Segítség, betörtek a lakásomba!

Képzelje el, hogy egy hosszú és fárasztó nap után éppen hazafelé tart, már alig várja, hogy végre egyen egy pár falatot, aztán pedig egy kicsit lepihenjen! A lépcsőházban azonban a szomszédja egy megdöbbentő hírrel fogadja: nemrég látott egy gyanús alakot kiosonni a lakásából. Azonnal a helyszínre siet, és rögvest látja, hogy a szomszéd sajnos nem tévedett: a bejárati ajtón rongálás nyomai látszanak. Már előre retteg a gondolattól, hogy mi várja odabenn, és a hosszas huzavonától, ami ezután még Önre vár. (x)

Olvass tovább

Megmentenek-e az önvezető autók? Biztonságot teremtünk, ha muszáj? DTM extra – 2018.04.04.

Digitális kihívások – emberi válaszok. Ez volt a szlogenje az idén már kilencedik alkalommal megrendezett SMART konferenciának 2018. április 4-én. Az asztaltársaságunk két tagja is az előadók között szerepelt, majd az esemény helyszínéről bejelentkezett Skype-on. Pintér Róbert és Keleti Arthur beszámolója a budapesti Akvárium klubban megrendezett SMART-ról.

Pintér Róbert és Keleti Arthur a SMART konferencia szünetében az Akvárium Klubban.
Pintér Róbert és Keleti Arthur a SMART konferencia szünetében az Akvárium Klubban.

A podcast hangfelvétel lejátszása a „play” ikont ábrázoló ikonra kattintva indul, de a hangfájl akár le is tölthető. A lejátszó egy külön ablakban is elindítható.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Videó a műsor ezen részletéről:

Tetszenek a vipcast.hu tartalmai? Ha még nem tetted meg, lájkold a vipcast.hu Facebook-oldalát és iratkozz fel teljesen ingyenesen a podcastra is, hogy ne maradj le a következő hanganyagokról!

A DTM asztaltársasággal közvetlenül itt lehet kapcsolatba lépni: www.facebook.com/DTMasztaltarsasag

Kipróbáltuk a debreceni okos zebrát – DTM, 2017.01.23./2.

Az első debreceni okos zebra 2017. májusi telepítése óta összesen hat ilyen biztonságosabb gyalogos átkelőhelyet létesítettek Hajdú-Bihar megye székhelyén a Smart City program részeként. Sőt, azóta már Zalaegerszegen is megvalósult egy és Kecskeméten is tervezik a bevezetését. A hajdúsági tudósítónk, Czinege Levente felkereste Debrecenben az első okos zebrát Balogh István Vilmos barátjával és helyszíni tudósítást készítettek számunkra.

Szilágyi Árpád szerkesztő-műsorvezető. Fotó: Nemes Ilona
Szilágyi Árpád szerkesztő-műsorvezető. Fotó: Nemes Ilona

Az audio podcast hangfelvétel lejátszása a „play” ikont ábrázoló ikonra kattintva indul, de a hangfájl akár le is tölthető. A lejátszó egy külön ablakban is elindítható.

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Látványos videónk van a témáról, érdemes megnézni:

Tetszenek a vipcast.hu tartalmai? Ha még nem tetted meg, lájkold a vipcast.hu Facebook-oldalát és iratkozz fel teljesen ingyenesen a podcastra is, hogy ne maradj le a következő hanganyagokról!

A DTM asztaltársasággal közvetlenül itt lehet kapcsolatba lépni: www.facebook.com/DTMasztaltarsasag

A kényelmes és biztonságos belépést biztosító Comelit kaputelefonok

A kaputelefon az az eszköz, amely biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá teszi azt, hogy éppenséggel kit is engedünk be a lakásunkba. Ebben a bejegyzésben a Comelit által forgalmazott készülékek példáján keresztül igyekszünk rávilágítani a modern kaputelefonok által kínált előnyökre és hasznosságra.

Mit várhatunk el manapság egy kaputelefon szett kapcsán?

Természetesen az egyik legfontosabb elvárásunk az lehet, hogy a rendszer működjön megbízhatóan. Kevés idegőrlőbb élethelyzet képzelhető el ugyanis annál, mint amikor hosszú-hosszú perceken át kell várakoznia valakinek a hidegben, mert a kaputelefon éppen felmondta a szolgálatot.

A másik kiemelt elvárásunk pedig a kényelmes és egyszerű használat. Senki sem szeret ugyanis az apró, alig kivehető gombokkal babrálni és folyton félrenyomni a tárcsázni kívánt kódot. Egy modern kaputelefontól igenis azt várjuk el, hogy néhány másodpercig tartson csak, amíg elindíthatjuk rajta a csengetést.

Milyen összetevői vannak egy hatékonyan működő kaputelefon szettnek?

Amennyiben le szeretnénk egyszerűsíteni a dolgot, akkor beltéri és kültéri egységre oszthatnánk fel magát a rendszert. Merthogy egy készülék kap helyet kint a bejáratnál, a vonal másik végén pedig a kaputelefonnal összeköttetésben álló lakás vagy lakások állnak.

A beltéri egységet célszerű úgy elhelyezni, hogy könnyen hallható legyen, amikor valaki csenget. A kültérre felrakott készülék kapcsán pedig arra érdemes törekedni, hogy a készülék minél inkább védve legyen a mechanikai hatásokkal szemben.

Vagyis kevésbé tudjon ráesni az eső, ne süsse túlzottan a nap sem, emellett pedig, ha van rá lehetőség, akkor a vandálok elleni védelméről is mindenképpen célszerű gondoskodni.

Comelit kaputelefonok okos kivitelben

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a napjainkban elérhető kaputelefonok legmodernebb változatait az okos készülékek teszik ki. Mitől számítanak okosnak ezek a modellek?

A beltéri és a kültéri egység összeköttetése egyrészt a normál vezetékes megoldás helyett wifi hálózat segítségével történik meg. Ezáltal nincsen szükség kilométernyi kábelt elhúzni a rendszer működtetéséhez, csak egy stabil internetkapcsolat szükséges mindehhez.

kaputelefon

Másrészt az okos kaputelefont a mobilunk segítségével is egyszerűen tudjuk kezelni. Mindössze annyi teendőnk van vele kapcsolatban, hogy letöltjük a készülékhez kapcsolódó alkalmazást. Így tetszés szerint akár a család minden tagja használhatja az applikációt, és kezelni tudja az éppenséggel csengő kaputelefont. Vagyis nem feltétlenül kell a beltéri egység közelében lenni a használathoz, hanem akár televíziónézés közben is nyitható lesz a kapu.

Támogatói tartalom, azt nem a vipcast készítette. (x)