Zsaluzat és zsalu faanyag (x)

A zsalu olyan szó, amiről mindenki hallott már, azonban ha valaki rákérdezne, nem biztos, hogy mindannyian választ tudnánk adni arra, hogy mit is jelent. Miből készül a zsaluzat, és mire is való pontosan?

Mi a zsaluzat?

A zsaluzat egy olyan támasztó struktúra, amit egyes szerkezeti elemek köré húznak fel. Célja, hogy megőrizze azok alakját. Kő, tégla, beton vagy vasbeton esetében alkalmazzák leginkább.

Fontos, hogy elmozdulás, deformálódás nélkül bírja a terhelést, hiszen a zsaluzat határozza meg az elem végső alakzatát. Egy csekély hibahatár természetesen megengedhető, kis mértékű alakváltozások még nem okoznak túlságosan nagy problémát.

A zsaluzatot más néven mintadeszkázatnak is nevezhetik. Tervezése az állványzattal együtt történik, ugyanis ez a két szerkezet szorosan összefügg egymással.

A zsalutípusok

A zsalu többféle anyagból is készülhet. Ezek közül a leggyakoribb a fából készült zsaludeszka, melyet a Káplár fatelep webáruházában országos kiszállítással megtalálhatunk.

fa

Ebből a hagyományosnak mondható alapanyagból leginkább kisebb kiterjedésű vagy egyedi alakzatú beton, vasbeton szerkezetek zsaluzatát készítik. Ház körüli munkálatokra tökéletesen alkalmas.

Emellett alumíniumból, betonból, bizonyos esetekben földből vagy egyéb anyagokból is készülhet.

Szerkezeti kialakítás alapján is többféle zsalu létezik. Lehet például rögzített vagy mozgatható, esetleg különleges szerkezeti elemet betöltő vagy előregyártott sablon zsaluzat.

Teherbírás szempontjából megkülönböztetünk önhordó, valamint felfüggesztett zsaluzatot. Természetesen ezek a kategóriák egy általános betonozás során nem jönnek elő. Ami azonban fontos lehet, az az újra felhasználhatóság.

Számos olyan zsaludeszka van, ami egyszer használatos. Ezek előnyösek, ha csak egy munka elvégzése erejéig van rá szükségünk, vagy véglegesen az épület szerkezeti eleme marad. Nem kell tisztítani, és árban is kedvezőbb.

Ezzel szemben huzamosabb használatra előnyösebb többször használható zsaludeszkákat beszerezni. Ha megfelelően megtisztítjuk ezeket minden használat után, akkor nem kell egyhamar lecserélni.

Mit kell figyelembe venni a faanyag szempontjából?

Leggyakrabban a hagyományos, egyedi kialakítású zsaluzatok készülnek fából. Deszkát, pallót vagy lécet alkalmaznak ilyen esetekben, hosszú órákat fektetve a szerkezet összeállításába.

A fa nem szükséges, hogy mindenhol gyalult legyen, azonban a betonnal érintkező felület esetében fontos a simaság. A fafelületre akár vakolatot vagy egyéb bevonatot is felvihetünk ebből a célból.

Fazsaluzat esetében gyakori, hogy a szerkezetet használat után lebontják. Ilyen esetben kapóra jön, ha a lécek könnyen tisztíthatóak, és az otthagyott betonfelület teljesen sima.

Ez azonban igényel némi előretervezést, ugyanis előfordulhat, hogyha nem hagyunk elég helyet, a deszkák véglegesen beszorulnak.

A zsaludeszkákat általában háromszor, talán négyszer tudjuk felhasználni. Ennek számát növelheti az úgynevezett rendszerzsaluzat, melynek használata jóval gazdaságosabb.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés