Külső élősködők a kutyán

Hazánkban az elmúlt években feltűnően elszaporodtak a kullancsok és bolhák, aminek az az oka, hogy a telek kifejezetten enyhék, emiatt nincs az a nagy hideg, amiben ezek az élősködők elpusztulnának. Amilyen picik, olyan kellemetlenek tudnak lenni, és igazán meg tudják keseríteni házi kedvenceink életét is, nem is beszélve azokról a súlyos betegségekről, amiket terjesztenek.

Az élősködők egy másik faj testfelszínén vagy testében élnek, és annak testéből szerzik be maguknak a szükséges táplálékot. A külső élősködők (bolha, szúnyog, kullancs, tetű) az állat bőrén vagy szőrén tapadnak meg, és akár szabad szemmel is jól láthatók. Ezzel szemben a belső élősködők az állat belső szerveiben és szöveteiben telepszenek meg, és a fertőzöttségnek általában nincsenek látványos jelei.

A leggyakrabban előforduló két élősködő azonban a kutyák esetében a kullancs és a bolha, amelyek komoly gondot tudnak okozni.

Kullancs és az általa terjesztett betegségek

A kullancsok leggyakrabban erdőkben és parkokban fordulnak elő, de gyakoriak a kertekben is. Az évek óta tapasztalható enyhe tél különösen kedvez nekik, emiatt nagyon elszaporodtak.

A kullancsnak a fejlődéshez szüksége van vérre, ezért az egyes életciklusok között olyan gazdatestre van szüksége, amelyből táplálkozhat. Felkapaszkodik a kutya testére, majd fűrészes állkapcsával felvágja a bőrt, és belefúrja a szájszervét, ezzel rögzítve magát a gazdatesthez.

A kullancs nagyon súlyos betegségeket terjeszt. Ilyen a babéziózis, a Lyme-kór, a vérzéses kullancsláz a kullancsencephalitis.

A bolha okozta kellemetlenségek

A bolhák egész évben előfordulnak, így nem csak időszakosan fertőznek. Mivel nagyon ellenállóak, bármilyen körülmények között túlélnek és előfordulnak. A fertőzés éppen ezért bárhol megtörténhet: a bolha felugrik az állatra és elrejtőzik a szőrében.

Mivel a bolha nagyon pici és a szőrszálak között megbújva létezik, nagyon nehéz szabad szemmel észrevenni, ezért jelenlétéről inkább az általa okozott kellemetlenségek árulkodnak. A kutya folyamatos vakarózása és bőrének mániákus rágcsálása utalhat arra, hogy bolhás.

A viszkető és sokszor fájdalmas bolhaharapás mellett, a bolha képes férgességet is terjeszteni, illetve az arra hajlamos kutyáknál a bolhanyál allergia kifejezetten súlyos bőrgyulladást okoz.

Hogyan védekezhetsz ellenük?

Az elsődleges cél a paraziták elleni védekezés esetén az, hogy meg se támadják a kutyát. Ezt több készítménnyel is elérheted. Nagyon hatékony megoldást jelentenek a tabletták és nyakörvek, valamint a kullancs- és bolhariasztó cseppek a Kutyakajas.hu-nál.

kutyakaja

Ha viszont már megtörtént a baj, minél hamarabb távolítsuk el a kullancsot a kutyából. Csipesszel fogjuk meg a kullancs fejét a bőrhöz minél közelebb, és egy határozott mozdulattal csavarjuk ki úgy, hogy közben a potrohát ne nyomjuk meg.

A cikk natív támogatói tartalom. (x)

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés