Mitől fehérarany a fehérarany?

Minden valószínűség szerint te is láttál már fehéraranyat, így nem idegen előtted a hűvös csillogó szín, ami jellemzi.

Bár hasonló, mint az ezüst, mégis más csillogás jellemzi, amiből bármikor megállapítható, hogy mivel is van dolgunk. De vajon mi az a fény, ami miatt könnyen rá lehet jönni, hogy melyik fehérarany?

Az arany sárga

Az arany alapvetően egy rendkívül sárga és puha fém, ami önmagában nem is lenne ideális alapanyag egy karikagyűrűnek. Éppen ezért, hogy keményebb és strapabíróbb legyen, ötvözni kell más fémekkel. Ebben az esetben is befolyásolják a színét a különböző anyagok, amiket az ötvözése során használnak. Ez lehet vörösréz, amiből a különböző rozéarany ékszereket készítik, aminek a színösszetétele nagyban függ az ötvözőanyag tisztaságától és a felhasznált mennyiségtől egyaránt.

A sárgaarany jellemzően ezüsttel és rézzel kerül ötvözésre, úgy pedig egy erős és tartós fémet hozunk létre. A színéből lehet következtetni az aranytartalmára, minél sötétebb, annál több benne az arany.

A fehérarany esete azonban merőben más. Itt is, mint a rózsaaranynál, csak egy hangsúlyos ötvözőanyag jelenik meg, így egy esetleges allergiás reakció esetén sem kell kétségbe esni, hiszen tudhatjuk, hogy mi okozza.

karikagyűrű, fehérarany

Sőt, ha kifejezetten tisztában vagyunk a fémallergiával, akkor a legjobb, ha palládiummal ötvözött ékszert választunk. Tehát a fehérarany általában nikkel vagy palládium hozzáadásával készül, de a plusz csillogásért nem ezek felelnek.

De mitől csillognak?

A fehérarany ékszerek jellemzően egy plusz bevonatot is kapnak, amitől csillogóvá, ellenállóvá és meglehetősen keménnyé válnak. Ez pedig a ródium. Ez egy rendkívül tartós bevonat, amit arra használnak, hogy az ékszerek még csillogóbbak legyenek, egy enyhe krómos árnyalatot kapnak általa. Ez a legdrágább nemesfém, ami a tökéletes fehérségért felel, és emellett képes megóvni a gyűrűt a mechanikai behatásoktól. A ródium nem oxidálódik, mint az ezüst, valamint kémiailag egy meglehetősen ellenálló felület.

Itt kell megemlítenünk a legkevésbé sem etikus eljárást, amikor a sárgaarany ékszert ródiummal teszik fehérré, majd fehéraranyként értékesítik. Nem csak ízléstelen átverés, de egy idő után úgyis kiderül a turpisság. Ez abból fakad, hogy egy kis idő elteltével a ródium is kopik, így azt vagy pótoljuk vagy pedig hagyjuk végleg, hogy eltávozzon róla.

Tehát az egyetlen hátránya a ródiumbevonatnak, hogy használattól függően kopásnak indul, de szerencsére bármikor meg lehet újíttatni egy ékszerésszel. A karikagyuru.hu webáruházban a náluk vásárolt ékszerekre korlátlan alkalommal vállalnak garanciát tisztításra és felújításra, így garantáltan nem kell ismeretlen helyre vinni a számunkra legfontosabb ékszert.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés