Hogyan működik a redőny? (x)

Az árnyékolók közül már hosszú évek óta a redőnyt választják a legtöbben, aminek részben az is lehet az oka, hogy sokáig csak ez volt nálunk elérhető. Így aztán beépült a köztudatba, ráadásul használata egyszerű, és nem csak arra alkalmas, hogy ne engedje be a napfényt a lakásba. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy pontosan miként működik ez a szerkezet, amit a legtöbb család választ.

A szentháromság

A redőnyök összesen háromféle alkotóelemből állnak: egyszer van ugye a palást, általában erre gondolunk, ha azt mondjuk: „Húzd le a redőnyt!”, van egy tok, ahova fel tud tekeredni az árnyékoló, és vannak a mozgatásra szolgáló alkatrészek. Utóbbi lehet hagyományos gurtnis kivitel, amikor kézzel állíthatjuk, hogy milyen magasságban álljon meg a redőny, vagy motorizált, amikor mindezt távirányító segítségével tehetjük meg. Legyen szó akár kézi, akár elektromos vezérlésű árnyékolóról, az RS Ablak redőny kérdésekben is a legjobb megoldásokat kínálja.

redőny

A működési elv nagyban épít a gravitációra. Amikor akár manuálisan, akár a motorszerkezetet beindítva leengedjük a palástot, az a gravitáció miatt a Föld közepe felé indul meg, de természetesen csak az ütközőig tud menni. Teljesen leeresztett állapotban a redőnylécek egy sík, egységes felületet alkotnak, amivel nemcsak a beáramló fény mennyiségét lehet szabályozni, hanem a hőszigetelésre is rá lehet segíteni. Nem beszélve arról, hogy a plusz egy réteg az ablak előtt a zajokat is jobban szűri.

Hagyományos, gurtnis árnyékoló

A hagyományos redőnyöket lehet kézzel működtetni, ilyenkor egy kötél kapcsolódik a tengelyhez, és egy csigában végződik. A kötél meghúzásával tudjuk kioldani a fékszerkezetet, és elmozdítani a palástot akár lejjebb, akár feljebb. A mozgatásra szolgáló kötél ezért rendkívül strapabíró és erős, ennek ellenére az egyik leggyakoribb hibaforrás.

Automatizált redőnyök

Elektromos működtetés esetében majdnem megegyezik a fentebb leírtakkal, viszont a gurtni szerepét átveszi az elektromotor. Ez a kivitelezés értelemszerűen drágább, mert az elektromos hálózat kiépítése további szakembereket igényelhet. Mégis érdemes hosszú távon gondolkodni, és nem feltétlenül az olcsóbb megoldást választani. A távirányítóval való üzemeltetés nemcsak kényelmet jelent, hanem előrelátást is. Betegségből lábadozva nagy segítség, ha az ember ilyen kis dolgokban is el tudja látni magát.

Mindezek mellett van lehetőség további szenzorokat igényelni. Ezeknek a funkciója, hogy folyamatosan érzékelik a változó időjárási viszonyokat, és amikor a szél erőssége vagy a napsugárzás eléri az előre meghatározott értéket, akkor a redőny a beállításoknak megfelelően működésbe lép. Ezzel el lehet kerülni, hogy felforrósodjon a lakás, vagy egy heves szélvihar kárt tegyen az árnyékolóban.

Tekintse meg az RS Ablak redőny kínálatát, és gondoljon már most a jövőjére!

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés