Miért szükséges régészeti feltárás nagyberuházás előtt? (x)

Mindig gyermeki izgalommal olvassuk azokat a híreket, amelyek sikeres régészeti feltárásokról szólnak. Az akár több ezer éves kincsek véletlenül is felbukkanhatnak, de gyakori, hogy egy nagyberuházás előtti feltárás során találják meg őket.

Törvényileg szabályozott folyamat

Magyarországon törvényileg szabályozzák a régészeti feladatellátást, így az ezzel járó füldmunkákat is. Azokat a területek, amelyek beruházással érintettek, alaposan megvizsgálják régészeti érintettség szempontjából is. A földmunkák által veszélyeztetett régészeti területeket, emlékeket a régészek feltárják, dokumentációt vezetnek róla, és az előkerülő leleteket feldolgozzák.

Mindez Magyarország kulturális örökségeinek megőrzése érdekében történik, amelyet a 68/2018. (IV.9.) Kormányrendelet ismertet részletesen. Ez a beruházók számára is segítség, ugyanis nem kell váratlan költségekkel kalkulálni lelet megtalálása esetén, hanem előrelátóan tervezhetnek.

Betartandó alapelvek

A tevékenység alapelvei közé tartozik, hogy a nyilvántartott fontos régészeti lelőhelyek földmunkával járó beruházásait kerülni szükséges. A régészeti örökség elemeit eredeti helyükről kizárólag a feltárás során mozdíthatják el.

A feltárásokkal járó költségek megtérítéséért az felelős, akinek érdekében áll a beruházást megelőző fejlesztés. A régészek feladatellátását hatóságilag meghatározott ár alapján végzik, amelyet kizárólag a jogszabályok által megadott intézmények vihetik véghez.

Nagyberuházás esetén bízd a generálkivitelezést a Színvonal Bau Kft.-re, hogy a földmunkák elvégzése és a régészeti feltárások mind egy kézben legyenek.

régészeti feltárás, Színvonal Bau

Régészeti feladatellátás beruházástípusok szerint

Három különböző beruházástípust különböztetünk meg, amelyek meghatározzák a szükséges régészeti feladatellátás menetét is.

A kiemelt nagyberuházások, mint például a bányászati feladatokkal járó beruházások során Előzetes Régészeti Dokumentációt készítenek. Gyakran előfordulhat az az eset, hogy állami szinten nyilvánítanak nagyberuházássá egy stratégiailag fontos átalakításokkal járó folyamatot.

A nagyberuházások 500 millió forintos értékhatárban mozognak, és ide tartozhatnak a védmű-, töltés és a 2500 hektár alapterületnél nagyobb árapasztó tározó-építési munkálatok is. Az Előzetes Régészeti Dokumentációra ilyen esetben is szükség van, valamint a munkálatokat megelőző feltárásokért és megfigyelésekért a Magyar Nemzeti Múzeum felelős. Ők koordinálják a szerződéskötést és a területileg érintett múzemok és egyéb intézmények feladatait.

A normál beruházásokat nem kötik az előző beruházásokhoz, mert a régészeti lelőhelyekhez köthető feladatellátást a területileg meghatározott városi múzeumok, Budapesten pedig a Budapesti Történeti Múzeum végzi el.

A Színvonal Bau Kft. széles körű szolgáltatásokkal segíti a nagyberuházásokat, építkezéseket és felújítási munkálatokat is! Látogass el honlapjukra, és tekintsd meg kiváló referenciáikat!

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés