Csökkentsük a páraszintet, hogy eltűnjön a penész (x)

Régi otthonokban és új építésű lakásokban egyaránt gyakran előfordul, hogy penészedésnek indulnak a falak. Ez a jelenség nem függ az épületek korától, állapotától vagy épp a gondos takarítástól.


Ami közös minden penészes épületben, hogy azonnali cselekvést igényel. Ugyanis nem csupán a szépérzékünket bántják a piszkosnak ható foltok. Az egészségügyi kockázatok megelőzése érdekében is minél előbb meg kell szabadulnunk a penésztől.

Mennyi víz van a levegőben?

A penész kialakulása két fő tényezőre vezethető vissza. Ebből az egyik, és könnyebben kezelhető probléma a túl magas páratartalom. Már az olyan alapvető biológiai folyamatok is vizet juttatnak a levegőbe, mint az izzadás vagy a légzés.

Tovább növeli a pára szintjét minden vízzel kapcsolatos napi tevékenységünk. Amikor zuhanyzunk, főzünk, fogat mosunk vagy épp felmosunk, növeljük a páratartalmat. Ha túl sok víz van a légtérben, akkor nagy valószínűséggel ez ki fog csapódni az arra alkalmas felületen. Ez pedig a penész melegágya lesz.

Ezért penészedik a fal

Felmerülhet a kérdés, hogy miért pont ott jelennek meg a penészfoltok, ahol. Ezzel el is érkeztünk a páraszint mellett a penészedés másik tényezőjéhez. A hidegebb felületek azok, ahol a víz kondenzációja megtörténik. Itt éri el harmatpontját a levegő, és nem képes tovább tárolni a vizet.

A legnagyobb eséllyel ezek a felületek a sarkok, ahol a szerkezeti elemek találkoznak. A rosszul szigetelt homlokzati falak, a csempék közti fugák és a vizesblokkok csövei. Ha penészspórák vannak a levegőben, akkor az első megjelenő apró vízcseppek már meg is teremtették számukra az életteret.

Páramentesítés hatékonyan

Ha megfelelő szinten tartjuk otthonunkban a páratartalmat, elejét vehetjük a penészfoltok kialakulásának. Ezt a Páramentesítő.hu páramentesítő készülékeivel könnyedén és gyorsan elérhetjük. Ezek a berendezések folyamatosan mérik a helyiség levegőjének nedvességszintjét. Amint a higrosztát azt érzékeli, hogy túl sok víz van a légtérben, működésbe lép a párátlanító.

páramentesítő

Beszívja a levegőt és a többletvizet kivonja belőle. Az egyszerűen üríthető belső tartályba gyűjti a nedvességet, és visszafújja a levegőt a térbe. Így rövid idő alatt visszaáll a páratartalom ideális, 45-55%-os mértéke. Azonban ha már megjelentek a penészfoltok, akkor a páratartalom kezelése nem lesz elég.

Tisztítsuk meg a levegőt is

Ha végleg szeretnénk megszabadulni a penészgombától, akkor elsőként meg kell tisztítanunk a foltoktól a falakat. Ezzel egyidőben légtisztítást is kell végeznünk, mivel a légtérben spórák milliói lebeghetnek. Ha ezt elmulasztjuk, akkor a penész szaporítóanyaga a lakásban marad, és újra letelepszik.

Ha eltüntettük a foltokat, és a légtisztítás is megtörtént, következhet a páramentesítés. Igaz ugyan, hogy nem könnyű megszabadulni a penészgombától, de mindenképpen érdemes megtenni. Így sokat tehetünk otthonunk szépségéért és szeretteink egészségéért.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés