Miért fontos a szocializáció? (x)

Szülőként fontos, hogy gyermekünket megtanítsuk arra, hogy hogyan illik viselkednie közösségben vagy más felnőttekkel. Minden korszaknak megvan a sajátossága, de támogatnunk kell gyermekünket abban, hogy előbb-utóbb elhagyja ezeket, és merjen visszaköszönni az utcán az édesanyja ismerősének, vagy ne felejtse el a varázsszavakat használni.

A Játékliget összegyűjtött öt területet, amikre ha odafigyelsz, nagyban segítheted gyermeked későbbi sikerességét.

Enyém, tied

Ismerős a szituáció, amikor minden gyereknek a homokozóban csak a kék lapát kell? Ez az irigység 2-3 éves kor körül teljesen természetes, a gyermek óvja a saját játékát, még nehezen vagy egyáltalán nem képes az osztozkodásra.

játék, szocializáció, gyerek, konyha

Azok, akiknek van testvérük, vagy szoros kapcsolatban vannak unokatestvérekkel vagy más gyerekekkel, könnyebben rávezethetők, hogy osszák meg egymással a játékaikat vagy az édességet. Az egykéknek többet kell ezt gyakorolni, de megéri. Sokkal jobban szeretik a társak azt a gyermeket, aki megkínálja őket az otthonról hozott ropiból, vagy megengedi, hogy kipróbálják a játékát.

Együtt jobb

A gyerekek szeretik egymás társaságát, jó móka csapatban játszani. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a gyermek tudjon együttműködni. El tudja fogadni más ötleteit, de akár ő is előáll javaslatokkal. Nem sértődik meg, ha nem mindig az ő elképzelése érvényesül. Gondolj csak bele, életünk nagy részében szükségünk van erre a képességre. A párkapcsolatban, munkahelyen sokkal sikeresebb az, aki tud kooperálni másokkal.

Figyelj rám!

Az értő figyelem megléte nagyon fontos, hiszen az iskolában megkönnyíti a tanulás folyamatát. De a társas kapcsolatok minősége is javul, ha valóban, őszinte figyelemmel fordulunk egymáshoz, és nem a digitális kütyünkre figyelünk beszélgetés közben. Ezt példamutatással tudjuk a legkönnyebben átadni gyermekünknek. A Játékliget webáruházban óvodásoknak találsz vidám fejlesztőjátékokat, így a kölcsönös egymásra figyelés is garantált.

Rövid utasítások

Egész korán el lehet, sőt érdemes kezdeni trenírozni a gyermeket, hogy egyszerűbb utasításokat végrehajtson. Kisebb korban ezt lehet akár más terület fejlesztésével összekötni: válogasd szét a piros kockákat. Fontos, hogy egyszerre mindig csak egy feladatot adjunk, ne zavarjuk össze a gyermeket. Mindig dicsérjük meg, ha végzett. Később így szoktathatjuk a rendszeres ruha kikészítésre, az iskolatáska hiánytalan bepakolására.

Varázsszavak

A „köszönöm”, „kérem”, „légy szíves” valódi varázsszavak. Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy használja őket. Egészen másképp hangzik, hogy „add ide a poharam” vagy „légy szíves add ide a poharam”. Az udvariasság nem gyengeség, sőt. Szívesebben veszik be a csapatba a jó modorú gyereket vagy felnőttet. Ha a környezetében az udvarias kommunikációt hallja a csemete, észrevétlenül fogja ő is elsajátítani.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés