Létezik örök szerelem? (x)

A szerelem az egyik legszebb emberi érzés, amit mindenki szeretne megtapasztalni. A szerencsésebbek már ismerik, vagy éppen benne élnek, de akad olyan is, aki élete során többször is átélhette ezt a felemelő állapotot.

De vajon van a szerelemnek határideje? Mitől függ, hogy egy-egy kapcsolat működőképes, vagy éppen rövid időn belül felbomlik?

A szerelem és annak szakaszai

A szerelem egy olyan állapot, amit leginkább a drogfüggők érzéseihez lehetne hasonlítani, mivel kutatások bebizonyították, hogy egyes szerelmesek között olyan szintű függési viszony jön létre, melyek az előbbihez teszik hasonlatossá. Sőt, arra is irányultak kutatások, hogy az alanyok a szerelmünk fényképét látva, az agyuknak azt a részét aktivizálták, amit a kábítószerfüggők a szer élvezete közben. Persze az egyéni, hogy kire mennyire hat az érzés, és mennyire jár a föld felett fél méterrel, de a többségre igaz a fenti megállapítás.

A szerelemnek alapvetően három szakasza van, melynek során mindig mást és mást él át az ember. Az első szakasz foglalja magában a figyelemfelkeltést, a közös pontok megtalálását és ilyenkor a leggyakoribb, hogy az egyik fél elkezd érdeklődni a másik hobbijai, érdeklődési köre iránt. Ebben az időszakban jellemző az elvakultság és az, hogy az ember mindent megtesz azért, hogy a szerelem kialakuljon.

A második szakaszban jellemzően az utódnemzés következik. Ilyenkor mindenki próbálja a legjobb oldalát mutatni, és jellemzően a pár már megismerte annyira egymást, hogy közös jövőben gondolkodjanak. Nem jellemzik ezt az időszakot nagy és viharos konfliktusok, jellemzőbb az összekovácsolódás.

Végül pedig a harmadik szakasz, az érett és kiteljesedett szerelem időszaka. Általában ilyenkor a pároknak már gyermekeik vannak, átéltek már egyet s mást, melyek megerősítették a kapcsolatukat, így egy érett és felnőtt szerelemről beszélhetünk. A szerelmet ébren tartani nem lehetetlen, így attól függően, hogy mennyit vagyunk hajlandóak tenni a kapcsolat érdekében, visszahozható az első időszak.

Mindenhol van szerelem?

Kutatók állítják, hogy az állatvilágban ugyanúgy megtalálható a szerelem, mint az embereknél, bár ezt jellemzően az utódnemzés indukálja. Ebben az esetben sok mindent figyelembe vesznek, és a tökéletes utód létrehozása érdekében a legéletképesebb egyedhez vonzódnak.

Nálunk, embereknél az a jellemző, hogy a szerelmes a szerelme tárgyát piedesztálra emeli, tökéletesnek látja és elkendőzi a hibáit. Ezek általában csak később jelennek meg, amikor már a szerelem erős és valószínűleg kibírja az esetleges konfrontációt. A férfiak az udvarlás során – virágok, meglepetések – növelik a nő dopaminszintjét, aminek hatására mellékessé válik az étkezés, az alvás, és elkezd kialakulni a kötődés. Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek az Agyserkentő.hu kínálatában kapható termékek az alvás megsegítésére.

agyserkentő

A kötődés során a nőkben oxitocin, a férfiakban vazopresszin szabadul fel, melyeknél megfigyelhető, hogy elegendő csak megérinteni vagy ránézni a másikra, és ennek a két hormonnak a termelődése megugrik.

Ahhoz, hogy egy szerelem sokáig megmaradjon és egy kapcsolat működjön, nem kevés erőfeszítés szükséges. De megéri!

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés