Csak egy gombnyomás… (x)

Hála a technika vívmányainak, mindennapjaink kényelme garantálva van. Csak egyetlen gombnyomás, és kikapcsol a légkondi, csatornát vált a tévé, vagy kinyílik előttünk a kapu – a távolság legyőzetett: egy távirányítóval.

Persze ez nem ilyen egyszerű. Vagy mégis?

Természetesen ahhoz, hogy a kapu-távirányító működhessen, ki kell építeni a távirányítható kaput. Ez lehet szárnyaskapu (egy- vagy kétszárnyú) vagy tolókapu.

A kivitelezésnél szüksége lesz:

  • kapunyitó automatikára – 230 V, vagy 24V motor
  • infrasorompó párra – ez két egymással szemben elhelyezett érzékelő, ami arra szolgál, hogy ha a kettő közé kerül valami, megálljon a kapu.
  • biztonsági, sárgán villogó lámpára
  • lehetőleg fémházas  kapu távirányítóra

A távirányító működése

A távirányító a rádióvevő részére digitálisan kódolt jelsorozatot generál és küld. A jelet a rádióvevő fogadja és jelet ad a motor működésének vezérlésére. A távirányítók különböző frekvencián működnek, az Európában érvényes szabvány a 433,92 MHz, valamint a 868,35 MHz-es ISM sáv.

kapu távirányító

Nagyon fontos a távirányító kódolása, hiszen ez teszi az Ön számára is egyedivé az adott eszközt – azaz azt, hogy az Ön rendszerét más ne tudja működtetni. A kódolás alapján a távirányító lehet fix kódos vagy ugrókódos. A fix kódos távirányítónál a lehetséges kódok száma 256 – az ilyen távirányító minden egyes gombnyomásra ugyanazt a beállított kódot sugározza ki.

Az ugrókódos rendszerek lényegesen biztonságosabbak, hiszen nem mindig ugyanazt a kódsorozatot adják ki, hanem minden újabb gombnyomásra egyedi – az adó és a vevő által ismert algoritmus szerinti kódot sugároznak ki.

Amikor már nem új a rendszer

Akkor kezdődnek a problémák… – szokták mondani. Jelen esetben a legnagyobb gondot a használatban megkopott, megsérült, beázott, elveszett távirányító lecserélése jelentheti, hiszen a távirányító beazonosítása sokszor nagyon nehéz. Könnyű dolga annak van, aki megtalálja a távirányító gyártmányát, típusát, és ez alapján, ha a gyártása nem szűnt meg, egyszerűen utánrendelheti az eszközt.

Ha ez nem lehetséges, akkor következik az automata kapu rádióvevő egységének a beazonosítása –  milyen gyártótól, milyen jellegű kódolással, milyen frekvencián kommunikál. Ha ez is megvan, akkor a távirányító is hozzárendelhető.

Attól sem kell félni, ha különböző gyártmányú kapukat szeretnénk egy távirányítóval vezérelni, például a garázsunk és akár több kertkapu esetén. Az univerzális távirányítók a legtöbb gyártó kódolását ismerik, széles frekvencia tartományban működnek, a korszerűbb típusokkal pedig mindegyik gombra más-más eszközt programozhatunk.

A Riasztobolt.hu távirányító kínálatában számos típus megtalálható, így a távirányító kiválasztásánál még azt is figyelembe tudja venni, hogy az adott eszköznek hány funkciót kell majd ellátni. Ennek a gombok számánál lesz jelentősége, hiszen vannak olyan távirányítók, amelyek egyszerre 3-4 rendszert is tudnak vezérelni a kapunyitástól az öntözőrendszer elindításán és leállításán át egészen a világítás kezeléséig. A választásnál fektessen hangsúlyt a távirányító külső adottságaira is: szín, forma, alapanyag, időtállóság, hiszen sok éven át szolgálja majd az Ön kényelmét.

Még egy nagyon fontos tanács: ha új távirányítóra van szüksége, soha ne vásároljon csak a kinézet alapján, mert még ha egyeznek is a színek, a gombok, akkor sem biztos, hogy kompatibilis lesz az Ön rendszerével. Távirányító – kényelem gombnyomásra…

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés