Tippek a sikeres podcastek készítéséhez

A podcast műfaja egyre elterjedtebb kis hazánkban is, azonban sokan sikertelenül próbálkoznak az ilyen tartalmak gyártásával. Jó podcastet csinálni kétség kívül embert próbáló feladat lehet. Egy pár egyszerű dolog észben tartásával azonban mégis lehetséges olyan tartalmat gyártani, ami tényleg leköti hallgatókat. Lássuk tehát, mire érdemes odafigyelnünk!

Megfelelő hangminőség

Enélkül bármilyen lenyűgöző tartalmat gyárthatunk, biztosan nem lesz népszerű hallgatóink körében. Gyakori hibának számít, hogy rossz hangminőséggel próbálnak egyesek belevágni a podcastek világában. Ez legtöbbször a megfelelő hangtechnikai felszerelés hiányából fakad, vagy a zavaró környezetből, ahol felveszik azt. Az előbbihez feltétlen ajánlott egy jobb mikrofon beszerzése – tehát ne a legalacsonyabb árkategóriából válasszunk.

podcast

Nem kell feltétlen hatalmas összegekre gondolnunk, hisz a nagy áruházak különböző akcióin belül egész olcsón beszerezhetünk egy-egy jobb darabot. Például az Alza oldalán is gyakran találhatunk profibb mikrofonokat jó áron. Az ideális környezet megválasztásánál pedig törekednünk kell a csendes helyek és időszakok megtalálására. Sok kezdő podcastjeiben hallhatóak háttérzajok, amik elronthatják az élményt.

Témaválasztás

A sikeres podcasthez kell, hogy ténylegesen legyen valamiféle mondanivalónk. Sokan égnek a vágytól, hogy különféle tartalmakat gyártsanak, de valójában még sincs semmilyen mondandójuk, amit közölnének. Ne erőltessük! Jobb, ha ritkábban, viszont minőségi tartalmakat gyártunk. Csak akkor kezdjünk bele tehát egy új podcast felvételébe, ha valóban úgy érezzük, van olyan téma, amiről akad érdemi mondanivalónk.

Vendégek

A tartalomgyártás ezen műfajában sokat jelenthet a különféle vendégek meghívása, akikkel kitárgyalhatunk egy adott témát. Érdemes mindig a témában kompetens személyek véleményét kikérni. Nagyban javíthatja tehát tartalmunkat, ha például egy vírushelyzetet taglaló podcasthez egy egészségügyi dolgozót választunk vendégünknek.

Időtartam

A podcasteknél nem a túl hosszú tartalmak gyártása jelenti a legjellemzőbb hibát. A hosszú podcast ugyanis legtöbbször érdemi mondanivalót takar – ellenkező esetben viszont hamar rövidre zárják sokan a témát. Tehát ha nehezünkre esik huzamosabb időn keresztül beszélni valamiről, az jól mutathatja, hogy nincs meg a kellő felkészültségünk a témával kapcsolatban.

(X) Támogatott bejegyzés

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés