Milyen a jó kerítés?

Ha családi házban élünk, időről időre biztosan felmerül a kerítés témája. Ha még nincs, akkor azért, mert ideje lenne építeni, ha pedig már van, akkor csere vagy karbantartás miatt. Természetes, hogy mindenki a legjobb megoldást szeretné megtalálni, ám mivel itt is többféle szempont merül fel, így gyakorlatilag nem létezik olyan, hogy „legjobb kerítés”. Hisz mindenkinek más az ízlése, mások az anyagi lehetőségei, illetve a prioritásai. Mégis van pár olyan nézőpont, melyek jó alapot adnak az induláshoz.  (x)

Mi zajlik az udvarban?

A megfelelő privát szféra mindenkinek mást jelent. Míg egyesek megelégednek azzal, hogy az idegenek nem tudnak csak úgy besétálni a kertjükbe, addig mások arra vágynak, hogy lehetőleg ne is lásson be senki, és zárt falak mögött szeretnék élvezni az otthoni kikapcsolódást. Míg az előbbiek valószínűleg fémhálót vagy kovácsoltvasat fognak választani, addig az utóbbiak inkább a tömör tégla- vagy betonfalra, a lamellás fatáblára vagy a manapság egyre népszerűbb gabion kerítésre fognak szavazni.

Természetesen itt a telek elhelyezkedése is mérvadó lehet, hiszen egy forgalmas helyen célszerűbb lehet a teljes takarást biztosító kerítés, egy csendes zsákutcában viszont nem zavar a sok bámészkodó járókelő. Illetve itt azért is praktikusabb a nyitottabb kerítés, mert a félreeső helyeket a betörők is jobban kedvelik, hiszen feltűnés nélkül be tudnak surranni. Ha viszont az udvarunkba a szomszédok, illetve az arra járók is belátnak, az elegendő visszatartó erővel bírhat.

kerítés

A kerítés anyaga

Ha már tudjuk, hogy mennyi takarást biztosító kerítést szeretnénk, akkor válasszuk ki, hogy miből legyen. A szélsőségektől mentes megoldások kedvelőinek javasolt a fakerítés, hiszen bár valamennyit takar, mégsem képez egy tömör, áthatolhatatlan „várfalat”, ami miatt bezárva éreznénk magunkat saját otthonunkban.

Igen ám, de a fakerítésnek van egy komoly hátránya: rendszeres gondozást igényel, különben hamar csúnyává válik, ha pedig évekig nem foglalkozunk vele, akkor tönkremegy. Szerencsére erre a problémára már létezik megoldás, amit úgy hívnak: Nívó Kerítés. A magyar vállalat alumínium és acél kerítéselemeket gyárt, amelyeknek közös jellemzője, hogy nem szükséges őket csiszolni, újrafesteni, vagyis teljes egészében gondozásmentesek. Ezzel pedig nem csak a felújításra szánt időt spóroljuk meg, hanem az ehhez szükséges anyagok költségét is.

Ki építse a kerítést?

Amennyiben téglából vagy kőből szeretnénk kerítést, akkor nem is kérdés, hiszen ezeket a munkákat többnyire kőműves végzi, akinek megvan hozzá a kellő szakértelme és felszerelése. Az elemes kerítések esetében azonban akár magunk is meg tudjuk oldani a telepítést, ha egy kicsit járatosak vagyunk a barkácsolásban.

Viszont akadnak olyan kerítéselem-gyártó cégek, akik vállalják a kivitelezést is, így akkor sincs gond, ha nem értünk a szereléshez, vagy csak inkább rutinos szakemberekre bíznánk a munkát.

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a Vipcast készítette.

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés