus anyagok használata és a kifinomult, mégis extravagáns megjelenés jellemzi. Abban az időben – az első világégést követően – „kinyílt a világ” az Egyesült Államok és Európa tehetősebb rétegei számára. Ők először jutottak el egzotikus tájakra. Az ott szerzett tapasztalatok, társulva az újonnan megismert és egyre szélesebb körben alkalmazott alapanyagokkal, olyan új elemekkel gazdagították a korszak lakberendezési palettáját, melyek máig ható varázzsal bírnak.

A turizmus előnyös hatása segítette berobbanását

A viktoriánus és a szecessziós stílus túldíszítettségét követően az utazások során látott legtisztultabb formák erősen hatottak. Tutanhamon sírját is 1922-ben fedezték fel és a fekete-afrikai, ázsiai és az ausztrál ihletésű dekorelemek is megjelentek az otthonokban. A letisztultabb formák erős hatását tapasztalhatjuk a kor bútorainál.

Ma is pont emiatt lehetnek annyira kedveltek a DODO webáruházban elérhető art déco kollekciók. Nagyon jól illenek a ma oly menő minimalista stílushoz, és napjainkban is változatlanul az eleganciát és a gazdagságot jelképezik. Az art déco stílusra még a futurizmus, a kubizmus és a modernizmus is erős befolyást gyakorolt.

Art deco stílus

Szélsőségek és ellensúlyok

Ha arra vágysz, hogy a lakásodban vagy egy-egy térben art déco miliőt varázsolj, számos lehetőség közül választhatsz. Ma is a gazdagságot sugallja az eredetileg is oly gyakran használt márvány, ébenfa, diófa és zebrano. Ezekkel a bútor alapanyagokkal nem tévedhetsz. Ezt fokozták még a múlt században a zebra- és cápabőr, valamint a ma már igazi egzotikumnak számító elefántcsont is.

A bársony, a selyem is igen kedvelt alapanyagok még ma is, hiszen szintén az exkluzív megjelenést erősítik. Bátran használd Te is ezeket az art déco hangulat megteremtéséhez. Az absztrakt levélminták, a sematizált állatmotívumok, cikkcakkok és trapézformák, mint dekorelemek is megjelenhetnek. Ne félj a szélsőséges árnyalatok használatától sem, ám a visszafogottabb bézs színekkel sem tévedhetsz. Ezek igazán jó ellensúlyt adhatnak a csillogó anyagoknak.

Játék a fénnyel és a burkolatokkal

Az art déco stílusban a világítás igazán kitüntetett figyelemnek örvend. Ki ne ismerné a csodás Tiffany lámpákat? Csillárok és asztali lámpák széles választékából lehet ma már szemezgetni. Érdemes kihasználni a fémfényű vagy matt, esetleg színes üvegből készült darabok varázslatos hangulatát. Igazán jól kiegészíthetik a masszívabb art déco bútorokat a feltűnő absztrakt mintás szőnyegek vagy a fekete-fehér csempeburkolat.

(x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés